Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2013, 18:32
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Kruháč alebo križovatka? Mythbusters zistili, čo je lepšie!

TECH
Uložiť Uložené

V rámci pokusu zisťovali, koľko automobilov prejde za 15 minút cez oba typy kríženia ciest, pričom výsledok bol jednoznačný.

Kruháč alebo križovatka? Mythbusters zistili, čo je lepšie!

Za posledné roky sa nielen na Slovensku, ale v celej Európe stali kruhové objazdy, ľudovo povedané kruháče, naozaj veľkým hitom. Podla slov expertov a odborníkov sa vraj jedná o oveľa bezpečnejšie a efektívnejšie riešenie kríženia ciest, než je to v prípade klasických (svetelných) križovatiek.

Na danú problematiku sa zameral aj veľmi obľúbený a divákmi sledovaný program Mythbusters, na kanáli Discovery Channel, u nás známy ako "Bořiči mýtů". Tí sa zaoberajú práve overovaním mýtov a rôznych legiend či ľudských výmyslov prostredníctvom testov a vedeckých dôkazov. Najnovšie v rámci pokusu zisťovali, koľko automobilov prejde za 15 minút cez oba typy kríženia ciest. Výsledok sa dozviete v priloženom videu, pričom prezradím, že v jednom prípade prešlo cez cestnú komunikáciu 385 áut, v tom druhom až 460 áut. Čo myslíte, v prospech ktorého riešenia?

Pozn: V Amerike na klasických križovatkách, kde nie je svetelná signalizácia, je všade značka "STOP" a práve tá bola použitá aj v danom teste za použitia jednoduchého ukazovateľa prednosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia