Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2022, 18:30
Čas čítania 2:24
Dominik Vetrák

RECENZIA: Zaklínač: Blood Origin je najhoršie hodnotený seriál od Netflixu. Z Geralta spravil rasistu v prvých 5 minútach

RECENZIA: Zaklínač: Blood Origin je najhoršie hodnotený seriál od Netflixu. Z Geralta spravil rasistu v prvých 5 minútach
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY THE WITCHER: BLOOD ORIGIN
Uložiť Uložené

Nový seriál zo sveta Zaklínača sa skutočne neoplatí pozerať.

The Witcher: Blood Origin je 4-dielny seriál o vzniku prvého zaklínača na svete a udalosti známej ako Konjunkcia sfér. Ide o moment, keď sa preťali dimenzie rôznych svetov a na Kontinente sa z ničoho nič začali objavovať nové rasy bytostí a príšer. 

Odporúčané
10 TOP filmov roka 2022 10 TOP filmov roka 2022 27. decembra 2022, 10:30

Elfovia a trpaslíci zrazu museli začať žiť s ľuďmi, mágmi a príšerami všetkých druhov. Na papieri je to rozhodne veľmi zaujímavá dejová premisa. Keďže spisovateľ Andrzej Sapkowski nikdy neopísal, ako presne to prebiehalo, tešili sme sa, že nám to tvorcovia z Netflixu ukážu. 

Nudné postavy v nudnom deji

Bohužiaľ, takmer nás pritom uspali. Seriál mal pôvodne 6 epizód, no nedokážeme si predstaviť, aké boli nudné, keďže už pri finálových 4 častiach sme sledovali množstvo nezaujímavých postáv s ešte menej zaujímavými príbehmi. Dej sleduje Kontinent 1 200 rokov pred udalosťami knižného Zaklínača. Elfský mág Balor (Lenny Henry) objavuje nové dimenzie plné moci, ale aj nebezpečenstva.

The Witcher.
The Witcher. Zdroj: Youtube/Netflix

V jednej z dimenzií objaví bytosť, ktorá túži po obete a výmenou za to mu dodá moc. Viac o tom však vedieť nepotrebuješ. O tom sme nerozhodli my, ale samotní tvorcovia, keďže túto dejovú líniu vôbec neuzatvorili a tajomná bytosť z nejakého dôvodu zmizne z príbehu. 

Podstatné je, že aj kvôli Balorovi sa dimenzie prepoja a nastane konjunkcia sfér. Popritom ešte stihneme sledovať zrod úplne prvého zaklínača, ktorý je skôr prototypom tejto bytosti. Ako táto postava, aj všetky ostatné sú nezáživné a na ich osude vôbec nezáleží. Neobľúbili sme si nikoho a po celý čas sme sa modlili, aby sa to už skončilo. 

Slabý scenár a nevyužitý potenciál príbehu o Konjunkcii sfér

Problém je pritom nielen v priemerných hercoch, ale aj v podpriemernom scenári. Jeho nedostatky si všimneš najmä v momentoch, keď sa postavy zbližujú, alebo z ničoho nič zabúdajú na to, že sa z duše nenávidia, a namiesto toho sa do seba v priebehu dvoch dní bezhlavo zamilujú. 

Vtipné sú aj momenty odhaľujúce silu elfského Impéria, ktorého armáda spočíva v asi osemdesiatich vojakoch, z ktorých vo finálnej časti uvidíš asi 15 z nich. Bojové scény boli ešte ako-tak zábavné, ale digitálna krv striekajúca z elfov to celé pokazila.

Rovnako ako piesne jednej z hlavných postáv, ktorými tvorcovia okorenili dôležité príbehové udalosti. Bez premýšľania sme ich pretáčali, keďže ich využitie a pointa v deji boli triviálne a klišé. 

Witcher: Blood Origin
Zdroj: Netflix

Na minisérii nemôžeme špecificky pochváliť asi nič. Má mdlé postavy hrané znudenými hercami, veľmi slabý scenár, ktorému sa podarilo doručiť len niekoľko dobrých dialógov, a neprirodzene pôsobiace počítačové triky a digitálne prostredia. Veľkým sklamaním je aj zobrazenie Konjunkcie sfér, ktoré viac-menej prebehlo mimo obrazoviek.

Zle spracovaní elfovia a rasista Geralt (?)

Záporáci boli na smiech a nepotešilo nás ani to, že elfovia pôsobili ako elfovia len preto, že mali špicaté uši. Akoby tvorcovia zabudli, že im majú dať charakterové črty elfov, a mysleli si, že postačí, keď ľudským postavám natiahnu uši. Aj preto dávame minisérii The Witcher: Blood Origin hodnotenie štyri body z desiatich.

Witcher: Blood Origin
Zdroj: Netflix

Je to jednoducho absolútne zbytočný seriál, ktorý mal byť skôr hodinu a pol dlhým filmom, vtedy by bol prinajlepšom priemerný. Vôbec sa nečudujeme, že diváci zhodnotili seriál ako jeden z najhorších od Netflixu. 

A na záver nechápeme, či to bol len hlúpy pokus o (aj tak nepodarený) vtip, alebo scenáristi seriálu nemajú potuchy, kto je Geralt, no už v úvodných minútach z neho spravili rasistu. Čo je ešte horšie, za rasistu ho nepriamo označil jeho dobrý kamarát Marigold/Jaskier. 

Mimochodom, tvorcovia v seriáli ukázali aj zrod Avallac'h a Eredina (The Wild Hunt). Opäť to však bolo také nezáživné, že to tam ani nemuselo byť. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia