Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2023, 9:30
Čas čítania 3:28
Adriana Královičová

Umelkyňa Jajoi Kusama 40 rokov žije a tvorí na psychiatrii. Ako dieťa ju matka nútila špehovať otca pri sexe s milenkami

KULTÚRA JAPONSKO OSOBNOSTI UMENIE VIZUÁLNE UMENIE
Uložiť Uložené

Dnes ju možno považovať za najvplyvnejšiu žijúcu japonskú umelkyňu, v živote to však nemala ľahké, jej tvorba často pochádza zo smútku, ba až šialenstva. Jajoi prežila traumatizujúce detstvo.

Japonská umelkyňa Jajoi Kusama patrí medzi najvplyvnejšie umelkyne sveta. Svoje prvé diela predávala za približne 200 dolárov, no v roku 2014 sa jej podarilo vydražiť na aukcii sériu obrazov Infinity Nets. Dielo sa predalo za rekordných 7,1 milióna dolárov, čo bola v tom čase najvyššia suma, aká bola zaplatená žijúcej umelkyni. 

Ťažké detstvo a komplikované vzťahy s rodičmi spôsobili, že Jajoi celý život trpela psychickými poruchami. Matka ju nútila špehovať svojho otca pri sexe s milenkami, čo výrazne narušilo Jajoiin vzťah k sexu ako takému. Kusama trpí halucináciami a dodnes žije a tvorí zo psychiatrickej nemocnice. 

Venuje sa filmovej tvorbe, maľbe, kresbe, soche či poézii. Ak si milovník módy, určite ti neunikla jej opätovná spolupráca s luxusnou značkou Louis Vuitton. Spolu vytvorili kolekciu s typickými bodkami, uviedli ju v Tokiu veľkolepým štýlom s obrovskými 3D inštaláciami. Na trh prišla práve začiatkom tohto roka. 

V Refresheri ti radi prinášame zaujímavé príbehy známych osobností. Ak ťa bavia články o umení a zaujímavých životných príbehoch, staň sa členom klubu Refresher+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.
Tieto inštalácie vznikli pri predstavení pop-up obchodu značky Louis Vuitton.
Tieto inštalácie vznikli pri predstavení pop-up obchodu značky Louis Vuitton. Zdroj: Getty Images/Rob Kim

Matka ju nikdy v umení nepodporila

Jajoi sa narodila v roku 1929 v japonskom meste Macumoto. Kreslenie a maľovanie milovala odmalička, no jej matka ju v umení nikdy nepodporovala. Často jej kresby dokonca trhala, vyhadzovala plátna či schovávala pred ňou pomôcky na maľovanie. Chcela, aby sa vydala do rodiny bohatého muža a stala sa z nej „žienka domáca“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128744 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy a čo jej spôsobilo prvú halucináciu, ktorá ovplyvnila jej tvorbu.

  • Prečo sa stala jej symbolom obrovská bodkovaná tekvica.

  • Ako sa dostala do psychiatrickej nemocnice.

Domov
Zdieľať
Diskusia