Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. februára 2023, 12:30
Čas čítania 5:06
Daniel Mikolášik

Kto je Ice Spice? Rapová princezná sa preslávila výzvou na Tiktoku. Za necelý rok ovládla scénu s vymysleným slovom

Kto je Ice Spice? Rapová princezná sa preslávila výzvou na Tiktoku. Za necelý rok ovládla scénu s vymysleným slovom
Zdroj: Instagram/@icespice
HUDBA PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Prezývajú ju aj rapová princezná, ktorá používa hudbu ako prostriedok na ukázanie svojej sebadôvery a sexuality.

Vyznačuje sa až prekvapivo pokojným, ale zároveň ostrým prednesom, unikátnym vzhľadom s ryšavými vlasmi a prirodzeným afrom, príťažlivými krivkami, ktorými rada vrtí do divokých rytmov, a predovšetkým svojimi špecifickými drillovými melódiami.

Zoznám sa s Ice Spice, 23-ročnou raperkou pochádzajúcou z newyorského Bronxu, ktorá si za posledný polrok podmanila americkú rapovú scénu. Prezývajú ju aj rapová princezná, ktorá používa hudbu ako prostriedok na ukázanie svojej sebadôvery a sexuality, o čom prevažne rapuje.

Od jej prvého koncertu neuplynul ani rok, no aktuálne predbieha v hitparádach najväčšie rapové stálice. V skratke sme ti ju predstavili už v nedávnom zozname 10 amerických raperov a raperiek, ktorí budú v roku 2023 najviac hot. Ice Spice sa to však darí ešte rýchlejšie, ako sama očakávala.

Odporúčané
Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš 22. novembra 2022, 16:30
Ice Spice
Zdroj: Instagram/@icespice
V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily interpretov. Viac podobných článkov nájdeš v téme profily raperov. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe a chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom.

Rapový talent zdedila po otcovi, takisto raperovi

Ice Spice, civilným menom Isis Gaston, sa narodila presne v prvý deň nového tisícročia – 1. januára 2000 – vo štvrti Fordham Road v newyorskej časti Bronx, ktorá je známa kriminalitou a veľkým počtom pouličných gangov. Jej otec je Afroameričan s nigérijským pôvodom, matka pochádza z Dominikánskej republiky. Narodila sa, keď mala jej matka len 17 rokov. Jej rodičia sa rozviedli o dva roky neskôr. Isis má piatich mladších nevlastných súrodencov.

Odporúčané
Kto bol Takeoff? Na prvý pohľad sivá myška z Migos, ktorá zmenila rapovú hru a priniesla nový slang Kto bol Takeoff? Na prvý pohľad sivá myška z Migos, ktorá zmenila rapovú hru a priniesla nový slang 1. novembra 2022, 17:00

Rapový talent zdedila práve po otcovi, ktorý je bývalý undergroundový raper. K hudbe inklinovala odmala a svoje prvé texty začala podľa Vogue písať už od svojich šiestich rokov. V mladom veku ju inšpirovala najmä raperka Lil' Kim. Svoje detstvo pre zaneprázdnenosť otca a matky trávila najmä so starými rodičmi. Po základnej škole v Bronxe ju poslali na katolícku strednú školu do mesta Yonkers.

Ice Spice
Zdroj: Instagram/@icespice

Po skončení strednej školy nastúpila na State University of New York, kde sa venovala volejbalu. Nadanie v nej objavila producentka RiotUSA, s ktorou začala počas školy aktívne spolupracovať a vydržalo im to doteraz.

„Všetci moji priatelia v škole boli maliari, sochári, tanečníci, každý mal svoje vlastné remeslo. Celý čas som mala okolo seba veľa kreatívnych ľudí. Producenti na škole ma však nebrali vážne a nevideli vo mne potenciál tak ako Riot. Ak by som ich požiadala o beaty, nikdy by mi ich neposlali. Je to zábavné, pretože teraz sa mi ich snažia poslať sami. Už je však neskoro,“ smeje sa Ice Spice v rozhovore pre NME.

Ice Spice
Zdroj: Getty Images/Aaron J. Thornton/WireImage

Drillová princezná sa preslávila výzvou na Tiktoku

Práve v spolupráci s RiotUSA vydala Ice Spice v roku 2021 svoju prvú skladbu s názvom Bully Freestyle. Tú vydala krátko po tom, čo sa na Tiktoku stalo virálne jej video, ktoré natočila v rámci výzvy #BussItChallenge. Vycítila príležitosť a ponáhľala sa dokončiť svoju prvú skladbu, kým bol okolo nej na sociálnych sieťach ošiaľ. To sa jej podarilo.

Odporúčané
Zaraď si do playlistu: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš Zaraď si do playlistu: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Skladba definovala zvuk a štýl, ktorým sa uberá aj naďalej. Reč je o povestnom drille, ktorý posledné roky zásadne dominuje rapovej scéne. Ide o rapový žáner založený na pomalom tempe, temnom zvuku, tučných elektronických 808 bicích a priamočiarych textoch. Nie je preto žiadnym prekvapením, že kombinácia talentovanej Ice Spice a tohto populárneho trapového žánru sa rýchlo uchytila v mainstreame.

Raperky Ice Spice a Cardi B, ktorá je tiež rodáčkou z Bronxu.
Raperky Ice Spice a Cardi B, ktorá je tiež rodáčkou z Bronxu. Zdroj: Shareif Ziyadat/Getty Images

Drill vznikol v chicagskom South Side v začiatkoch druhej dekády 21. storočia. V tom čase ho spopularizovali najmä mená ako Chief Keef, Young Chop či Lil Durk. Neskôr sa však tento žáner presťahoval z Chicaga na územie Britských ostrovov, ale aj do New Yorku, kde s ním začal experimentovať nebohý Pop Smoke, Sleepy Hallow či Fivio Foreign.

Ice Spice preto pokračovala v Pop Smokeovom odkaze, no drill rozvinula do unikátnej podoby. „V roku 2019 mi kamarát ukázal raperov Sheffa G-ho a Sleepy Hallowa. V minulosti som už počul chicagský drill a britský drill, ale vtedy som prvýkrát počula drillovú hudbu už aj v New Yorku,“ spomína raperka, ktorú denník New York Times označil za rapovú princeznú z toho dôvodu, že ju fanúšikovia prezývajú princezná Diana tejto generácie.

A ak hovoríme o Pop Smokeovi ako kráľovi New Yorku, Ice Spice rozhodne môže byť jeho princeznou. Na rozdiel od mnohých newyorských raperov je však jej prejav vyrovnaný, pokojný a kontrolovanejší. Našla sa v tzv. popovom drille, ako svojský žáner pomenovala pre New York Times. Pop-drill je podľa jej slov priestranný, rýchly, hravý, s opatrným použitím melódie a správnym množstvom úderov v beate.

Ice Spice
Zdroj: Shareif Ziyadat/Getty Images

Na scéne spôsobila ošiaľ vymysleným slovom

Pokračovala skladbou Name of Love, ktorá bola populárna najmä na SoundCloude. Vďaka prvým úspešným skladbám si rýchlo budovala základňu fanúšikov na Instagrame. Jej najväčší úspech prišiel krátko nato, ešte predtým, ako mala svoj oficiálny prvý koncert.

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho  TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Reč je o skladbe Munch (Feeling U), ktorá vyšla 10. augusta 2022 a dá sa považovať za jej prelomový hit. K úspechu jej opäť pomohol Tiktok, kde sa pieseň šírila závratnou rýchlosťou. Skladba sa rýchlo zaradila aj do prestížnych hitparád ako Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs a Bubbling Under Hot 100.

Jej virálnosť podporil aj Drake, ktorý o nej povedal, že je to „prísny track“, a raperku dokonca osobne pozval na svoju šou v Apollo Theater v New Yorku. Neskôr sa však objavili špekulácie, že je medzi nimi beef, pretože ju v septembri prestal sledovať na Instagrame a v skladbe BackOutsideBoyz na albume Her Loss rapoval o žene, ktorá sa snaží rapovať, ale mala by byť radšej ticho. Dohady o vzájomnom spore však napokon obaja raperi vyvrátili.

Munch vyvolal na scéne taký ošiaľ, že naň okrem fanúšikov reagovali aj mnohí interpreti. Lil Nas X sa dokonca za Ice Spice prezliekol na Halloween, pričom si vybral práve jej outfit z klipu Munch a vo videu na Instagrame do skladby imitoval tanečné prvky Ice Spice.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DJ Akademiks (@akademiks)

Munch je pritom slangové slovo, ktoré pravdepodobne vymyslela práve ona a následne ho začali používať mladí Američania. Jej fanúšikovia sa vďaka tomu začali nazývať munchkins. Munch je označením pre zúfalca, ktorý je ochotný pre svoju vysnívanú ženu urobiť čokoľvek, napríklad s ňou mať jednostranný orálny sex bez toho, aby mu ho oplatila. (Slovo munch, munching doslova znamená vychutnávať si niečo, spravidla dobré jedlo). V tomto kontexte sú to muži posadnutí Ice Spice.

Ice Spice
Zdroj: Instagram/@icespice

Ice Spice dokazuje, že nie je len sezónna záležitosť

Po úspechu Munchu podpísala zmluvu s vydavateľstvom 10K Projects/Capitol Records a prvýkrát dosiahla väčší finančný úspech. „Dostala som 2 milióny len za používanie mikrofónu,“ povedala. 

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Ice Spice však dokazuje, že tu nie je len na jednu sezónu. Keď sa o nej začalo hovoriť ako o one hit wonder, pridala ďalší hit. Vo videoklipe, ktorý svojou energiou nápadne pripomína predchádzajúce virálne trháky Tekashiho 6ix9ina, predstavila poslucháčom dno morí, resp. Zátišie bikín, v ktorom by sa aj Spongebob najskôr utopil.

Jej skladba Bikini Bottom vyšla 28. októbra a má byť dvojzmyslom – okrem narážky na Spongeboba poukazuje aj na ženský zadok v bikinách. Ďalší hit, ktorý sa umiestnil v hitparádach, pokračoval v úspechu, ktorý načal Munch. Počas posledného polroka zbiera desiatky miliónov pozretí bez toho, aby dopovedala slohu.

Debutovú platňu vydala ako jedna z mála interpretiek už ako hotová a svetovo úspešná hviezda. EP s názvom Like..? vyšlo 20. januára 2023 a obsahuje 6 skladieb, no polovicu z nich tvoria už úspešné single.

Jej prvý projekt poslucháčov hlbšie ponorí do vízie newyorského drillu s rýchlymi rytmami a rýmami o vrtení zadkom a o pocite sebaistoty. Každá skladba ťa prenesie do jej pokojného, ale zároveň ostrého prednesu. 

Superlatívami na novučičkú hviezdu nešetria ani americké rapové médiá a právoplatne ju označujú za aktuálne najviac hot raperku na scéne. Od jej prvého vystúpenia ešte neuplynul ani rok. A jej vôbec prvý koncert na festivale bol minulý rok v auguste na tom najväčšom rapovom festivale na svete – na Rolling Loude.

Ice Spice
Zdroj: Instagram/@icespice
Domov
Zdieľať
Diskusia