Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 0:10
Veronika Szűcs Rajničová

Kvíz: Myslíš si, že poznáš ríšu zvierat? Možno ti ešte unikli tieto bizarnosti

ZAUJÍMAVOSTI KVÍZ
Uložiť Uložené

Zvieratá robia čudné veci v sebabrane, pre zábavu aj z čistej lásky. Uhádneš všetky zvláštnosti?

Zvieracia ríša nás neprestáva fascinovať. Vedel si napríklad, že plameniaky sa nerodia ružové a perie sa im sfarbí, len ak prijímajú špecifickú potravu? Alebo že koaly prespia skoro celý deň? Možno sa v tomto kvíze nedozvieš životne dôležité informácie, no zaručene sa pobavíš.

Kvíz
Kvíz: Čo vieš o fascinujúcej ríši zvierat
Aká veľká je kengura, keď sa narodí?
Zdroj: Pexels/Ethan Brooke
110
Aká veľká je kengura, keď sa narodí?
2,5 – 3 cm
15 – 20 cm
40 – 50 cm
Vysvetlenie
Kengura to má s rodením jednoduchšie ako človek. Mláďa sa rodí po 20 – 40 dňoch, keď má približne do 3 centimetrov. Ešte však nie je pripravené na samostatný život. Vlezie do matkinho vaku a tam sa ďalej vyvíja. Bude trvať ešte takmer 200 dní, kým sa vydá na prvé prieskumy.
210
Ktorý z týchto živočíchov má najlepší čuch?
Slon africký
Okáň menší
Komár egyptský
Vysvetlenie
Tento malý nočný motýľ dokáže zacítiť samičku aj na vzdialenosť 16 kilometrov. Vyskytuje sa v severnej a strednej Európe až po západné Rusko.
310
Vedel si, že existujú vtáky, ktoré vedia lietať dozadu? Sú to…
sýkorky.
kolibríky.
orly.
Vysvetlenie
Znie to ako úplný výmysel, ale je to skutočne tak. Kolibríky vedia ako jediné vtáky lietať hore, dole, dopredu, dozadu aj sa vznášať na mieste. Úplne ako malé drony. Na druhej strane však nedokážu po svojich malých nôžkach chodiť.
410
Jedno z týchto zvierat dokáže v rámci protiútoku striekať z očí krv.
Rohatá jašterica
Pytón
Luskon
Vysvetlenie
Tu odporúčame nepozerať si video pred obedom. Tieto zvláštne živočíchy, ktoré sa niekedy označujú aj ako rohaté ropuchy, sa najprv snažia protivníka odstrašiť tým, že si nafúknu telo na dvojnásobný objem. Keď to nepomôže, teatrálne sa prevrátia hore bruchom. Keď nepomôže ani to, vystreknú z očí prúd krvi.
Ako dlho dokážu žiť šváby po tom, čo im useknú hlavu?
Zdroj: Pexels/Picas Joe
510
Ako dlho dokážu žiť šváby po tom, čo im useknú hlavu?
Hodiny
Dni
Týždne
Vysvetlenie
Keďže šváby nemajú v tele taký tlak krvi ako človek, neumrú rýchlo na vykrvácanie. Krv na odrezanom mieste sa im ľahšie zrazí, a tak môžu fungovať ďalej. Mozog švába navyše neriadi dýchaciu ani obehovú sústavu. Stále dokážu vykonávať jednoduché pohyby alebo reagovať na dotyk. Aj keď bez hlavy nedokážu dať telu nevyhnutnú potravu, nepotrebujú jesť častejšie ako raz za pár týždňov.
610
Svet sa náhle ocitol bez kyslíka v atmosfére. Ktoré z týchto zvierat bez neho vydrží najdlhšie?
Rypoš lysý
Vlha hájová
Jak domáci
Vysvetlenie
Vedcov veľmi pekvapilo, keď prišli na to, že tento tvor, ktorý pripomína vypĺznutého krta, vydrží bez kyslíka aj 18 minút. Okrem toho vydrží hodiny v prostredí s nízkym obsahom kyslíka, čo sa mu pri živote v podzemných chodbách mimoriadne hodí. Na porovnanie, ľudský mozog až na výnimky odumrie už po maximálne 10 minútach. Rypoše sú známe aj tým, že majú vysoký prah bolesti a dožívajú sa mimoriadne vysokého veku.
Ktoré tvrdenie o koale nie je pravdivé?
Zdroj: Pexels/Eric Choi
710
Ktoré tvrdenie o koale nie je pravdivé?
Má takmer identické odtlačky prstov ako človek.
Rady sa zdrogujú esenciami v eukalyptových listoch.
Môžu podobne ako človek chytiť chlamýdie.
Vysvetlenie
Roztomilé koaly sú nočnu morou forenzných vyšetrovateľov. Ich odtlačky sú totiž na nerozoznanie od ľudských aj pre skúsených expertov. Okrem klčovania austrálskych lesov ich ohrozujú aj chlamýdie, pohlavne prenosná choroba, ktorá postihuje aj ľudí. Ide však o iný druh týchto baktérií. Aj koalám spôsobujú vážne problémy, ale na rozdiel od ľudí je problematické liečenie antibiotikami.
Je pravda, že ovce dokážu rozlišovať tváre?
Zdroj: Pexels/Trinity Kubassek
810
Je pravda, že ovce dokážu rozlišovať tváre?
Áno
Nie
Vysvetlenie
Ovce dokážu rozoznať svojich „kamošov“ z košiara, ale aj tváre ľudí, s ktorými prichádzajú pravidelne do kontaktu. Vedci túto teóriu potvrdili tak, že skupine oviec dlhodobo ukazovali fotografie vybraných celebrít a potom sledovali, ako zareagujú, keď známu fotku zaradia medzi neznáme. Ovce ich dokázali rozoznať, aj keď fotografie otočili.
Vtákopysk divný je naozaj divný. Miesto bradaviek má na bruchu len žľazovitú škvrnu. Mlieko pre mláďatá „vypotí“ cez póry. Toto jedovaté zviera navyše nemá žalúdok. Na ktorom svetadiele sa vyskytuje?
Zdroj: Wikipedia/Heinrich Harder
910
Vtákopysk divný je naozaj divný. Miesto bradaviek má na bruchu len žľazovitú škvrnu. Mlieko pre mláďatá „vypotí“ cez póry. Toto jedovaté zviera navyše nemá žalúdok. Na ktorom svetadiele sa vyskytuje?
Ázia
Európa
Austrália
Vieš odhadnúť, koľko cicavcov je monogamných?
Zdroj: Pexels/Nicholas Santasier
1010
Vieš odhadnúť, koľko cicavcov je monogamných?
3 – 5 %
20 – 30 %
70 – 75 %
Vysvetlenie
Monogamia nie je pri cicavcoch taká rozšírená, ako napríklad pri vtákoch. Dodržiavajú ju niektoré netopiere, primáty, vlk dravý, hraboš prériový a bobry. Ešte vzácnejšia je pri rybách, plazoch a obojživelníkoch.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia