Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 19:00
Čas čítania 3:39
Denisa Šútorová

RECENZIA: Vo Wednesday dostávame až príliš veľa Harryho Pottera, za úspechom seriálu z prostredia Addamsovcov stojí Jenna Ortega

RECENZIA: Vo Wednesday dostávame až príliš veľa Harryho Pottera, za úspechom seriálu z prostredia Addamsovcov stojí Jenna Ortega
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY WEDNESDAY
Uložiť Uložené

Zdalo sa, že klasiku nie je možné prekonať, až kým sa Jenna Ortega nestala klasikou novej generácie.

Seriál Wednesday, ktorý od minulej stredy 23. novembra streamuje na Netflixe, sa stal nezabudnuteľným prírastkom do sveta rodiny Addamsovcov. Jeho hybnou silou je nepochybne americká herečka Jenna Ortega, ktorá si za týždeň od premiéry stihla vybudovať silnú globálnu fanúšikovskú základňu. 

Dvadsaťročná hviezda sa svojím hereckým výkonom celkom s nadhľadom vyrovnáva Christine Ricci, ktorá postavu Wednesday stvárnila v kultovej verzii filmov v 90. rokoch. Zdalo sa, že klasiku nie je možné prekonať, až kým sa Jenna Ortega nestala symbolom novej generácie a popkultúry. Wednesday je skvelou voľbou pre fanúšikov melodrámy, záhad a mysteriózneho sveta, ktorý má všetky predpoklady zlákať dospelého diváka, ako aj tínedžerov.

Jenna Ortega v seriáli Wednesday.
Jenna Ortega v seriáli Wednesday. Zdroj: Netflix

 
Osemdielna séria hovorí o živote morbídnej, sarkastickej a výzorom polomŕtvej Wednesday, dcéry Morticie (Catherine Zeta-Jones) a Gomeza Addamsovcov (Luis Guzmán), ktorá sa ocitne v internátnej akadémii Nevermore (Nikdy viac). Na škole, ktorá je plná magických bytostí a záhadných vrážd, Wednesday neobjavuje iba svoje zázračné schopnosti, ale aj dvadsaťpäť rokov staré tajomstvo svojich rodičov.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Na Nevermore sa z nepriateľov stávajú spojenci a z blízkych priateľov sokovia. Nechýba ani milostný trojuholník medzi Wednesday, šerifovým synom Tylerom (Hunter Doohan) a spolužiakom Xavierom (Percy Hynes White).

V prvej epizóde Wednesday sa črtá aj milostný trojuholník.
V prvej epizóde Wednesday sa črtá aj milostný trojuholník. Zdroj: Netflix

Jenna Ortega sa vzhľadom na slávne herecké obsadenie a réžiu stretla pri stvárnení Wednesday s ozajstnou výzvou. Vybrala sa cestou, ktorá hlása, že menej je viac, a v prejave stavila na mimiku, ktorá sa stala jej osobitým expresívnym znamením. Na pohľad Wednesday, ktorá sa na nepriateľa a diváka pozerá spopod hustej čiernej ofiny, sa skrátka nedá zabudnúť. Na temnote postavy pridáva aj fakt, že režisér Tim Burton prinútil Ortegu nežmurkať, pričom jej sarkastický pohľad vytvoril na obraz Jacka Nicholsona v kultovke Shining.

Dôvod, prečo je Jenna Ortega možno o čosi populárnejšia ako verzia Wednesday v podaní Christiny Ricci, spočíva nepochybne v sile scenára. Zatiaľ čo Christina Ricci bola ako Wednesday postavená do úlohy kolektívneho hrdinu (bola viac súčasťou rodiny Addamsovcov ako samostatná postava a nijako nevyčnievala), Jenna Ortega ovláda dej.

Kým Wednesday v 90. rokoch bola známa len dvoma vrkočmi, špecifickým detailom novodobej Wednesday je objemná ofina.
Kým Wednesday v 90. rokoch bola známa len dvoma vrkočmi, špecifickým detailom novodobej Wednesday je objemná ofina. Zdroj: Netflix, Paramount Pictures

Jennina Wednesday je najsilnejšia a najmúdrejšia postava v miestnosti a vďaka dialógom má neskutočne veľa príležitostí na to, byť vtipná, morbídna a krásna. Na príťažlivosti jej zároveň pridáva štylizovanie sa do úlohy detektívky, ktorá nám veľmi pripomína Veronicu Marsovú či detektíva Colomba v dievčenskej verzii.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Seriál nepochybne odbočuje od pôvodnej charakteristiky Wednesday, no zároveň sa nám páčia nové výzvy, ktorým ako tínedžerka musí čeliť. Čelí emóciám, hodnotám tímovej práce, tolerancie a ľudského spojenia. Okrem iného sa učí aj to, ako zapadnúť.

Zaujímavým úkazom je, že Wednesday svojím správaním vyzýva diváka, aby sa s ňou stotožnil, či už ako s postavou hlavnej hrdinky, alebo postavou antagonistu. Napriek tomu ju od prvého momentu budeš milovať a vo veľa veciach sa s ňou rád stotožníš. 

Kým Jenne sa podaril výkon kariéry, jej seriálová mama Catherine Zeta-Jones v úlohe Morticie podala solídny, no za nás nevýrazný výkon. Neprehliadnuteľnou hereckou voľbou bol Luis Guzmán v úlohe Gomeza, ktorý na prvý pohľad pôsobí kontroverzne. Filmový Gomez z 90. rokov a ešte predtým zo seriálu 60. rokov sa u fanúšikov zapísal ako šarmantný a energický mačo, nezabúdajme však, že námet rodiny Addamsovcov vznikol ešte v roku 1938 ako karikatúra Charlesa Addamsa. Práve tam je postava Gomeza nižšieho vzrastu a s plnšími krivkami.

Luis Guzmán v úlohe Gomeza nám skrátka nesedel. Medzi ním a nádhernou Morticiou (Catherine Zeta-Jones) nefungovala chémia.
Luis Guzmán v úlohe Gomeza nám skrátka nesedel. Medzi ním a nádhernou Morticiou (Catherine Zeta-Jones) nefungovala chémia. Zdroj: Netflix

Napriek tomu, že oceňujeme snahu tvorcov priniesť autentickosť tejto postavy, medzi Luisom Guzmánom a Catherine-Zeta Jones absolútne nefungovala chémia. Navyše milostné scény medzi povestnou dvojicou na nás pôsobili viac ako odpudivo. Naopak, veľmi príjemným prekvapením bol Fred Armisen ako strýko Fester, ktorý nešetril vtipom a dostatočnou dávkou emócií.

Pri hereckých výkonoch nesmieme zabudnúť ani na herečku Emmu Myers, veľmi šťavnato stvárňujúcu vlkodlačku Enid Sinclairovú, ktorá je úplným opakom Wednesday a zároveň prináša aj najvtipnejšie scény. Nehovoriac o dialógoch, dvojica už iba svojím kontrastom na obraze sama osebe pôsobí komicky.

Enid je jednou z najobľúbenejších postáv, ktorá prináša komické a šťavnaté scény.
Enid je jednou z najobľúbenejších postáv, ktorá prináša komické a šťavnaté scény. Zdroj: Netflix

Nový formát od Netflixu mal obrovské predpoklady na úspech práve vďaka hviezdnemu režisérovi Timovi Burtonovi. Rozhodne si dovolíme tvrdiť, že Wednesday sa zapísala na zoznam najúspešnejších diel jeho kariéry. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

V prvých štyroch častiach, ktoré režíroval, sa mu priam dokonale podarilo do klasického gotického prostredia priniesť nečakaný nádych tínedžerskej drámy. Burtonove epizódy majú svojský štýl a trochu vtipu od úvodnej sekvencie s bratom Pugsleym (Isaac Ordonez) a romantickosti, ktorú dostávame v ikonickej plesovej scéne, kde Wednesday podáva nezabudnuteľný tanečný výkon.

Burton, často magický rozprávač priťahovaný postavami outsiderov a vydedencov, si pri hlavnej postave nepochybne prišiel na svoje a jej prezentáciu na scéne uchopil správnym spôsobom. Aj vďaka nemu sa Wednesday a spolužiaci v Nevermore pasujú s diskriminaciou, generačnými predsudkami a problémami s dospievaním. Tvorcovia Alfred Gough a Millar, ktorí sú známi vďaka seriálu Smallville, úspešne pokračovali v podtóne melodrámy aj v ďalších častiach seriálu, kde sa zamerali na morbídny humor Wednesday.

Wednesday sa v prvej epizóde seriálu ocitne v akadémii Nevermore, ktorá je plná magických bytostí.
Wednesday sa v prvej epizóde seriálu ocitne v akadémii Nevermore, ktorá je plná magických bytostí. Zdroj: Netflix

Napriek nadprirodzeným prvkom, magickým postavám a väzbám s rodinou Addamsovcov pôsobí seriál Wednesday ako samostatná franšíza viac ako spinoff úspešného filmového spracovania. Aj keď si v niektorých scénach užijeme Morticiu, Lurcha a vo veľkom ručičku Vec, chýba nám náhľad do skutočného prostredia rodiny Addamsovcov a ich veľkolepého sídla, kde ich postavy fungovali vždy najlepšie.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Okrem toho, vzhľadom na prostredie internátnej školy plnej vlkolakov, sirén a upírov sa cítime viac ako na „potterovskom“ Rokforte než na Nevermore. Pozitívom je, že napriek tomu, že seriál ovláda viditeľný žáner tínedžerskej melodrámy, nechýba ani kvalitná dávka komédie, ktorá si ťa získa najmä v prvých epizódach.

Okrem Jenny Ortegy, ktorú skrátka musíš milovať, sa celkom isto stotožníš aj s ostatnými postavami, s ktorými budeš cítiť emočné prepojenie aj po dopozeraní seriálu. Vizuálne lákavé prostredie, skvelé herecké výkony a výber hudby sa však jednoznačne spájajú do skvelej šou a my sa už teraz nevieme dočkať jej pokračovania. Wednesday preto dávame sedem bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia