Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2023, 18:12
Čas čítania 0:44
Veronika Dlesková

Vedci objavili 19-tisíc nových sopiek. Na akých miestach ich nájdeš?

Vedci objavili 19-tisíc nových sopiek. Na akých miestach ich nájdeš?
Zdroj: Pexels
TECH SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Tím vedcov použil radarové družice na zmapovanie morského dna. Našiel tam 19-tisíc hôr sopečného pôvodu, o ktorých sa vôbec nevedelo, že existujú.

Vedci zo Scrippsovho oceánografického ústavu, z Čungnamskej národnej univerzity a z Havajskej univerzity sa rozhodli preskúmať dno oceánu pomocou radarových družíc.

V článku, ktorý publikovali v časopise Earth and Space Science, opisujú, prečo je pre ľudstvo dôležité vedieť, čo sa nachádza na dne oceánu.

More predstavuje veľký zdroj minerálov a nerastných surovín, ktoré ľudia ťažia. Presná mapa dna oceánov by zaručila presnejšiu a lacnejšiu ťažbu týchto surovín. Navyše sa už v minulosti dvakrát stalo, že americká ponorka narazila do jednej z hôr, čo môže ohroziť životy posádky. Informuje o tom Phys.org.

Dno oceánu je podobne rozmanité ako suchozemská pevnina. Nachádzajú sa v nej hory, kaňony aj púšte. Jediným rozdielom je však to, že ľudstvu je známa iba štvrtina celého morského dna. Čo tvorí zvyšok, nikto nevie. Podobne ako nie je jasné, koľko hôr sopečného pôvodu sa na dne nachádza. 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Hory, ktoré našiel vedecký tím, sú buď aktívne, alebo vyhasnuté sopky. Ich objavy pomôžu geológom lepšie zmapovať tektonické dosky, geomagnetické pole planéty a pochopiť vplyv hôr na hlbokomorské prúdenie, uvádza Česká televízia

Domov
Zdieľať
Diskusia