Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Samsung.
12. decembra 2022, 17:30
Čas čítania 3:12
Sponzorovaný obsah

Ako si zlepšiť spánok v 8 lekciách. Petr Ludwig, Brain We Are a ďalší odborníci radia, ako na biohacking a cirkadiánny rytmus

Ako si zlepšiť spánok v 8 lekciách. Petr Ludwig, Brain We Are a ďalší odborníci radia, ako na biohacking a cirkadiánny rytmus
Zdroj: Unsplash/bruce mars/volně k užití
TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje fyzické zdravie aj psychiku. Samsung predstavuje kurz, v ktorom sa naučíš spať kvalitnejšie.

Nedostatok spánku je problém, ktorý trápi až štyri pätiny populácie a pre životný štýl plný stresu sa počet ľudí trpiacich spánkovou depriváciou stále zvyšuje. Spánok ovplyvňuje mnohé procesy v tele, čím má vplyv napríklad na stabilitu hormónov a na to, či človek chudne alebo priberá. Ľudia, ktorí spia menej ako 6 hodín denne, sa môžu stretávať aj s vážnymi zdravotnými a duševnými problémami. Ovplyvniť kvalitu spánku a tým aj kvalitu svojho života pritom nie je také náročné, len potrebuješ zmeniť pár každodenných návykov.

Pre všetkých, ktorí chcú zlepšiť spánok, vznikol kurz s názvom Vyspi sa na to, ktorý pripravil Samsung v spolupráci s poprednými českými a slovenskými expertmi na spánok, biohacking a zdravý životný štýl. Vďaka nemu sa naučíš nielen to, ako dosiahnuť, aby mal tvoj spánok potrebné účinky, ale môžeš aj vyhrať smart hodinky Galaxy Watch5, ktoré ti zdravie pomôžu postrážiť.

samsung
Zdroj: Samsung

Prečo a ako dlho potrebujeme spať

Pravdepodobne vieš, že keď sa napríklad len jednu noc dobre nevyspíš, máš celý deň málo energie a podráždi ťa aj najmenšia drobnosť. Predstav si, čo sa odohráva v tele človeka, ktorý má nedostatok spánku dlhodobo. Podráždenie sa mení vo vyčerpanie a problémy so sústredením. Dochádza aj k zvýšeniu rizika vzniku rôznych chorôb. „Ak trpíme spánkovou depriváciou, máme oslabený imunitný systém, výrazne vyššie riziko vzniku rakoviny, Alzheimerovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, obezity i depresií,“ upozorňuje na možné dôsledky zlých spánkových návykov analytik a obsahový garant kurzu Vyspi sa na to Petr Ludwig.

Jedným z dôsledkov spánkovej deprivácie je napríklad aj priberanie, čo má za následok zníženú produkciu vybraných hormónov i nižšiu hladinu hormónu leptínu, ktorý reguluje príjem a výdaj energie a ovplyvňuje aj chuť na jedlo. Preto keď sa málo vyspíš, máš veľkú chuť na sladké.

samsung, petr ludwig
Zdroj: Samsung


Vedci už roky skúmajú, aká dĺžka spánku je pre ľudí optimálna. Spoločnosť Sleep Foundation uvádza, že tínedžeri vo veku od 14 do 17 rokov by mali spať minimálne 8 až 10 hodín a ľudia od 18 do 64 rokov ideálne 7 až 9 hodín. Rozmedzie napovedá, že dĺžka spánku je u každého človeka individuálna. Ženy vo všeobecnosti spia dlhšie ako muži a ľudia s vyšším obsahom tuku v tele spia menej ako ľudia so zdravou telesnou hmotnosťou.

Ako sa naučiť spať lepšie

Aj dlhý spánok však môže byť menej kvalitný ako kratší. Spánkový cyklus sa totiž skladá z piatich fáz. Dôležité je, aby si prešiel každou z nich. Prvá trvá iba pár minút a je to fáza zaspávania, keď ešte sčasti vnímaš dianie okolo seba a často v nej dochádza k svalovým zášklbom. V druhej fáze začína klesať tepová frekvencia a telo sa pripravuje na spánok. Najdôležitejšia je tretia a štvrtá fáza, keď telo regeneruje a dopĺňa energiu. Posledná takzvaná REM fáza je snová fáza. To, že ti budík zazvoní počas nej a preruší ti sen, spôsobuje únavu, ktorú pocítiš počas dňa.

spánek
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Či bude tvoj spánok neprerušovaný a prejdeš počas neho všetkými spomínanými fázami, záleží na mnohých faktoroch. Našťastie sa väčšina z nich dá pomerne ľahko ovplyvniť. Pomôže, keď si poslednú kávu dáš najneskôr o štvrtej popoludní a večer si namiesto scrollovania na sociálnych sieťach otvoríš tlačenú knižku. Kvalita spánku sa dá podporiť aj správnou stravou a vhodnými suplementmi.

Viac sa o tom dozvieš v kurze Vyspi sa na to od Samsungu, ktorý bol vytvorený za pomoci popredných odborníkov na spánok. Prepája dve oblasti, ktoré najviac pomáhajú s výskumom spánku a s jeho zlepšovaním – vedu a smart technológie.

Petr Ludwig, dvojica Brain We Are, Veronika Allister, Zuzana Guzmická, Tomáš Eichler a Tomáš Baránek v 8 pútavých videách ti vysvetlia všetko okolo spánku, aký vplyv naň má svetlo či strava aj čo je cirkadiánny rytmus. Osvetlia aj základné princípy biohackingu a mnohé ďalšie zaujímavé témy. Podrobný obsah kurzu nájdeš na www.vyspisenato.cz./sk.

viac o kurze
samsung
Zdroj: Samsung

Vyhraj smart hodinky Galaxy Watch5

Veľkou motiváciou na absolvovanie kurzu je okrem zlepšenia zdravia aj možnosť vyhrať chytré hodinky Galaxy Watch5 od Samsungu. Hodinky počas dňa aj v noci detailne moniturujú tvoju fyzickú aktivitu aj telesné hodnoty, čím ti budú pomáhať na ceste k zdraviu aj mesiace po absolvovaní kurzu, až niektoré informácie postupne zabudneš.

Do žrebovania sa zaradíš automaticky po tom, čo absolvuješ lekciu a odpovieš na kontrolnú otázku. S každou ďalšou splnenou lekciou získaš jeden dielik baterky, ktorý ťa posunie k výhre o niečo bližšie. Nezáleží na tom, v akom poradí si lekcie pustíš, tvojím cieľom je postupne splniť všetky a dobiť celú baterku. Každý, kto kurz úspešne dokončí, dostane diplom spánkového experta a malú pozornosť. Podmienkou na zapojenie sa do súťaže je zvládnuť všetky kurzy do 23. decembra 2022.

samsung, vyspi se na to
Zdroj: Samsung

Nauč sa vďaka kurzu od Samsungu cez deň aj v noci fungovať tak, aby tvoje telo mohlo regenerovať a malo dostatok energie na všetky aktivity. Vďaka šikovným hodinkám Samsung Galaxy Watch5 budeš mať svoje zdravotné záznamy prehľadne k dispozícii, kedykoľvek budeš potrebovať, takže môžeš sledovať, ako ti nové návyky pomáhajú zlepšovať zdravie aj život.

Domov
Zdieľať
Diskusia