Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
14. júna 2023 o 14:30
Čas čítania 5:22
Ema Stanovská

Majiteľky bývalej Žufane otvorili netradičný bufet pri lese: čo ponúkajú, koľko to stojí a ako nám to chutilo

Majiteľky bývalej Žufane otvorili netradičný bufet pri lese: čo ponúkajú, koľko to stojí a ako nám to chutilo
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Legendárne bistro Žufana, za ktorým chodili ľudia až z Trnavy, sa vracia v podobe moderného bufetu na Železnej studničke. Majitelia nám prezradili, s čím na začiatku najviac bojovali a čo netradičné tu môžeš ochutnať.

Bistro Žufaňa je v Bratislave pojmom. Kto má aspoň trochu blízko ku kvalitnému gastru, vie, že táto nenápadná prevádzka na Dulovom námestí skrývala viac než len chutné kaše.

Majiteľkám sa podarilo vytvoriť nielen podnik s chutnou ponukou, ale aj pevnú komunitu stálych hostí, ktorí do Žufane cestovali až z Trnavy. O to väčšie sklamanie prišlo, keď bistro z ničoho nič položila na lopatky pandémia a svoje brány muselo natrvalo zatvoriť.

Už krátko po zatvorení to chvíľu vyzeralo, že sa bývalé majiteľky pustia do podobného, no oveľa väčšieho projektu, no tieto plány napokon zlyhali. Aj napriek tomu nelenili a mali oči otvorené. Ich značku a lásku k jedlu udržiavali nažive ich partneri a klienti, ktorým zabezpečovali catering, ale aj kniha Jedlo, ktorú vydali minulý rok. 

Peter, Kristína (s jej synom) a Eva vlastnia Žufet na Železnej studničke.
Peter, Kristína (s jej synom) a Eva vlastnia Žufet na Železnej studničke. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Potrebovali sme si dať oddych od gastroscény, ale vždy, keď sa nás niekto opýtal, kedy zas otvoríme, sme hovorili, že hľadáme priestor. V skutočnosti sme ho aktívne nehľadali, tie priestory si vždy našli nás,“ hovoria pre Refresher.

Odporúčané
Marek šéfuje kuchyni v Nórsku: Na Slovensku máme oveľa kvalitnejšie potraviny, neviem, prečo sa ľudia stále sťažujú Marek šéfuje kuchyni v Nórsku: Na Slovensku máme oveľa kvalitnejšie potraviny, neviem, prečo sa ľudia stále sťažujú 7. decembra 2024 o 12:30

V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa s ich majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.

Nový spolumajiteľ mal pôvodne umývať riad

Napokon rozhodla náhoda. Na Železnej studničke, kam chodili ráno behávať, si všimli, že priestor bývalého bufetu pri amfiteátri je v rekonštrukcii a hľadá sa nový nájomca. „Bol tu pätnásť rokov a našli ste tu klasickú ponuku – pivo, kofolu, hranolky, hotdog, klobásu. Keď im vypršala zmluva, mesto v spolupráci s mestskými lesmi vypísalo tender a začalo hľadať nového nájomcu,“ vysvetľuje Eva.

Bufet sa plní najmä počas víkendov, cez týždeň sa to tu zaplní školákmi.
Bufet sa plní najmä počas víkendov, cez týždeň sa to tu zaplní školákmi. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Ich ideový zámer veľmi korešpondoval s naším hodnotovým nastavením a s tým, aké jedlo sme chceli ponúkať. Chceli ‚iný bufet‘ s kvalitnými slovenskými produktmi. Presne to Žufaňa dovtedy reprezentovala,“ dopĺňa. Tak sa zrodila myšlienka Žufetu.

Rozbeh bol veľmi pomalý. O výhre sa dozvedeli už minulé leto, ale kým prebehla rekonštrukcia, prešiel takmer rok. Ich predtým čisto ženský tím sa teraz rozrástol o nového mužského člena – Petra Macka, ktorý v pôvodnej prevádzke na „Duláku“ pôsobil ako kuchár. 

Peter zbieral kuchárske skúsenosti vo Švajčiarsku, pôvodne chcel v Žufani nastúpiť ako umývač riadu.
Peter zbieral kuchárske skúsenosti vo Švajčiarsku, pôvodne chcel v Žufani nastúpiť ako umývač riadu. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Najskôr chcel nastúpiť ako umývač riadu, ale keď mi začal básniť o kváskových chleboch a sezónnom varení, vycítila som z neho potenciál,“ smeje sa Kristína. „Vytvorili sme si vzájomný pracovno-blízky vzťah a po zatvorení sme boli stále v kontakte.“

Odporúčané
Etnologička Katarína Nádaská: Ryža je na Slovensku tradičnejšia príloha ako zemiaky Etnologička Katarína Nádaská: Ryža je na Slovensku tradičnejšia príloha ako zemiaky 6. decembra 2024 o 9:00

Peter medzičasom zbieral skúsenosti ako šéfkuchár reštaurácie vo Švajčiarsku. Keď sa vrátil na Slovensko, majiteľky vtedy pripravovaného Žufetu mu navrhli, či sa k nim pridá, a on nadšene súhlasil. 

„Baby už mali skúsenosti, ale ja som vôbec nevedel, do čoho idem. Lepšie parťáčky som si však nemohol vybrať. Páči sa mi, že to môžeme budovať spoločne podľa seba. Každý deň sa učím niečo nové,“ hovorí mladý spolumajiteľ a kuchár.

Žemľovku vypredali do hodiny

To, že Železná studnička je niečo ako „lesný Aupark“, vedeli, ale aj tak ostali v šoku z toho, aké veľké množstvo ľudí ich prvé týždne navštívilo. Hoci ešte nemali všetko vyladené, z finančného dôvodu sa už potrebovali rozbehnúť. Šlo však o rozbeh doslova z nuly na sto. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z akého dôvodu vypredali žemľovku do hodiny.
  • Čo sa stalo, keď ich za jedno ráno navštívilo 150 detí.
  • Z akého dôvodu ich najčastejšie kritizujú dôchodcovia.
  • Prečo nechceli hranolky a čo ich prinútilo dať ich do menu.
  • Aké sú tu ceny.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138556 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Poukážka v hodnote 250 eur na dovolenku s Hydrotour , Jednodňová lyžovačka na Stuhlecku s dopravou ZDARMA alebo Lístok ZDARMA na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia