Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2023, 9:30
Čas čítania 3:54
Richard Balog

Módne trendy, ktoré by mali zostať v roku 2022: zabudni na obrovské gumové čižmy, batikované oblečenie aj mikrokabelky

Módne trendy, ktoré by mali zostať v roku 2022: zabudni na obrovské gumové čižmy, batikované oblečenie aj mikrokabelky
Zdroj: Farfetch/Off-White™/NET-A-PORTER
MÓDA MÓDA REFRESHER TRENDY
Uložiť Uložené

Móda je v súčasnosti rýchlejšia ako kedykoľvek predtým a týchto 7 trendov má obdobie najväčšej slávy za sebou.

Módne trendy odchádzajú rýchlejšie ako výplaty z účtov a zachytiť, ktoré sú stále v kurze, je takmer nadľudskou úlohou. Preto sme zostavili výber s kúskami oblečenia, obuvi či doplnkov, ktoré majú čas svojej najväčšej slávy dávno za sebou a v roku 2023 by si mal/-a na ich nosenie zabudnúť. 

Privítaj nový rok vo veľkom štýle a okrem predsavzatí, že schudneš, začneš chodiť do posilňovne alebo budeš cestovať, skús vytriediť zo svojho šatníka nadbytočné veci. Najaktuálnejšie módne trendy pre mužov aj pre ženy ti včas predstavíme. 

Upozornenie: Článok neodráža názory celej redakcie. Pri výbere ide o subjektívny názor autora a časti redakcie. Ak chceš nosiť skinny džínsy, tak ich nos.

Odporúčané
Toto je 10 nezabudnuteľných módnych momentov tohto roka, ktoré vzbudili vášnivé diskusie Toto je 10 nezabudnuteľných módnych momentov tohto roka, ktoré vzbudili vášnivé diskusie 29. decembra 2022, 9:30

Obtiahnuté rifle 

Na úvod dnešného zoznamu sme vybrali trend, za ktorý sme najprv bojovali, ale v súčasnosti je už dávno za zenitom. Obtiahnuté rifle neboli v kurze ani v predchádzajúcich sezónach, avšak v slovenských a v českých uliciach stále vidíme množstvo mužov aj žien v modeloch, ktoré im obopínajú stehná aj lýtka. 

Zara
Zdroj: Zara

Trend obtiahnutých riflí sa oficiálne skončil. Po prvý raz za poslednú dekádu nie sú najpredávanejším strihom medzi ženami v Spojených štátoch amerických, píše The Business of Fashion podľa údajov spoločnosti NPD Group. Ich podiel klesol o jedenásť percent od roku 2019. Dnes ich nakupuje len tretina žien a veríme, že minimálne rovnako je to v prípade mužov.

Nastal čas na definitívnu zmenu. V roku 2023 by si mal/-a staviť na rovné, respektíve voľné strihy riflí a absolútnou trefou do čierneho sú modely s nízkym a so stredným pásom. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Business of Fashion (@bof)

Mikrokabelky 

Je to kabelka alebo puzdro na slúchadla? Aj pre najvernejších doplnkových nadšencov môže byť ťažké udržať krok s trendmi, ktoré móda chrlí ako na bežiacom páse – či už ide o kabelky v tvare chrumkavého pečiva, návrhy s hrubými reťazami, alebo o nepraktické mikrokabelky. Dizajnéri nemajú núdzu o inšpiráciu, pokiaľ ide o nové druhy najobľúbenejšieho ženského doplnku, ale sme radi, že tento trend je už na ústupe.

Najznámejší dizajn mikrokabelky od značky Jacquemus.
Najznámejší dizajn mikrokabelky od značky Jacquemus. Zdroj: Farfetch

Každý veľký módny dom predstavil mikroverzie svojich najobľúbenejších modelov – či už ide o dizajn Chiquito od značky Jacquemus, Saddle od Diora, alebo Vanity z dielní Chanel. Tieto vyhotovenia sa okamžite zaradili medzi najpredávanejšie produkty, a to vďaka influencerkám, ktoré ich nosili prakticky neustále.

Tento rýchly trik na zvýšenie počtu zmienok na Instagrame však postupne vyprcháva, keďže väčšina žien zistila, že ide o nepraktickú záležitosť. Ak plánuješ nákup drahej dizajnérskej kabelky, skús radšej nadčasové klasiky, s ktorými prežiješ celý život. Horúci tip na rok 2023 sú veľké kabelky – tote bags.

Chanel
Zdroj: Chanel

Masívna obuv z gumy

Názory na túto záležitosť sa môžu rozchádzať, ale na týchto topánkach je niečo zvláštne, čo nepôsobí atraktívne zo žiadneho uhla pohľadu. Futurizmus sa síce cení, ale nie je žiadaný a obzvlášť nie v prípade obuvi z gumy.

Topánky zo spolupráce značiek Balenciaga a Crocs.
Topánky zo spolupráce značiek Balenciaga a Crocs. Zdroj: NET-A-PORTER

Svetu ich predstavil Demna Gvasalia spoločne s návrhárskym tímom módneho domu Balenciaga, a to nielen prostredníctvom vlastných dizajnov, ale aj skrz spoluprácu so značkou Crocs™. „Ikonické“ gumové šľapky s priedušnou perforáciou do záhrady získali viacero úprav vrátane širokého čižmového strihu s masívnou podrážkou.

