Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2022, 17:12
Čas čítania 1:09
Jana Chovancová

Terapeutická lampa sľubuje, že pomôže s depresiou. Vedci vraj prišli na to, ako stlmiť dosahy zmien počasia

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Niektorí ľudia pociťujú depresiu po celý rok, niektorí v lete a iní zase v zime. A práve pre tých z druhej skupiny možno vedci vynašli efektívne riešenie.

Nálada je premenlivý stav, ktorý sa môže zmeniť v priebehu sekundy. Ak je však dlhodobo horšia a prejavuje sa v určitom ročnom období, môže ísť o sezónnu afektívnu poruchu. Je to typ depresie, ktorý je spôsobený zmenou ročného obdobia, píše BuzzFeed

Vedci zrejme prišli s vynálezom, ktorý by mohol sezónnu depresiu potlačiť alebo dokonca vyliečiť. Terapeutická lampa má nahradiť slnečné žiarenie. 

„Pri sezónnej afektívnej poruche dochádza k nárastu alebo nástupu depresie v súvislosti s určitými ročnými obdobiami,“ hovorí klinická psychologička a docentka psychiatrie na NYU Langone Health Jessica Sternová. Dodáva, že príznaky sú vo všeobecnosti rovnaké ako tie, ktoré sa spájajú s inými typmi depresie, vrátane úzkosti, únavy, beznádeje a straty záujmu o činnosti, ktoré vás zvyčajne bavia.

Napriek tomu, že si vedci nie sú úplne istí, čo spôsobuje sezónnu depresiu, Sternová vysvetľuje, že práve svetlo nás do veľkej miery ovplyvňuje. 

Keďže je v zime menej intenzívneho prirodzeného svetla, pri svetelnej terapii môže pomôcť vhodná lampa. Podľa Sternovej ide o nízkorizikový zásah proti sezónnej depresii s minimálnymi vedľajšími účinkami, ktorý môže byť veľmi účinný.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Lampy na svetelnú terapiu zvyčajne pomáhajú až 80 percentám ľudí so sezónnou depresiou. Lampu nájdeš napríklad na Amazone, kde je na výber viacero druhov.

S liečbou treba začať včas 

Hanne Hoffmannová je odborná asistentka na Michiganskej štátnej univerzite a zaoberá sa výskumom vplyvu svetla na fungovanie mozgu. Sama nedávno zažila sezónnu depresiu a neuvedomovala si, ako veľmi ju ovplyvnila. Zbystrila až po tom, čo ju upozornil manžel. 

„Nie je to niečo, čo príde zrazu. Táto depresia prichádza pomaly,“ hovorí Hoffmannová.

Preto je podľa nej prospešné vyhľadať liečbu ešte predtým, ako sa príznaky prejavia. Platí to najmä pre ľudí náchylných na sezónnu depresiu. Ak podľa nej človek začne so svetelnou terapiou na začiatku jesene, môže úplne zabrániť príznakom.

Domov
Zdieľať
Diskusia