Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2023, 15:30
Čas čítania 1:42
Adriana Královičová

FOTO: Pozri si neskutočné stavby Davida Chipperfielda, víťaza Pritzkerovej ceny za architektúru 2023

FOTO: Pozri si neskutočné stavby Davida Chipperfielda, víťaza Pritzkerovej ceny za architektúru 2023
Zdroj: Pritzkerprize.com/Iwan Baan
KULTÚRA ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Chipperfield je 52. víťazom prestížnej Pritzkerovej ceny za architektúru. Je považovaná za najvýznamnejšie ocenenie v medzinárodnej architektúre.

Pritzkerova cena za architektúru je považovaná za najvýznamnejšie spomedzi ocenení v medzinárodnej architektúre. V architektonických kruhoch je známa aj ako „architektonická nobelovka“. Medzinárodné ocenenie sa udeľuje každoročne žijúcemu architektovi za víziu, talent a odhodlanie. Cena za rok 2023 patrí britskému architektovi Davidovi Chipperfieldovi.

Je známy svojou úctou k histórii a kultúre, myslí si, že architektúra môže pomôcť nášmu životu a rituálom. Stavby s Chipperfieldovým podpisom spája moderný dizajn a minimalizmus, ktorý rešpektuje mestské aj prírodné prostredie. On sám architektúru vníma ako prínos, pomocou nej môžu aj architekti poukazovať na problémy ako zmena klímy či spoločenská nerovnosť.

„Uvedomujem si, že ako architekt mám oveľa dôležitejšiu a významnejšiu úlohu. Vytváram krajší, spravodlivejší a hlavne udržateľnejší svet. Je to pre mňa výzva, ktorej sa musím postaviť, aby som inšpiroval mladšiu generáciu. Tá potom prijme zodpovednosť a víziu oveľa odvážnejšie,“ cituje Chipperfielda Pritzker Prize. 

David Chipperfield je britský architekt.
David Chipperfield je britský architekt. Zdroj: Pritzkerprize.com/Tom Welsh

Nedrží sa aktuálnych trendov

Architekt David Chipperfield sa narodil v Londýne, kde vyštudoval odbor Architectural Association na Architectural Association School of Architecture. Počas štúdia mal možnosť pracovať s významnými osobnosťami architektúry, ako napríklad Richard Rogers či Norman Foster. Vlastné štúdio David Chipperfield Architects založil v roku 1985. Počas svojho života vytvoril viac ako 100 budov po celom svete, ktoré sú známe elegantným a jednoduchým dizajnom. 

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Chipperfieldové projekty sa vyznačujú svojou rozľahlosťou, pozornosť venuje aj vonkajšiemu priestoru, ktorý obklopuje budovu. Jeho stavby majú dostatok svetla aj vďaka veľkým vstupom. Identifikačným prvkom sú taktiež monumentálne schodiská a krásne výhľady na okolitú mestskú krajinu.  

Nie je mu cudzia ani otázka ekológie, vo svojej práci poukazuje na udržateľnosť. Navrhol mnoho rezidencií a urbanistických stavieb v celej Ázii, Európe a Severnej Amerike. Jeho kancelárie nájdeš v Londýne, Miláne, Berlíne, Šanghaji i Santiago De Compostela.

Jedným z prvých veľkých projektov jeho štúdia bolo múzeum River and Rowing na rieke Temža v Londýne, ktoré dokončil so svojím ateliérom v roku 1997. Za jeho najvýznamnejšie projekty sa považuje Verejná knižnica v Des Moines, britská galéria Turner Contemporary, prepracované Neues Museum v Berlíne či obrovská centrála BBC v Glasgowe. 

River and Rowing múzeum.
River and Rowing múzeum. Zdroj: Pritzkerprize.com/Richard Bryant/Arcaid

„David sa vyhýba trendom, ale nie je arogantný. Jeho práca prepája tradíciu a inovácie. Poukazuje na ľudskosť a históriu. Diela s jeho rukopisom definuje európsky klasicizmus, povaha Británie, no cítime v nich aj jemnosť Japonska. Váži si kultúrnu rozmanitosť,“ hovorí Tom Pritzker, predseda spoločnosti Hyatt Foundation, ktorá je hlavným sponzorom ceny. 

Odporúčané
Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) Takto býva architekt: Pozri si premenu zanedbaného pozemku na štýlový rodinný dom v Kittsee (FOTO) 10. marca 2024, 12:30

Odovzdávanie cien za rok 2023 sa bude konať v máji v gréckych Aténach. V minulosti boli za svoju prácu ocenení napríklad Frank Gehry, Zaha Hadid či Tadao Ando. Okrem toho, že architekt cenou získa prestíž a medailu, bude odmenený finančnou odmenou vo výške 100 000 dolárov.

Nové sídlo pre Amorepacific, najväčšiu kórejskú kozmetickú spoločnosť, ktorá sídli v meste Soul. Moderná galéria The Hepworth Wakefield v Londýne. Moderná galéria The Hepworth Wakefield v Londýne. Centrála BBC v Glasgowe.
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia