Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 6:01
Denisa Šútorová

Korzety sú späť v hre, hovorí Dior aj Dolce & Gabbana. Na obdobie jar/leto 2023 máš vyhraté s trblietkami, výstrihmi aj kapucňou

Korzety sú späť v hre, hovorí Dior aj Dolce & Gabbana. Na obdobie jar/leto 2023 máš vyhraté s trblietkami, výstrihmi aj kapucňou
Zdroj: sadasdas
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Sukne pre obe pohlavia, výstrihy nielen do véčka a trend háčkovania, ktorý nikdy nevyjde z módy. Prehliadky v New Yorku, Londýne, Miláne a Paríži predstavili tie najväčšie trendy na obdobie jar/leto 2023.

Či už si, alebo nie si zástancom trendov, jedno je jasné. To, čo sa udeje na móle svetových fashion weekov, rozhodne nezostane len na móle. Týždne módy, ktoré sa tento rok začínali koncom septembra a končili 4. októbra, opäť raz predstavili diktát na ďalšiu sezónu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa objavia v tvojom šatníku.

Versace, Chanel, Valentino, Carolina Herrera či Off-White na jeseň nešetrili kreativitou a ani materiálom. Na móle v New Yorku, Londýne, Miláne či Paríži nechýbali veľké svetové mená ani extravagancia, kontrasty farieb a dramatickej čiernej. Bolo to o lesku, nečakaných výstrihoch, unisex kúskoch, ale aj občasnej nahote. Vybrali sme pre teba 11 trendov, ktoré budeš nosiť budúcu jar.

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé informácie z lokálnych či zo zahraničných módnych podujatí. Viac podobných článkov zo sveta módy nájdeš v tejto sekcii. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

1. Rebelská koža 

Ako bolo vidieť vo viacerých úspešných kolekciách, rebélia bola citeľná. Na móle totiž dominovala koža. Štýlovo sa v nej predviedli aj modelky značky Coach, ktoré predstavili, šaty, overaly, ale aj blejzre v koženom vyhotovení. Na čiernych kožených plášťoch a bomberách sa zase vybláznil kreatívny riaditeľ Anthony Vaccarello, ktorý mal pod palcom prehliadku Yves Saint Laurent.

Na kožu tento rok stavila aj značka Yves Saint Laurent.
Na kožu tento rok stavila aj značka Yves Saint Laurent. Zdroj: Youtube/Saint Laurent

Chloé dominovali kožené motorkárske bundy v zaujímavých farebných vyhotoveniach, klasická čierna bola doplnená žltou či bielou, no zaujímavým modelom bol aj predĺžený červený kabát s výrazným prešívaním. Givenchy, Vaquera či Mônot sa zase rozhodli dokázať, že koža patrí do jarno-letnej kolekcie aj extravagantnejšími kúskami, ako sú crop topy a podprsenky.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Chloé (@chloe)

2. Nesmrteľná gotika  

Trochu gotiky, punk rocku, opäť veľa čiernej, no tentoraz v kombinácii s roztrhaným denimom či reťazami. Téma gotiky prevládala najmä na prehliadke Versace pre jar/leto 2023, a to pod záštitou Donatelly, ktorú samu vo svete módy považujú za „bohyňu temnej gotiky“.


V celej kolekcii výrazne dominuje kombinácia čiernej a fialovej a šaty zvýrazňujúce ženskú siluetu – doplnené sú väčšinou jemnou čipkou a kovovými, ako aj metalickými doplnkami. V úlohe gotickej nevesty sa previedla aj Bella Hadid, ktorej nechýbal dramatický závoj. Ružovou prehliadku zase oživila hotelová dedička Paris Hilton, ktorá sa svojou prítomnosťou a známym drsným výrazom postarala o moment večera.

Téma gotiky vyhrávala aj na prehliadkach Versace a Burberry. Extravagantný model gotickej nevesty predstavila aj Bella Hadid.
Téma gotiky vyhrávala aj na prehliadkach Versace a Burberry. Extravagantný model gotickej nevesty predstavila aj Bella Hadid. Zdroj: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto, Getty Images/Tim Whitby, Getty Images/Estrop


Svoju poslednú kolekciu pod značkou Burberry predstavil aj teraz už jej bývalý kreatívny riaditeľ Riccardo Tisci. Do svojej temnej kolekcie sa rozhodol zakomponovať taktiež bledomodrú, výrazné detaily prešívaných košíkov na prsiach a podobne ako pri Versace modeloch dominovala čipka. Naomi Campbell predviedla aj zaujímavý model koženej bundy, doplnenej o rovnaký odtieň sukne. Oba odevy tak spoločne vytvárali obraz gotického modelu šiat.

3. Transparentné materiály

Od priesvitných tielok po ležérne šaty odhaľujúce viac, ako je možno potrebné, až po noblesné sukne. Značka Tory Burch naozaj vie, ako sa s trendom odhaleného tela vyhrať odvážne, extravagantne, ale aj elegantne. V takejto trojkombinácii je isté, že na jar a v lete budeš pôsobiť nielen sviežo, ale aj moderne. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tory Burch (@toryburch)

Odvážny model s čiernym priesvitným tričkom, takmer odhalenými prsami a oranžovou sukňou na budúcu sezónu predstavila aj Emily Ratajkowski. Za nesmierne elegantné považujeme najmä biele nadčasové vyhotovenie sukňových kompletov, ktoré sú oživené aj opaskom s monogramom a ďalším veľkým trendom, flitrami. 

4. Bedráče či sukne s nízkym pásom

Džínsy s nízkym pásom sa pomaly, ale iste vracajú do módy. Trend móde kraľoval v prvej dekáde milénia a nejedna z nás sa inšpirovala Christinou Aguilerou či Britney Spears.  „Bedráče“ tento rok ovládli už týždeň módy v Kodani, kde sa s nimi pohrala prevažne značka Saks Potts. S crop topmi ich okrem toho v uliciach predviedlo aj niekoľko influencerov, a to na čele s módnou múzou dnešných dní Bellou Hadid.

Lagerfeld umiestnil logo Chanelu na nečakané miesta, dnes sa objavujú na tričkách, šperkoch aj mikinách, ale aj lyžiach či loptách.
Lagerfeld umiestnil logo Chanelu na nečakané miesta, dnes sa objavujú na tričkách, šperkoch aj mikinách, ale aj lyžiach či loptách. Zdroj: Getty Images/Kristy Sparow

Na znížený pás, tentoraz na sukniach, stavil aj Valentino, ktorý na prehliadke k modelom dlhých sukní nakombinoval minimalistické tielka. Práve vďaka tomu sa bedrová sukňa stala hlavným prvkom outfitu. Chanel okrem toho na parížskom fashion weeku dokázal, že nízky pás môžeš kombinovať rôznymi spôsobmi. Napríklad s tweedovými sakami, ktoré sú nesmrteľným poznávacím znakom značky. Jeden podobný model v kombinácii s mikinou na sebe predviedla aj Kristen Stewart.

Anketa:
Bedrové džínsy sú opäť v móde, budeš ich nosiť?
Nie, nikdy. NIKDY.
Jasné!
Nie, nikdy. NIKDY.
71 %
Jasné!
29 %

5. Výstrihy nielen do véčka...

Ak hľadáš niečo super sexi a odvážne, čím určite oživíš outfit alebo pripútaš pozornosť (a zároveň zostaneš elegantná), určite by si mala vedieť o trende „výstrihov“, ktoré sa tento rok vyskytujú na netypických miestach.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CAROLINA HERRERA (@carolinaherrera)


Šaty a topy s výrezmi na bruchu, ramenách alebo tie asymetricky riešené v oblasti dekoltu si pod ruky vzal najmä Tom Ford. Carolina Herrera zase do pásikavej róby s výrazným výstrihom na páse obliekla modelku Karlie Kloss. Oba prípady dokazujú, že výstrihom sa medze nekladú. Určite nie v roku 2023!

6. Kapucne na elegantný spôsob

Keď sa povie kapucňa, zrejme si na prvé počutie predstavíš tvoju obľúbenú a pohodlnú mikinu. Najväčší svetoví dizajnéri sa však tento rok rozhodli, že jej dajú celkom nový rozmer, a na prehliadkach jesenných fashion weekov sme sa dočkali jej elegantného vyhotovenia. Yves Saint Laurent, Off-White, Schiaparelli, Versace či Mônot kapucňu (vo svete módy známa aj pod francúzskym výrazom „capuche“) zakomponovali ako súčasť odevu na šaty, saká, obleky, bundy či overaly.

Svojím tvarom skôr pripomínala šatku ako klasickú kapucňu a stala sa tak sofistikovaným, no zároveň aj extravagantným oživením outfitu. V kombinácii so slnečnými okuliarmi by ním dnes rozhodne nepohrdla ani samotná Grace Kelly.

Gigi Hadid sa na prehliadke Versace predviedla v kapucni. Ide o jeden z najväčších trendov na sezónu jar/leto 2023. Predstavili ho aj značky Yves Saint Laurent či Mônot.
Gigi Hadid sa na prehliadke Versace predviedla v kapucni. Ide o jeden z najväčších trendov na sezónu jar/leto 2023. Predstavili ho aj značky Yves Saint Laurent či Mônot. Zdroj: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto, Youtube/FF Channel

Kým Mônot a Versace sa rozhodli staviť na efektnú a trochu dramatickú čiernu, Saint Laurent oživil mólo s horčicovou a odtieňmi zelenej, vďaka čomu dokonale vynikli asymetrické siluety látky.

7. Kombinézy

Jednodielna a priliehavá kombinéza, ktorá je známa aj pod názvom catsuit (doslova mačací oblek), sa považuje za veľmi sexi a odvážny outfit. Značky Acne Studios, Valentino či Stella McCartney ho na tohtoročnom fashion weeku slávnostne uviedli ako trend na obdobie jar/leto 2023. 

Bella Hadid na prehliadke Stella McCartney predviedla sexi kombinézu à la catsuit.
Bella Hadid na prehliadke Stella McCartney predviedla sexi kombinézu à la catsuit. Zdroj: Getty Images/Peter White

Modelky, medzi ktorými nechýbala ani Bella Hadid, sa tak predviedli v obtiahnutých, často trblietavých a niekedy priesvitných outfitoch. Či už boli prezentované samostatne, alebo pomocou vrstvenia iných materiálov a odevov, ani jeden look nepôsobil nudne. Dizajnéri k nim zvolili, ako inak, vysoké podpätky, takže každá modelka vyzerala ako filmová Catwoman pripravená na zdolanie sveta. 

Týždne módy neboli len o trendoch, ale aj o kontroverzných či nezabudnuteľných momentoch. O „tekutých šatách“ Belly Hadid si už asi počul, no vieš, kto mal na prehliadke kondómové rukavice či koľko litrov blata potreboval Demna Gvasalia na prehliadku Balenciaga? Nevynechaj tento článok!

8. Korzety sú späť!

Jedným z najväčších trendov budúceho roka je jednoznačne korzet. Áno, všetci poznáme cliché scénu dobových filmov, kde aristokratka lapá po dychu. Pohodlné či nepohodlné, korzety sú podľa Marie Grazie Chiuri aj dizajnérov Dolce & Gabbana trendy, a ako ukázali ich posledné kolekcie, aj späť v hre.

Kreatívna riaditeľka značky Dior sa rozhodla tento rok inšpirovať historickou postavou Katarínou Medicejskou. Okrem krinolín tak bol v kolekcii pre jar/leto 2023 hlavným prvkom aj korzet a jeho výrazné štruktúry. Naozaj neprehliadnuteľne vyzeral rovnako na šatách, ako aj topoch či jednoduchých oversized košeliach.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Matty Bovan (@babbym)

O korzetoch vie svoje aj Kim Kardashian. Zahrnula ich totiž do kolekcie, ktorá vznikla v spolupráci so značkou Dolce & Gabbana. Kým Kardashian uchopila korzety ako prvok na zvýraznenie ženských kriviek a oživenie minimalistického outfitu, britský dizajnér Matty Bovan ich poňal trochu avantgardne a veľmi abstraktne.

9. Sukne... minisukne a muži

Sukne boli kedysi len záležitosťou žien, Škótov a dizajnéra Thoma Browna, ktorý ich uviedol „do spoločnosti“. Ak si ich tento rok spozoroval na červenom koberci, Bradovi Pittovi, Jaredovi Letovi či loálnych menách ako NobodyListen a Yzomandias, ale zatiaľ si sa na ne neodvážil, je ten správny čas.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Peter Do (@the.peterdo)

Inšpirovať sa môžeš Petrom Do, ktorý navrstvil plisované midisukne cez nohavice, no ak si odvážnejší typ, pokojne choď podľa vzoru Ludovica Saint Sernina, ktorý je zástancom mini strihu. 

10. Krištále, flitre, metalické farby 

Neodpustíme si ani trochu lesku. Na rok 2023 má totiž najlepšie vyhliadky! Ak si fanúšikom trendov, potom ťa už určite stihli oslepiť šaty posiate krištáľmi, flitrami či metalickými farbami. Dobrou správou je, že trblietavé vyhotovenie nájdeš rovnako na basic tričkách, ako aj na exkluzívnejších topoch a večerných šatách.

Značka Miu Miu ti ukáže, ako nosiť trblietky aj metalické farby.
Značka Miu Miu ti ukáže, ako nosiť trblietky aj metalické farby. Zdroj: Getty Images/Edward Berthelot

V akom množstve ich zvolíš, je už len na tebe, no inšpiráciou na to, ako ich nosiť, ti môžu byť svetové značky Bottega Veneta, Miu Miu, Versace a Valentino. Každý tento trend poňal po svojom, no jedno je isté: ani jedna značka ním nešetrila. Čaro trblietok totiž ovládlo fashion week, a to vo všetkých štyroch svetových metropolách.

11. Háčkovanie nielen od babky

Háčkovanie azda nikdy nevyjde z módy. Pokračuje totiž aj ako hlavný prvok trendov obdobia jar/leto 2023. Okrem strihov a farieb sa kľúčovým doplnkom na háčkovaných modeloch stali práve strapce. Videli sme to pri značke Proenza Schouler, aj na prehliadke Chloé, kde sa objavil metalický komplet s efektom pripomínajúcim rybársku sieť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Proenza Schouler (@proenzaschouler)

Napriek tomu, že týmto farebným prevedením zaujmeš, sa ešte stále môžeš spoľahnúť aj o čosi neutrálnejšiu paletu béžovej, hnedej, olivovo zelenej a zlatej.

Domov
Zdieľať
Diskusia