Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. marca 2023, 14:00
Čas čítania 6:03
Dominik Vetrák

10 najlepších hier pre PS VR2, ktoré z teba spravia Nea z Matrixu, vydesia ťa a ponoria do virtuálnej reality

10 najlepších hier pre PS VR2, ktoré z teba spravia Nea z Matrixu, vydesia ťa a ponoria do virtuálnej reality
Zdroj: Playstation/Capcom/Cayak VR
TECH PS VR2
Uložiť Uložené

Toto je to najlepšie, čo si momentálne môžeš zahrať na PS VR2.

PS VR2 od Playstation je v rukách hráčov viac ako týždeň. Na headsete pre virtuálnu realitu si môžeš zahrať viac ako 40 hier s tým, že ďalšie vyjdú v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Toto je 10 najlepších, ktoré sú aktuálne k dispozícii a ktoré ťa môžu presvedčiť o tom, že kúpa fantastického headsetu za 599 eur sa oplatí. Niektoré z týchto hier môžeš prejsť aj bez PS VR2, no na hranie ich PS VR2 verzií potrebuješ ako PS VR2, tak aj konzolu PS5. 

Odporúčané
Aké hry vyjdú v marci? Dve epické legendy, horor, pri ktorom pustíš do gatí, a česko-hollywoodska akčná strieľačka Aké hry vyjdú v marci? Dve epické legendy, horor, pri ktorom pustíš do gatí, a česko-hollywoodska akčná strieľačka 3. marca 2023, 16:00

 

10. Demeo

Sníval si, že si raz zahráš Dungeons & Dragons, no nemal si s kým a ani ako? Nezúfaj, pretože tento titul ti tvoj sen splní. Demeo vyzerá ako stolová hra, na ktorú sa pozeráš zvrchu a pohyb svojich jednotiek a nepriateľov sleduješ vo viacerých miestnostiach.

Hra nemá hlbší príbeh a oproti Dungeons & Dragons ponúka aj menej možností, ale stále ide o zábavnú hru s peknými animáciami. Na výber máš spomedzi množstva útokov, ktoré si vyberáš z kariet zobrazených na ľavej ruke. Ak máš chuť na trochu taktiky vo VR, nič lepšie ako Demeo nenájdeš. 

9. Runner

Runner je akčná hra, v ktorej jazdíš na motorke po diaľnici na vzdialenej planéte. Ovládanie je však značne komplikované, keďže musíš robiť viacero vecí súčasne. Len čo si však na to zvykneš, čaká ťa adrenalínový zážitok a množstvo skvelých momentov. K dispozícii máš granáty, meč blokujúci útoky, zbrane či rakety. Jediné negatívum je zdržujúce a zbytočne dlhé prebíjanie zbraní.

 

8. Drums Rock

Ak máš rád rytmické hry, Drums Rock si nesmierne užiješ. Ako hráč sa nachádzaš na lodi, kde preberáš rolu Vikinga burcujúceho svojich bojovníkov do boja. Robíš tak bubnovaním do rytmu hudby. Hrateľnosť je podobná ako pri Guitar Hero. Zhora smerom nadol ti hra ukazuje tlačidlá, ktoré máš stlačiť v správnom čase, čím získavaš väčšie skóre. 

7. Synth Riders

Čakáš na vydanie Beat Saber pre PS VR2? Nie si sám, ale nemusíš zúfať. Synth Riders je viac než len dôstojnou náhradou. Je to podobne ladená rytmická hra, ktorá sa však ovláda úplne inak. Jej hrateľnosť je možno ešte lepšia a prepracovanejšia, respektíve jej levely sú lepšie nadizajnované na pohyb a rytmus tela.

Odporúčané
Odmerali sme, koľko kalórií spáliš hraním hier. Dá sa pohybom doma pred telkou nahradiť posilka? Odmerali sme, koľko kalórií spáliš hraním hier. Dá sa pohybom doma pred telkou nahradiť posilka? 17. augusta 2023, 9:30

Na rozdiel od Beat Saber tu však nesekáš štvorce svetelnými mečmi, ale triafaš guľaté predmety rukami. V tomto prípade je raz vidieť (trailer) lepšie ako stokrát počuť či prečítať si. Synth Riders má nevýhodu v tom, že nemá veľa populárnej a mainstreamovej hudby, čo však vynahrádza skvelým dizajnom levelov. 

6. Kayak VR: Mirage

Zrejme najpríjemnejšia a najoddychovejšia VR hra na PS VR2, v ktorej sa môžeš plaviť v kajaku. Nič iné sa v hre nedá robiť, no bohato to stačí. Hra sa snaží simulovať pohyb v kajaku na vode, no užiť si môžeš aj zrýchlený pohyb v pretekoch v rôznych kútoch sveta. Pozrieť sa môžeš na Antarktídu, do Nórska, Austrálie či na Kostariku.

Bohužiaľ hra neponúka veľa obsahu a zažiješ v nej všetko do niekoľkých hodín, no ak sa niekedy budeš chcieť odreagovať v nádhernom a vo veľmi detailne vypracovanom virtuálnom svete, Kayak to zaručí. Akurát sa priprav na to, že chvíľu potrvá, než si zvykneš na ovládanie.

5. Moss: Book 2

Milá akčná adventúra Moss: Book 2 s logickými hádankami pôsobí ako typické herné pokračovanie, pretože ak si hral jednotku, prostredie hry a jej ovládanie ti bude dokonale známe. Našťastie tvorcovia hru okorenili novými hernými mechanikami, aby si neupadol do stereotypu.

Odporúčané
RECENZIA: Horizon VR: Call of the Mountain – najlepšia 3D virtuálna hra od Playstation (PS VR2) RECENZIA: Horizon VR: Call of the Mountain – najlepšia 3D virtuálna hra od Playstation (PS VR2) 21. februára 2023, 20:00

V hre ovládaš neviditeľnú osobu – Readera, ktorý zasahuje do deja a súbojov myšky Quilla, ktorá bojuje proti zlu, rôznym príšerám a nástrahám nebezpečného sveta. Hra má veľmi pekné prostredie a vydarené hádanky, aj keď by sa jej zišiel prepracovanejší súbojový systém, keďže je až príliš prostý.

4. Resident Evil Village 

Ďalší titul, ktorý môžeš kompletne celý prejsť aj bez PS VR2, no vo virtuálnej realite dostáva druhý dych. Ovládanie je úplne prepracované. Môžeš si vyberať zbrane spoza chrbta či z puzdra na páse a prebíjať ich ako v realite. Keď si odhrnieš kabát, nájdeš tam míny, granáty či baterku na svietenie. Na ľavej ruke máš nožík a v zadnom vrecku mapu.

Precízne ovládanie dopĺňa skvelý pocit zo streľby a z mierenia a zážitok umocňuje aj zvýraznená hororová atmosféra, ktorá vo virtuálnej realite dostáva grády. Netreba sa však príliš báť, Resident Evill Village je strašidelné asi len v prvej polhodine a následne už ide o primárne akčnú hru, ktorá je vo virtuálnej realite veľmi návyková a zábavná, obzvlášť pri zabíjaní upírov, vlkolakov a iných príšer. 

3. Gran Turismo 7 

Toto bola jedna z hier, na ktorú sme sa tešili najmenej. Nakoniec, strávili sme pri nej desiatky hodín ešte v roku 2021, keď vyšla. Nič nenasvedčovalo tomu, že VR mód bude až taký prepracovaný, a preto je výsledok milým prekvapením. Pretekanie rýchlosťou 300 km/h je nezabudnuteľným zážitkom, rovnako ako ovládanie stoviek rôznych áut rôzneho druhu z pohľadu z kokpitu.

Odporúčané
Recenzia PS VR2: Hranie budúcnosti máme v rukách už dnes. Keď vstúpiš do virtuálnej reality od PlayStation, nebudeš chcieť skončiť Recenzia PS VR2: Hranie budúcnosti máme v rukách už dnes. Keď vstúpiš do virtuálnej reality od PlayStation, nebudeš chcieť skončiť 20. februára 2023, 16:00

Vďaka VR módu si užiješ detailné interiéry nádherných áut a zákruty precítiš úplne inak než doposiaľ. Ovládanie áut vo virtuálnej realite je zábavnejšie a neprekvapivo ťa to aj viac vtiahne do adrenalínového pretekania. GT 7 vo VR je ultimátny spôsob, ako hrať pretekársku hru. 

2. Horizon: Call of the Mountain

Horizon pre PS VR2 je viac horolezecká ako akčná hra. Užiješ si v nej dostatok akcie a bojovania proti robotickým dinosaurom, ale vývojári sa viac zamerali na skúmanie prostredia, lozenie po skalách a budovách a zvýraznili pri tom nádherné grafické a výtvarné spracovanie postapokalyptického sci-fi sveta.

Tvorcovia vymysleli zaujímavý spôsob hrania súbojov a snažili sa aj o to, aby si mohol voľne interagovať s viacerými predmetmi. Hre sme v recenzii udelili 8,5/10. Je ideálna na prezentáciu skvelých možností technológií PS VR2. 

1. Pistol Whip

Táto hra má najbližšie k Superhot VR. Môžeš ju hrať zo statickej pozície, ale niektoré levely si vyžadujú aj tvoj pohyb do strán a veľa drepovania. Pohybuješ sa automaticky vpred s tým, že sa pred tebou postupne objavujú nepriatelia a rôzne prekážky, ktorým sa musíš vyhnúť. Nepriatelia po tebe strieľajú, no nábojom sa hravo vyhneš. Niektorých zlikviduješ po jednej strele, iných po dvoch či štyroch. Strieľať môžeš z jednej alebo z dvoch zbraní súčasne.

Hrateľnosť vyzýva na rytmické pohyby podľa hudby, no hru môžeš hrať ako John Wick a vystrieľať všetko v náhodnom poradí. Zbraň prebíjaš jednoduchým pohybom ruky dozadu, pričom streľba sa snaží automaticky vyhľadať ciele, kam asi mieriš, a je rýchla. Ak sa chceš cítiť ako akčný hrdina alebo túžiš po pohybovej výzve, do Pistol Whip sa zamiluješ. Hra dostáva nový obsah zadarmo už 4 roky a nové levely pribudnú aj v máji tohto roka – opäť zadarmo.

Ďalšie kvalitné hry: No Man’s Sky, Light Brigade, Song in the Smoke Rekindled, What the Bat, Creed, Pavlov, Tentacular či Star Wars: Tales from Galaxy’s Edge.

Za zahratie stoja aj tieto hry, ktoré dostali upgradované verzie z PS VR1. Všetky sú nesmierne kvalitné, a keby šlo o novovydané tituly, objavili by sa v TOP 10.

Thumper

Rez Infinite

Tetris Effect 

Wanderer Remastered

The Walking Dead: Saints and Sinners 1

Ďalšie očakávané hry, ktoré vyjdú v tomto roku: Beat Saber, Low-Fi, The Walking Dead: Saints & Sinners 2 – Retribution, Before Your Eyes, Green Hell VR či Journey to Foundation.

Sledovať sa oplatí aj týchto 10 hier, ktoré vyjdú buď v najbližších týždňoch, alebo do konca roka 2023. Každá z nich bude ašpirovať na to, aby sa dostala do zoznamu TOP 10 hier pre PS VR2.

Domov
Zdieľať
Diskusia