Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Grandiosoft.
9. decembra 2022, 9:20
Čas čítania 1:26
Sponzorovaný obsah

Zdravý životný štýl a zimná turistika

ZDRAVIE TURISTIKA
Uložiť Uložené

Zdravý životný štýl významne ovplyvňuje kvalitu života a predlžuje aktívny vek.

Pobyt v prírode znamená prevenciu pred mnohými civilizačnými chorobami. Chôdza na čerstvom vzduchu posilňuje rovnakou mierou svaly a kĺby, ako aj srdce a cievy, dýchací či tráviaci systém.

Chôdza v horskom prostredí posilňuje imunitu človeka komplexne, ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie smerom k lepšiemu v lete aj v zime. Zimná turistika má však svoje špecifiká, preto by každý turista mal športové oblečenie voliť premyslene. Medzi najdôležitejšie zimné zvršky patria zateplené bundy a nohavice, vďaka ktorým sa každý športovec môže aj počas mrazivých dní cítiť v horskom prostredí pohodlne a príjemne. Zimné vrchné oblečenie turistu musí byť hlavne nepremokavé a mať správny pomer tepelnej izolácie a priedušnosti. Kto staví na kvalitné materiály a jednoduché strihy, ten má veľkú šancu, že bude správne vyzbrojení aj do mrazivého počasia.

Turistické bundy a nohavice

Medzi veľmi obľúbené zimné turistické bundy dámske aj pánske patria kratšie modely, ktoré siahajú po zadok športovca. No tieto vetrovky nie sú jedinou možnosťou. IN sú aj dlhšie modely, ktoré sa lepšie postarajú o tepelný komfort turistu. Zaujímavé sú aj obojstranné športové zimné bundy, ktoré majú viacero výhod. Sú veľmi praktické a skvelo spestrujú športový šatník. Na špičke módnych trendov sú modely z rôznych materiálov, s rôznymi výplňami.

turistika, seo
Zdroj: Dreamstime

Módny strih a farebnosť zimných športových nohavíc umožní turistovi vyniknúť, no kvalitná látka a vhodná podšívka ho zahreje aj v mraze. Turistické nohavice nesmú nohy turistu na žiadnom mieste zvierať a nemali by byť ani príliš voľné, aby mu pri rýchlej chôdzi neprekážali. Veľmi vhodné sú materiály s membránou, ktoré disponujú nielen odolnosťou voči vode, ale aj paropriepustnosťou. Pri výbere turistickej vetrovky a nohavíc si treba všímať tiež druh a kvalitu zipsu. Zips má byť dostatočne pevný, ideálne kovový, aby vydržal časté namáhanie.

Čo si vziať na túru

Počas zimnej turistiky športovec potrebuje aj vhodný batoh. Turistické batohy majú byť primerane veľké, z čo najľahších a najkvalitnejších materiálov. Majú byť opatrené praktickými vreckami zvonka aj vo vnútri. Dobrú službu poskytne najmä ruksak s nastaviteľnými ramennými popruhmi a s výškovo nastaviteľným popruhom cez prsia. Na túre turista potrebuje okrem náhradného oblečenia aj dostatok teplých tekutín a ľahké jedlo. Najmä na celodennom výlete netreba podceniť ani hygienické potreby, balíček prvej pomoci, mapu, baterku a mobil.

Domov
Zdieľať
Diskusia