Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Umelé sladidlá ti schudnúť nepomôžu. WHO tiež varuje, že môžu viesť k vážnym zdravotným problémom

Názory odborníkov sa rôznia

Predošlé výskumy naznačili, že nadmerná konzumácia sladidiel môže „oblbnúť“ mozog, ktorý očakáva prísun kalórií. Takto ťa prinúti jesť viac a ty začneš priberať. Staršie teórie hovoria, že môžu znecitlivieť tvoje chuťové bunky, ktoré si privyknú na veľmi sladké chute a v konečnom dôsledku ťa prinútia jesť viac sladkostí. Hovorí sa aj o poškodení črevnej mikroflóry či zvýšení rizika vzniku rakoviny.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Nutriční terapeuti sa však v minulosti pre Refresher vyjadrili, že dôkazy sa rôznia a v tejto oblasti je stále potrebných viac kvalitných štúdií. Napriek tomu sa však zhodli, že biely (či akýkoľvek iný) cukor, rovnako ako aj umelé sladidlá, môžeš do svojho jedálnička pokojne zaradiť. Ak ich konzumuješ s mierou, ani jedno by nemalo mať na tvoje zdravie škodlivý vplyv.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia