Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. februára 2023, 14:30
Čas čítania 5:41
Ema Stanovská

TOP 8 podnikov v Košiciach, ktoré musíš navštíviť: tu si dáš najlepšie raňajky, steak zo pštrosa aj pizzu s červíkmi

GASTRO GASTROPRIEMYSEL KOŠICE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Košická gastronómia ťa prekvapí exotickými pokrmami, množstvom rybacích špecialít aj netradičnými chuťami.

Keď ide o dobré jedlo, metropola východu v ničom nezaostáva za naším hlavným mestom. Tvoje gurmánske srdiečko v Košiciach zaplesá najmä vtedy, ak rád objavuješ zaujímavé a netradičné chute a nebojíš sa ani morských potvor, pštrosieho mäsa či grilovaných slimákov.

Naše najväčšie východoslovenské mesto, samozrejme, ponúka aj množstvo reštaurácií, kde si dáš dobrú klasiku za fajn ceny. Ak sa ti páči predstava večera stráveného pri sviečkovej a pive s výhľadom na Dóm sv. Alžbety, naštuduj si tieto miesta a vyraz na košický gastrotrip. Garantujeme ti, že hladný nebudeš.

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo na Slovensku ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Pán Ryba

Adresa: Mlynská 13
Hodnotenie na Googli: 
4,6/5 (695 recenzií)
Otváracie hodiny:
pondelok – piatok od 9.00 do 22.00 h, sobota od 10.30 do 22.00 h, nedeľa od 10.30 do 21.00 h

Pán Ryba – Fish & Seafood Grill & Market je koncept otvorenej kuchyne s poslednou skutočnou rybárskou baštou. Reštaurácia má útulnú, stredomorskú atmosféru s kuchynským zázemím za sklom, cez ktoré priamo vidíš kuchárov, ako ti pripravujú pokrm.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Hostia v recenziách chvália najmä menu plné čerstvých rýb a úslužnú obsluhu, ktorá patrí medzi tie najlepšie v meste. Mesačne tu predajú stovky kíl kreviet. Vybrať si tu môžeš aj konkrétny druh morských plodov a rýb, ponúkaných na váhu, ktoré ti pripravia podľa tvojho želania. Vyskúšaj napríklad chobotnicu, chrumkavé kalamáre, grilovanú tresku, kalamáre či mušle a nezabudni to zapiť slovenských vínom. 

Zo stálej ponuky je obľúbený lososový burger, maďarská rybacia polievka halászlé alebo klasické fish & chips. Reštaurácia ponuku rozšírila aj o jedlá bez rýb. Hlavné jedlo ťa tu vyjde od 12 do 18 eur.

V reštaurácii Pán Ryba ochutnáš morské aj sladkovodné ryby na množstvo rôznych spôsobov.
V reštaurácii Pán Ryba ochutnáš morské aj sladkovodné ryby na množstvo rôznych spôsobov. Zdroj: Facebook/Pán Ryba

Bakoš bistro

Adresa: Južná trieda 48
Hodnotenie na Googli: 4,8/5 (269 recenzií)
Otváracie hodiny: Pondelok – streda od 7.30 do 16.00 h, štvrtok – piatok od 7.30 do 22.00 h, sobota od 9.00 do 22.00 h, nedeľa od 9.00 do 17.00 h

Bakoš bistro je koncept jedného z najmladších šéfkuchárov v Košiciach Mateja Bakoša. Zužitkoval tu svoje zručnosti, ktoré nadobudol v najlepších hoteloch v Košiciach, vo Vysokých Tatrách aj v zahraničí. Jeho jedlo ochutnala aj prezidentka Zuzana Čaputová s celým svojím tímom.

Šéfkuchár sa opiera o kvalitné suroviny, prevažne od lokálnych slovenských výrobcov a servíruje tradičné slovenské jedlá so svetovými či s modernými variantmi. Hostia v recenziách jedlá opisujú ako „svieže, jednoduché, chutné a pestré“. Vyberie si tu vegetarián aj vegán.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Nájdeš tu dennú a večernú ponuku aj raňajky. Vyskúšaj napríklad vajcia Benedict so šunkou či s údeným lososom, french toast na štýl tiramisu, hovädzí tatarák z farmárskeho mäsa s vyzretým ovčím syrom, tapas plate, poké či carbonara cestoviny. Za hlavné jedlo vo večernom menu zaplatíš od 10 do 16 eur, raňajky sa cenovo pohybujú od 5,90 eura.

Podnik je situovaný mimo centra mesta, ale ponúka vlastné miesta na parkovanie. Cez obed to tu môže byť poriadne natrieskané, tak si radšej sprav rezerváciu.

Šéfkuchárom Bakoš bistra je Matej Bakoš, ktorý varil aj pre Zuzanu Čaputovú.
Šéfkuchárom Bakoš bistra je Matej Bakoš, ktorý varil aj pre Zuzanu Čaputovú. Zdroj: Facebook/Bakoš Bistro

Tabačka Kulturfabrik

Adresa: Gorkého 2
Hodnotenie na Googli: 
4,5/5 (859 recenzií)
Otváracie hodiny:
Pondelok – utorok od 11.00 do 21.00 h, streda – piatok od 11.00 do 22.30 h, sobota od 15.00 do 22.30 h, nedeľa od 15.00 do 21.00 h

Kultúrno-umelecké centrum, bistro s kaviarňou aj párty miesto. To všetko spája miestnymi veľmi obľúbená Tabačka, ktorá sa nachádza v priestoroch bývalej tabakovej továrne. Košičania opustenej budove vdýchli nový život a vytvorili z nej alternatívny kultúrny priestor.

Okrem spoločenského vyžitia, dobrej hudby, filmov či architektúry sa tu môžeš najesť v bistre Taste & Share zariadenom v retro štýle. Bistro servíruje týždenné menu, kde ochutnáš všetko od jelenieho guláša až po buchty na pare, ale aj stálu ponuku inšpirovanú pouličným občerstvením.

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Každý deň od 15.00 h si tu môžeš dať smashed burger, mac’n’cheese či hranolky s rôznymi príchuťami. Súčasťou priestoru je aj bar, ktorý je cez víkendy otvorený do jednej ráno. V lete ožíva najmä vonkajší dvor Tabačky.

V Tabačke zažiješ komunitnú atmosféru a veľa dobrých kultúrnych akcií.
V Tabačke zažiješ komunitnú atmosféru a veľa dobrých kultúrnych akcií. Zdroj: Facebook/Tabačka Taste & Share

BØLGE

Adresa: Alvinczyho 1704/16
Hodnotenie na Googli: 4,9/5 (195 recenzií)
Otváracie hodiny: Pondelok – štvrtok od 8.00 do 18.00 h, piatok od 8.00 do 20.00 h, sobota od 10.00 do 18.00 h, nedeľa zatvorené

Ak si potrpíš na kvalitne pripravenú výberovú kávu, toto miesto si rozhodne zamiluješ. BØLGE je jedna z prvých košických kaviarní, ktorá začala namiesto prepraženej espresso zmesi ponúkať aj stopercentnú arabiku a alternatívne pripravenú kávu. Podnik je zašitý od ruchu centra, ale z centra sa k nemu dostaneš pešo za pár minút.

Nájdeš tu kávu z legendárnych pražiarní, ako je Diamond’s Roastery či Triple Five Coffee Roasters. Okrem nápojov na báze espressa ti tu urobia aj filtrovanú kávu z chemexu, V60, aeropressu či dripperu. V letných mesiacoch ťa osvieži espresso tonik. Majú tu aj kvalitnú whisky a rumy.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Kaviareň slúži aj ako obchod. Nakúpiť si tu môžeš kávové zrná od rôznych pražiarov, ale aj kávové príslušenstvo ako mlynčeky, stroje na kávu či keramické šálky. Personál ti s výberom ochotne poradí. Okrem toho tu organizujú baristické kurzy.

BØLGE je kaviareň pre skutočných kávových fanatikov.
BØLGE je kaviareň pre skutočných kávových fanatikov. Zdroj: Facebook/BØLGE

Ohnisko Fire Dining & Brew Bar

Adresa: Gorkého 1773/9
Hodnotenie na Googli: 4,7/5 (174 recenzií)
Otváracie hodiny: Utorok – piatok od 16.00 do 00.00 h, sobota od 12.00 do 00.00 h, nedeľa a pondelok zatvorené

Ohnisko je skvelé miesto, kam ísť na pivo a originálne jedlo. Kuchyňa je postavená najmä na práci s ohňom, dymom a fermentáciou. Každé jedlo prešlo väčšinou týchto úprav. Namiesto fritézy, mikrovlnky a sporáka používajú moderný Josper gril, ktorý je srdcom kuchyne, udiareň a fermentačnú komoru.

Jedálny lístok ukrýva špeciality, ktoré len tak niekde nenájdeš. Pštrosie mäso na spôsob burgera či tataráku, grilované slimáky, jahňacie kofty, vietnamskú pizzu s červíkmi, grilované kuracie srdiečka, ustrice či prémiový Rib Eye steak. Za najdrahšie mäso (jahňaciu sviečkovú) tu zaplatíš 37 eur, čo v porovnaní s bratislavskými cenami nie je také zlé. Samozrejme, priprav sa na to, že takéto „šmakocinky“ nebudú úplne zadarmo.

Odporúčané
Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta Jedli sme v novej reštaurácii influencera King Dubaja: Prekvapil nás sirloin steak, obrazy Ježiša aj víno Brada Pitta 22. marca 2024, 9:30

Súčasťou prevádzky je aj bar s ponukou nízkoalkoholických probiotických fermentovaných nápojov, remeselných pív (7 čapovaných a okolo 80 v pivotéke), ginov a tonikov, naturálnych vín a výberových káv.

V Ohnisku nájdeš grilované aj fermentované špeciality.
V Ohnisku nájdeš grilované aj fermentované špeciality. Zdroj: Ohnisko.com

Moja Malá Budapešť

Adresa: Kováčska 4
Hodnotenie na Googli: 4,7/5 (115 recenzií)
Otváracie hodiny: Pondelok – piatok od 10.00 do 17.00 h, sobota od 13.00 do 17.00 h, nedeľa: zatvorené

Táto kaviarnička s výberovou kávou sa nachádza v historickom centre, ale mimo rušnej Hlavnej ulice. Nájdeš ju v tichom skrytom dvore z Kováčskej ulice, odkiaľ to máš len na skok k najznámejším košickým pamiatkam. Kaviareň sa nachádza v historickej budove, kde sa môžeš rovno ubytovať v romantických Apartmánoch Kováčska.

Najlepšie na tomto mieste je, že si síce v strede mesta, ale zároveň sa tu môžeš nerušene ukryť pred pohľadmi okoloidúcich. Odporúčame tu sedieť najmä počas teplých letných večerov, keď ťa toto miesto prenesie rovno na prímorskú dovolenku.

Názov podniku nevznikol náhodou. Odkazuje totiž na kávu, ktorú majitelia nosia priamo z budapeštianskej pražiarne. Okrem širokej ponuky dezertov, tartaletiek, proteínových tyčiniek či chai latte kaviareň ponúka aj možnosť to všetko vypotiť. Raz za čas sa toto miesto totiž mení na open air tančiareň s bachatou, salsou a kizombou.

Moja Malá Budapešť je nenápadná tichá kaviareň vo dvore v historickom centre.
Moja Malá Budapešť je nenápadná tichá kaviareň vo dvore v historickom centre. Zdroj: Facebook/Moja Malá Budapešť

Grange

Adresa: Mäsiarska 430/8
Hodnotenie na Googli: 4,8/5 (525 recenzií)
Otváracie hodiny: Pondelok – piatok od 11.00 do 22.00 h, sobota – nedeľa od 13.00 do 22.00 h

Burgráreň na ulici s príznačným názvom Mäsiarska miestni dlhodobo zaraďujú medzi prevádzky s najlepšími burgermi v Košiciach. Oceníš ju najmä vtedy, ak máš rád brioškové žemle.

Odporúčané
Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine 14. marca 2024, 17:00

Ako prvý je v ponuke Caprese burger s mozzarellou, so slaninou, s rajčinami a bazalkou, hostia však chvália najmä Aioli burger s cesnakovou pastou, čedarom a so slaninou či Grange burger s horčicovo-medovou omáčkou. Burgráreň má prekvapivo až tri vegetariánske burgery – vyskúšaj ten s halloumi a portobello hubami. Naješ sa dosýta aj bez hranoliek (ale prečo by si to robil, všakže?).

Okrem ležiakov, ako je Plzeň, tu majú aj craftové pivá typu Brewdog či Kaltenecker. K tomu máš na výber aj nealko Erdinger a Opre cidre.

Grange patrí medzi najlepšie burgrárne v Košiciach.
Grange patrí medzi najlepšie burgrárne v Košiciach. Zdroj: Facebook/Grange

Blue Bell Piváreň

Adresa: Hlavná 24, Bočná 6
Hodnotenie na Googli: 4,6/5 (145 recenzií)
Otváracie hodiny: Pondelok – sobota od 11.00 do 00.00 h, nedeľa od 11.00 do 22.00 h

Príjemná pivárnička s pohodovou atmosférou a rozmanitým menu ponúka tradičné mäsové pokrmy v menej tradičnej podobe. Značku Blue Bell Košičania poznajú už od konca 90. rokov, v roku 2017 prešla kompletnou rekonštrukciou.

Týždenné menu ťa tu vyjde od 7,90 eura do 10,90 eura, cez víkend môžeš prísť napríklad na sviečkovú alebo kuracie stehno. Z pív prevažuje Hoegaarden, Staropramen a lokálny pivovar Herrenwald, je tu aj dobrý výber rumov, destilátov a ďalšieho alkoholu. Ponúkajú aj domáce koláče, raňajkové menu, nátierky, chlebíčky a panini. 

Odporúčané
Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi 14. marca 2024, 15:30

Často sa tu organizujú oslavy narodenín, krstov či rozlúčky so slobodou. Konajú sa tu aj koncerty a tematické párty. V lete sú tu otvorené dve letné terasy, pričom veľmi obľúbená je horná terasa s výhľadom na vežu Dómu sv. Alžbety. Cez víkend si radšej rezervuj stôl.

Do BlueBellu môžeš prísť na pivo a sviečkovú, ale aj kávu a koláč.
Do BlueBellu môžeš prísť na pivo a sviečkovú, ale aj kávu a koláč. Zdroj: Facebook/Piváreň BlueBell
Domov
Zdieľať
Diskusia