Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 3:04
Denisa Šútorová

Netflix valcuje seriál Wednesday zo sveta rodiny Addamsovcov. Ťahá ho najmä fantastická Jenna Ortega ako Wednesday

Netflix valcuje seriál Wednesday zo sveta rodiny Addamsovcov. Ťahá ho najmä fantastická Jenna Ortega ako Wednesday
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY WEDNESDAY
Uložiť Uložené

Ak si fanúšikom Harryho Pottera či filmu Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej, vo svete Wednesday si určite prídeš na svoje.

Na jeden z najočakávanejších seriálov od Netflixu Wednesday sme sa tešili už od zverejnenia jeho traileru. Jenna Ortega v úlohe morbídnej dcéry Addamsovcov ponúka v prvej epizóde série preklínajúce pohľady a sarkastické poznámky, na ktorých sa budeš smiať každú minútu. 

Okrem dokonalého scenára ťa zláka aj mysteriózny svet akadémie Nevermore (Nikdy viac), ktorý vznikol v hlave samotného majstra hororu Tima Burtona (jeho rukopis môžeš poznať aj vďaka filmu Nožnicovoruký Edward či Mŕtva nevesta).

Ak si fanúšikom Harryho Pottera či filmu Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej, vo svete Wednesday si určite prídeš na svoje.

crown wednesday
Zdroj: Netflix

Wednesday v podaní Jenny Ortega je tou najmúdrejšou a väčšinou najsilnejšou osobou v miestnosti. Už v úvodnej scéne si všimneš, že okrem toho, že nenávidí emócie, dokáže predpovedať budúcnosť. Jedným z najlepších ťahov epizódy je jej čiernobiely look, ktorý je vytvorený vďaka kostýmom, typickým čiernym copom a bielej pokožke. To, že zvyšok sveta je, naopak, farebný, divákovi napovedá, ako veľmi v ňom vyčnieva z davu.

Do očí bijúcou hereckou voľbou je portorický herec Luis Guzmán v úlohe Gomeza. Nielenže medzi ním a Morticiou (Catherine Zeta-Jones) nefunguje chémia, na ich zamilované scény sa skrátka nedá pozerať. 

Kým Gomez bol doteraz na filmovom plátne vykreslený ako temperamentný a neodolateľný zvodca, Burtonova verzia s plnšími krivkami a priam úchylným úsmevom na nás pôsobila veľmi nesympaticky. Nerozumieme, prečo by sa krásna Morticia mala zamilovať práve doňho, a už vôbec si nevieme predstaviť, akoby si s ním zatancovala povestné tango.

Luis Guzmán v úlohe Gomeza nám skrátka nesedel. Medzi ním a nádhernou Morticiou (Catherine Zeta-Jones) nefungovala chémia.
Luis Guzmán v úlohe Gomeza nám skrátka nesedel. Medzi ním a nádhernou Morticiou (Catherine Zeta-Jones) nefungovala chémia. Zdroj: Netflix

Prvá epizóda sa otvára scénou, v ktorej sa Wednesday za šikanovanie svojho brata Pugsleyho (Isaac Ordonez) pomstí členom plaveckého tímu, a to celkom zaujímavým spôsobom: vypustí na nich pirane. Ešte predtým nás však celkom odrovná vetou „Jediná osoba, ktorá mučí môjho brata, som ja“.

Wednesday za pokus o vraždu následne pošlú do internátnej školy s názvom Nevermore Academy, kde sa odohráva väčšina akcie a kde ju privíta tajomná dekanka Larissa Weemsová (Gwendoline Christie z Game of Thrones). 

Wednesday sa v prvej epizóde seriálu ocitne v akadémii Nevermore, ktorá je plná magických bytostí.
Wednesday sa v prvej epizóde seriálu ocitne v akadémii Nevermore, ktorá je plná magických bytostí. Zdroj: Netflix

Na škole nechýbajú upíri či vlkolaci, no ani sirény, medzi ktorými sa Wednesday do cesty pritrafí najväčšia nepriateľka Bianca Barclayová (Joy Sunday), ktorú neskôr vyzve aj na súboj v šerme.