Nás tieto monštruózne topánky neoslovili, ale Kanye West ich nosil ešte predtým, ako ich francúzska značka predstavila na parížskej prehliadke. Netrvalo dlho a stali si hitom číslo jeden na sociálnych sieťach, avšak dnes by si ich na nohách vplyvných ľudí našiel/našla veľmi ťažko a veríme, že to tak aj zostane. Dúfame, že ich nemáš v zbierke, a ak áno, rýchlo ich predaj.

Model z gumy od modného domu Bottega Veneta, ktorý je dostupný za približne 1 000 eur.
Model z gumy od modného domu Bottega Veneta, ktorý je dostupný za približne 1 000 eur. Zdroj: NET-A-PORTER

Tie-dye 

Úprimne, nikdy sme neboli veľkí fanúšikovia batikovaných produktov a sme radi, že životnosť tohto trendu sa definitívne skončila v roku 2022. Obľúbený bol až príliš dlho, a to aj vďaka tomu, že v minulosti očaril viacero celebrít vrátane A$AP Rockyho alebo Harryho Stylesa. 

Metóda tie-dye, ktorú v rámci našich končín pred niekoľkými rokmi využil pri tvorbe merchu napríklad aj Dalyb, sa na nás v posledných sezónach rútila doslova z každej strany. Vyblednuté farby prelínajúce sa do úplne iných odtieňov boli počas letných festivalov fresh záležitosťou, ale budúci rok radšej skús geometrické vzory a menej výrazné úpravy.

Off-White™
Zdroj: Off-White™

Teplákové súpravy 

V čase, keď naplno zúrila pandémia koronavírusu a väčšina ľudí pracovala z domu, stála pred návrhármi nová výzva. Zrušené boli všetky pracovné stretnutia, večierky aj oslavy, vďaka čomu ľudia nakupovali menej a vo svojich šatníkoch preferovali praktickosť, pohodlie a využiteľnosť. 

To, že sme viac doma, si všimli nielen klasické značky, ale aj návrhári v štruktúrach módnych domov, ktorí namiesto šitia večerných šiat začali s výrobou teplákových súprav schovaných za luxus. Týmto dňom je našťastie koniec, keďže ľudia sa matchy-matchy mäkkých vrchných a spodných dielov presýtili a opäť nakupujú skôr rifle, nohavice a sofistikovanejšie vrstvy.

V roku 2023 nos tieto súpravy v pastelových alebo v prírodných tónoch len v pohodlí domova. Je načase ich tam nechať. 

Značka Pangaia patrí medzi najznámejších výrobcov teplákových súprav. Pomer ich ceny a kvality je však otázny.
Značka Pangaia patrí medzi najznámejších výrobcov teplákových súprav. Pomer ich ceny a kvality je však otázny. Zdroj: Pangaia

Obrovské slnečné okuliare a.k.a zváračské štíty

Trend obrovských slnečných okuliarov vo futuristických tvaroch sa na módnu mapu vracia pravidelne, avšak v budúcom roku pôjde do ústrania a veríme, že tam zostane minimálne dekádu. 

Priehľadné slnečné okuliare od značky Loewe za 450 eur.
Priehľadné slnečné okuliare od značky Loewe za 450 eur. Zdroj: NET-A-PORTER

Tieto zváračské štíty pristanú len máloktorému tvaru hlavy a ešte menej ľudí ich dokáže nosiť, aby vyzerali aspoň trochu dobre. Nevyzerali dobre na Paris Hilton v roku 2009 ani na Kim Kardashian v posledných mesiacoch.

Módne domy si pýtajú za lacné plastové vyhotovenia so zaoblenými sklami stovky eur, aby ťa prestali baviť po niekoľkých noseniach. Už asi tušíš, že v roku 2023 budú v kurze predovšetkým užšie línie a elegantnejšie tvary, s ktorými ľahko dotvoríš každý outfit. Poďakuješ nám neskôr. 

Obrovské slnečné okuliare od značky Tom Ford, ktoré sa predávajú za približne 600 eur.
Obrovské slnečné okuliare od značky Tom Ford, ktoré sa predávajú za približne 600 eur. Zdroj: NET-A-PORTER

Otcovské tenisky zo začiatku milénia

Nepochybujeme o tom, že otcovské tenisky boli v istom čase jedným z najhorúcejších módnych trendov, a to nielen vďaka dizajnom z dielne Demnu Gvasaliu a značky Balenciaga. Stali sa však zastaranými preto, čo si väčšina ľudí myslí o ich veľkostiach a škaredých tvaroch.

Naopak, čoraz viac pozornosti si začínajú kradnúť retro tenisky s minimalistickými tvarmi vďaka nadčasovým siluetám, ktoré vyzerajú skvelo s čímkoľvek. Je to koniec otcovských tenisiek, ktoré boli pred niekoľkými sezónami jedny z najlepších? Myslíme, že áno, ale vôbec nám to neprekáža.

Balenciaga
Zdroj: MR PORTER
Odporúčané
Toto sú najlepšie tenisky v roku 2022. Priprav sa na nálož modelov Air Jordan, Salomon či Louis Vuitton  Toto sú najlepšie tenisky v roku 2022. Priprav sa na nálož modelov Air Jordan, Salomon či Louis Vuitton 27. decembra 2022, 16:30
Domov
Zdieľať
Diskusia