Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 8:52
Lukáš Čelka

Zažili sme noc na opustenom cintoríne, kde pochovali 4-tisíc psychiatrických pacientov. Satanisti si tu užívajú zvrátené seansy

REFRESHER PARANORMÁLNE JAVY STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Sú tu pochovaní psychiatrickí pacienti, ale i vrahovia.

Starý Golf opúšťa vysvietené centrum stovežatej Prahy a smeruje do čoraz väčšej temnoty. Keď sa ocitne na výpadovke, reže si to asfaltkou rýchlejšie, než je bezpečné. Naháňa sa na miesto, o ktorom vie, že mu odtiaľ nikto neutečie. „Je hrozne blízko života a zároveň tak ďaleko,“ zašomre si šofér pod nos, zatiaľ čo zapína diaľkové svetlá.

Vydať sa sem ho donútili jeho blízki, rovnako ako pacientov tamojšej psychiatrickej liečebne. V tomto prípade však s iným cieľom, než je liečba. Motorom posádky je totiž číra zvedavosť.

Keď posádka minie aj posledné vysvietené okná rodinných domov a panelákov, ponorí sa do absolútnej tmy. Autom sa cez štrkovú cestu vyšplhá k mohutnej, skorodovanej bráne patriacej „cintorínu bláznov“. Zlý pocit donúti vodiča zostať v sedačke, a tak bezpečie auta opúšťajú iba traja odvážlivci.

Hromžia, keďže si na cestu dokážu svietiť len baterkou v telefóne, ktorá je na tento účel slabá. Dovidia maximálne na meter pred seba, a to ani nie natoľko zreteľne, aby si boli istí, či nešliapu po niečom pietnom mieste. „Tomu sa na tomto cintoríne asi nevyhneš,“ utrúsi dievča vedúce skupinku, keď začuje, ako jej pod nohami praská zosušený brečtan.

Kaplnka na cintoríne.
Kaplnka na cintoríne. Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher


Po niekoľkých krokoch sa ocitajú v tme. Vybil sa telefón. Nohy sa im ešte viac rozochvejú a ich telá premkne mrazivý závan. „Veď som mala ešte 13 %,“ pošepká vyklepaným hlasom, na čo pohotovo reaguje jej kamarát. Z plného hrdla zakričí vodičovi, aby rozsvietil svetlá auta parkujúceho pred bránou.

V sekunde cintorín zaplaví priezračný jas, natoľko silný, že je možné dovidieť na jeho koniec. Skupinka si však ani nestihne vydýchnuť, keď sa z auta ozve krik: „Bežte sem, rýchlo!“


Zadychčaní sa rozbehnú a s úžasom civejú na svojho kamaráta za volantom. Po bledej tvári mu stekajú kvapky potu a mieri natoľko intenzívny pohľad smerom k cintorínu, až mu idú vypadnúť oči z jamiek. „Tebe čo je? Vyzeráš, ako keby si práve videl ducha,“ zažartuje dievča. Vodič sa pomaly otočí a ticho odpovie: „Asi som aj videl. Celý čas vedľa vás nehybne stála čierna postava v klobúku. A práve z teba, z teba nespustila oči.“

Toto je len jedna z príhod, ktoré sa spájajú s Bohnickým ústavným cintorínom, nachádzajúcim sa v okrajovej časti Prahy. Keďže ide o jedno z najtajomnejších miest strednej Európy, rozhodli sme sa ho navštíviť, samozrejme, pod rúškom noci.

Anketa:
Odvážil by si sa sem ísť v noci?
Jasné. 
Určite nie, šibe ti?
Jasné. 
43 %
93 Hlasov
Určite nie, šibe ti?
57 %
121 Hlasov


Ešte predtým, než sa však s nami vydáš na túto „desivú jazdu“, radi by sme ti pripomenuli, že navštevovať miesta opradené legendami môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti články s podobnou tematikou páčia, nezabudni nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

„Ja viem, že si to ty, dedko.“

Je zhruba pol piatej poobede, keď opúšťam historické centrum Prahy. Ponáhľam sa preľudnenými uličkami do preplneného metra cez hlučné ulice posiate desiatkami áut. Vydýchnem si až v poloprázdnom autobuse smerujúcom do Bohníc.

Zatiaľ čo hľadím na západ slnka cez roztrasené okno riedko obsadenej linky, pristihnem sa pri úmorných myšlienkach. Premýšľam nad zabudnutím. Slovo „zabudnutie“ totiž najpresnejšie definuje osud mojej cieľovej zastávky, najvyľudnenejšieho miesta v celej Prahe, prezývaného ako „cintorín bláznov“.

Pomenovali ho tak domáci, keďže pôvodne patril k bohnickej psychiatrickej liečebni. Od jeho vzniku, datujúceho sa do roku 1909, tu pochovali vyše štyritisíctristo pacientov, medzi nimi aj násilníkov a vrahov, čo z neho údajne robí najväčší cintorín duševne chorých na našom svetadiele.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123846 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorí známi vrahovia sú údajne pochovaní na cintoríne bláznov.
  • S akými legendami sa cintorín spája.
  • Kto pravidelne chodí na cintorín robiť seansy a rituály.
  • Či môžu byť ľudia vykonávajúci rituály na cintoríne nebezpeční.
  • Koho sme na cintoríne stretli.
  • Čo paranormálne sa nám prihodilo, keď sme na cintoríne prespávali.
Domov
Zdieľať
Diskusia