Addamsová sa tak chce zastať vyvrheľa a neskôr svojho prvého kamaráta Rowana (Calum Ross) s telekinetickými schopnosťami, ktorého Bianca šikanuje. Divákovi je jasné, že v ňom Wednesday vidí svojho brata, ktorého sama považuje za slabšieho jedinca. Pri Rowanovi začína opäť pociťovať potrebu niekoho chrániť.

Okrem Rowana jej skríži cestu aj fešák Xavier (Percy Hynes White). Práve on jej nečakane zachraňuje život v momente, keď sa na ňu chystá dopadnúť socha. Len úplne náhodou je Xavier Biancin bývalý frajer a len úplne náhodou Wednesday zisťuje, že ho pozná už z detských čias.

Práve pri Xavierovi sa nám zdá, že sa vo Wednesday začína prebúdzať trochu citu. Dúfame, že to medzi dvojicou zaiskrí, no plány nám pokazí barista Tyler (Hunter Doohan), ktorý sa stáva Wednesdayiným najväčším spojencom. V prvej epizóde sa tak začína milostný trojuholník (aj keď pri slove milostný budeme pri Wednesday Addamsovej viac ako opatrní).

V prvej epizóde Wednesday sa črtá aj milostný trojuholník.
V prvej epizóde Wednesday sa črtá aj milostný trojuholník. Zdroj: Netflix

Tyler je nepochybne dôležitou postavou prvej epizódy, keďže sa mu do deja podarí priniesť dostatočnú dávku tajomstiev. Wednesday sa vďaka nemu ocitne zoči-voči práve jeho otcovi šerifovi, ktorý sa netají tým, že Gomeza Addamsa označuje za vraha. Tyler, ktorému sa pre Wednesday podarí ukradnúť otcove dokumenty, tak otvára otázku veľkého, tridsaťdva rokov starého tajomstva rodiny Addamsovcov. 

Keď sa nám zdá, že práve toto tajomstvo bude vrcholom deja, v závere prvej epizódy nás čaká oveľa viac drámy, napätia a nečakaných prekvapení. Wednesday sa totiž aj po druhýkrát pokúša niekto zabiť a ten niekto nie je nik iný ako jej „kamarát“ Rowen.

Dôvodom má byť práve to, že jeho mama – mocná veštkyňa – kedysi predpovedala, že práve Wednesday Addamsová sa objaví v škole a celkom zničí Nevermore. Rowan je ten, kto ju má zastaviť.

V momente, keď sa z tieňa vynorí záhadné monštrum a zabije Rowana skôr, ako on stihne zabiť Wednesday, sa nemení len dej epizódy, ale aj plány slečny Addamsovej. Vďaka sledu udalostí sa totiž v škole rozhodne zostať a my v jej pohľade šípime, že má viac ako len niečo za lubom.

Wednesday, Addams
Zdroj: Netflix/Wednesday

Napriek tomu, že sme si užili Morticiu, Pugsleyho, ručičku Vec, majordóma Lurcha, nám v prvej epizóde celkom chýbal strýko Fester a aspoň krátke nahliadnutie do domu Addamsovcov. 

Odhliadnuc od toho, Wednesday je skvelou a silnou postavou, ktorá v podaní Tima Burtona obhájila všetky kvality úspešnej franšízy. Okrem hereckého výkonu Jenny ťa upúta aj scéna, rýchla akcia, vtipné dialógy a skvelý výber hudby. Svet Wednesday si celkom určite vieme predstaviť aj v celovečernom filme a prvej epizóde seriálu dávame šesť bodov z desiatich.

Anketa:
S kým sa dá podľa teba Wednesday dokopy?
So Xavierom.
S Tylerom.
Ani s jedným... Wednesday nemá city.
So Xavierom.
30 %
255 Hlasov
S Tylerom.
23 %
194 Hlasov
Ani s jedným... Wednesday nemá city.
47 %
397 Hlasov
TV program na dnes a ďalšie dni rôznych televíznych staníc nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia