Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
29. mája 2023, 14:30
Čas čítania 5:22
Eduard Starkbauer Ema Stanovská

Do motorestu Čataj na D1 lákajú krikľavé reklamy aj Rytmus na Trabante. Jedlo z bufetového baru a drive-inu nás očarilo (Reportáž)

Do motorestu Čataj na D1 lákajú krikľavé reklamy aj Rytmus na Trabante. Jedlo z bufetového baru a drive-inu nás očarilo (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Motorest Čataj je gastronomická legenda medzi Bratislavou a Trnavou. Kraľuje mu asi 10-metrový pult rozdelený na sekciu šalátov, teplého bufetu, zákuskov a kaviarne. V článku zistíš, ako nám chutilo a ktorá známa osobnosť odtiaľto odišla bez platenia.

Ak opúšťaš Bratislavu po večne provizórnej trojpruhovej diaľnici, len ťažko si nevšimneš krikľavo zelené reklamy pozývajúce do motorestu Čataj. Na menu lákajú príťažlivou cenovkou 4,90. Výrazne menším písmom je uvedený detail, že ide o cenu za 200 gramov. Hoci väčšinou okolo nich len prefrčíme, tentoraz sme neodolali zvedavosti a medzi Sencom a Trnavou sme sa na ikonickom odpočívadle zastavili.

V záplave pumpovej stravy ide široko-ďaleko o jedinú skutočnú reštauráciu pri diaľnici D1. Ďalší Motorest Beluša nájdeš až na polceste medzi Trenčínom a Žilinou.

Pútače nás lákali na každom rohu.
Pútače nás lákali na každom rohu. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Gastroprevádzka funguje už 7 rokov s novým majiteľom, dizajnom, typom ponuky aj komunikačnou stratégiou. Pred rokom pribudla najnovšia vychytávka, drive-in. Karin, ktorá v rekonštruovanej prevádzke pracuje od začiatku, uznáva, že je škoda, že ho neotvorili ešte počas pandémie. Dnes sa pred ním autá hadia najmä počas zlého počasia.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Pri naberaní porcií z teplých pultov nám hrá v slučke reklama, v ktorej Rytmus za sprievodu melódie AKM šoféruje Trabant a obeduje burger. Karin nám počas účtovania prezrádza, že rapera odporučil do spotu jeho kamarát Atilla Végh, keďže sám robiť reklamu nemohol z dôvodu zmluvných obmedzení. Rytmus odvtedy motorest ako zákazník navštívil asi dvakrát.

Interiéru dominuje dlhý pult plný najrôznejšieho jedla.
Interiéru dominuje dlhý pult plný najrôznejšieho jedla. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Keď po zaparkovaní na jednom z asi 20 parkovacích miest vstúpime do decentného interiéru, poteší nás striedma a čistá atmosféra, ktorej kraľuje asi 10-metrový pult rozdelený na sekciu šalátov, teplého bufetu, zákuskov a kaviarne. Okrem boxov evokujúcich kultové americké diners môžeš sledovať autá a kamióny aj zo zastrešenej terasy.

Ceny pohoršujú aj známych ľudí

Pult, ktorý, pochopiteľne, tvorí epicentrum prevádzky, láka nielen ponukou, ale aj bohatou výzdobou zo živej zeleniny. Cítime sa ako na svadbe a podvedome chceme ochutnať z každej sekcie trošku. Musíme sa však držať na uzde. Za pažravé oči sa v Čataji platí vysoká cena. „Cez víkend si jeden pán nabral kilo a pol a aj s nápojom platil asi 46 eur. Ľudia nemajú vôbec pojem o gramáži,“ podotýka Karin.

Veľkou výhodou motorestu je pestrá ponuka, ktorá sa obmieňa počas týždňa i v priebehu dňa. Fanúšikovia tradičnej mäsovej stravy majú na výber z troch druhov mäsa v rôznych podobách. Vyvážený mix si môžu okúsiť aj vegetariáni a – pri troche predstavivosti – aj vegáni. Pokrmy si môžeš doplniť viacerými olejmi a koreninami. Ak sa ti nechce vstávať, pri stole nájdeš ešte kečup a štipľavú omáčku.

Pult so šalátmi je veľmi pekne naaranžovaný.
Pult so šalátmi je veľmi pekne naaranžovaný. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Naberanie potravy je intuitívne. Ak má tvoja porcia vyše 500 gramov, dočkáš sa aj bonusu vo forme bezplatnej polievky a malého dezertu. Prekročiť polkilovú métu je jednoduchšie, ako sa môže zdať. Darí sa nám to po pridaní nadýchaných lievancov s lesným ovocím a jahodovým džemom, ktoré na nás žmurkali z cukrom poprášeného a škoricou a pomarančom vyzdobeného podnosu.

Západoeurópskym štandardom zodpovedá aj cena. Tá sa môže vyšplhať vysoko nad 10 eur za obed. Paradoxne sa vraj najviac sťažujú tí lepšie zarábajúci.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137380 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý známy herec pri platení nahnevane odišiel, pretože ho pohoršila cena.
  • Ako vyzeral náš obed za takmer 15 eur.
  • Pri akých jedlách sme sa doslova zalizovali za ušami.
  • Ako nám chutili bryndzové gnocchi, krkovička, lievance či tiramisu.
  • Akú sme mali skúsenosť s drive-inom a burgerom.
  • Na čo by si si mal pri návšteve motorestu dať rozhodne pozor.
Domov
Zdieľať
Diskusia