Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2023, 14:30
Čas čítania 6:04
Lukáš Čelka

Ak mi nedáš, čo chcem, zverejním tvoje intímne zábery. Kyberšikana ani napriek prípadu v Miloslavove neustupuje (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI ŠIKANA ÚTOK V MILOSLAVOVE
Uložiť Uložené

Ítečkár v rámci projektu Programko pracuje aj s deťmi z Miloslavova. Na hodinách preberajú aj bezpečnosť na internete či kyberšikanu.

Ján Kožuško je hlavou projektu Programko, v rámci ktorého vedie so svojimi kolegami rôzne vzdelávacie kurzy pre deti v oblasti IT technológií. Na hodinách so žiakmi pritom preberajú nielen programovanie či dizajn, ale aj bezpečnosť na internete a kyberšikanu.

V rámci iniciatívy Za bezpečný Miloslavov sa aj komunikáciou s deťmi snažia predchádzať prípadom, aký sa stal minulý rok, keď skupina siedmich tínedžerov zbila a opila jedenásťročné dievča. Videá a fotografie z incidentu sa šírili po internete a boli natoľko brutálne, že šokovali celé Slovensko. Podobné výtržnosti a šikanovanie zdieľali na sociálnych sieťach aj tínedžeri z Komárna či Košíc.

Ján pre Refresher prezradil, že v prípadoch kyberšikany nepomôže obetiam ani neustále nahlasovanie príspevkov. „Aj po úspešnom nahlásení môže šikanér pridávať ďalšie príspevky cez iný účet. Vždy sa to dá ešte nejako obísť,“ dodal s tým, že v tomto smere nevidí iné riešenie ako komunikáciu obete s rodičmi, učiteľmi či so školskou psychologičkou.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali depilatérku Martinu, bojovníčku v bahne Ariel či brigádničku z McDonald’s Alexandru. Ak nás chceš podporiť a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Kto ste a čo robíte?

Za projektom Programko stojí skupina nadšencov, ktorú tvoria prevažne učitelia zo základných škôl a absolventi či študenti IT fakúlt. Usilujeme sa o to, aby sme informatiku dostali medzi žiakov a zároveň ich motivovali k tomu, aby sa jej venovali aj do budúcna. Deti trávia čas za počítačom – tomu sa v dnešnej dobe rodičia nevyhnú, tak prečo ich na ňom nenaučiť robiť niečo, čo im v živote reálne pomôže? Na trhu je stále nedostatok ítečkárov, čiže veríme, že aj do budúcna budú mať možnosť sa v tomto smere uplatniť.

Žiakov okrem programovania učia aj o internetovej bezpečnosti.
Žiakov okrem programovania učia aj o internetovej bezpečnosti. Zdroj: archív Jána Kožuška

Často sa stretávame aj s tým, že deti sú doslova paranoidné a boja sa, že ich niekto v noci sleduje cez webkameru.

Akým spôsobom pracujete s deťmi v rámci projektu Za bezpečný Miloslavov?

Na hodinách rozoberáme najmä podnety, ktoré dostaneme od rodičov či žiakov. Za všetky sme radi, pretože je dôležité a vhodné, aby sa o tejto téme hovorilo. Veľa detí je totiž napriek negatívnej skúsenosti ticho a nezdôveria sa o nej ani rodičom. Potom žijú v strachu, lebo nedokážu vyhodnotiť situáciu a netušia, čo sa deje a či im niečo reálne hrozí.

Ján Kožuško.
Ján Kožuško. Zdroj: archív Jána Kožuška

Vo všeobecnosti sa snažíme na našich hodinách priblížiť žiakom internet aj s jeho negatívami, pričom im vysvetľujeme, na čo si majú dávať pozor. Hovoríme im, čo reálne sa môže stať a na akých ľudí môžu na internete natrafiť. Učíme ich, aby neverili všetkému, čo vidia a čítajú – snažíme sa vštepiť im kritické myslenie.

Odporúčané
Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) Bojovníci Oktagon MMA navštevujú slovenské školy. Takto môžeš prihlásiť tú svoju (NÁVOD) 28. novembra 2023, 9:00

Zo skúseností môžem povedať, že žiaci a rodičia nás kontaktovali niekedy až s absurdnými prípadmi. Na druhej strane je potrebné podotknúť, že dieťa nedokáže vyhodnotiť, či mu skutočne hrozí nebezpečie, lebo sa s niečím podobným ešte nestretlo.

Na sociálnych sieťach sa deti cítia najväčší frajeri, a keďže nemajú pocit, že sú pod tlakom, vyjadrujú sa tak, ako by to nikdy nespravili. 

Čo myslíš pod „absurdnými prípadmi“? Spomenieš si na nejaké?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130175 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sú deti na internete zraniteľnejšie než dospelí.
  • Prečo je kyberšikana pre dieťa náročnejšia než šikanovanie v škole.
  • Čo ítečkár učí deti na kurze v rámci internetovej bezpečnosti.
  • S akými prípadmi šikanovania sa v Miloslavove Ján ešte stretol.
Domov
Zdieľať
Diskusia