Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 5:14
Viktor Kniš

Vysvetľujeme: Prečo Kanye West vyhlásil vojnu Adidasu?

OSOBNOSTI KANYE WEST
Uložiť Uložené

Kanye West v posledných dňoch tvrdo urážal investorov a úspešné firmy. O čo mu ide?

Kanye West sa po takmer polročnej odmlke opäť na Instagrame pripomenul sériou kontroverzií, ktorými si na pár dní podmanil internet. Vyhlásil vojnu spoločnosti Adidas a verejne pranieroval vplyvných investorov z predstavenstva veľkej investičnej spoločnosti. Po týždni všetky príspevky vymazal a dnes prichádzajú do úvahy len dve alternatívy – buď sa opäť na niekoľko mesiacov odmlčí, alebo sa o pár dní vráti ešte agresívnejší. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Kanye West pustil do sporu s Adidasom.
  • Ako kritizuje členov predstavenstva obrovskej investičnej spoločnosti.
  • Kto Kanyeho Westa v kritike podporuje.
  • Ako sa už v minulosti Ye vyznamenal, keď napríklad zverejnil zmluvu s Universal Music. 

Čakáme na finále

Doteraz sme boli zvyknutí, že jeho výpady, cielené útoky na oponentov a často veľmi ťažko „rozkľúčovateľné“ odkazy verejnosti mali jediný cieľ – promovať nadchádzajúce aktivity. Tentoraz sme sa nedočkali vyvrcholenia a presne nevieme, o čo Kanyemu Westovi ide, ale môžeme sledovať podobný vzorec, akým postupoval, keď vydával album Donda. Na veľké finále teda ešte zrejme len čakáme. 

Odporúčané
Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja 21. septembra 2023, 9:30

Ye, ako znie nové civilné meno jedného z najúspešnejších raperov všetkých čias, je tentoraz znepokojený spoločnosťou Adidas, s ktorou podpísal už pred desiatimi rokmi exkluzívny kontrakt na spoluprácu. Aj vďaka nej vstúpil pred dvomi rokmi do klubu miliardárov. Dnes nie je spokojný s tým, ako módna značka používa jeho meno a údajne aj kopíruje produkty z radu Yeezy. 

Priestor mu v posledných desiatich dňoch venovali médiá aj známe osobnosti, ktoré v rámci sérií príspevkov dourážal skrz-naskrz.

Už skôr sme vysvetľovali, že Kanye West podľa jeho exmanželky Kim Kardashian trpí bipolárnou poruchou. Emočné výkyvy nálad, podráždenosť a intenzívne prežívanie pocitov v prípade Kanyeho Westa vraj spustila smrť jeho matky v roku 2007. Bola to práve Kim Kardashian, ktorá sa snažila verejnosti vysvetliť, že chápať správanie jej manžela môže byť náročné, ale s ohľadom na tragickú udalosť v jeho živote by ho mohli fanúšikovia lepšie pochopiť a rešpektovať, keď občas osobné duševné problémy vyhrajú nad terapiou a liekmi, ktoré musí užívať.

Tentoraz viac ako bulvár zaujal biznisovo orientovanú verejnosť, ktorá s ním už zrejme nebude chcieť mať nič spoločné. 

Kanye vs. Adidas

V máji 2022 značka Adidas začala predávať šľapky Adilette 22, ktoré už na prvý pohľad môžu mnohým pripomínať Yeezy Slide – ikonický model vytvorený pod kurátorskou taktovkou Kanyeho Westa. V oboch prípadoch ide o robustnú siluetu v zemitých farbách s podobnou cenovkou. Ye vtedy na Instagrame napísal, že ide o fejkové Yeezy. „Už viac nestrpím toto do očí bijúce kopírovanie,“ pripomína Highsnobiety.

Odporúčané
Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov   Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov 31. júla 2023, 16:54

Raper zrejme opodstatnene podozrieval spoločnosť, že sama vytvorila model, ktorý na prvý pohľad pripomína jeho prácu s jediným cieľom – maximalizovať zisk. Yeezy Slide sa zatiaľ vždy vypredali prostredníctvom raffle, čo znamená, že záujemcov je vždy viac ako dostupných kusov. Keďže dopyt prevyšuje ponuku, aj cena na sekundárnych trhoch u resellerov je vyššia ako pôvodná predajná cena. Adidas tak môže cieliť na podobných zákazníkov.

Kanye West už tradične mieri vysoko aj so svojou kritikou, ktorú nasmeroval hneď na generálneho riaditeľa spoločnosti Kaspera Rørsteda. Odkázal mu, že predstavenie modelu Adilette 22 vníma ako „vyjadrenie neúcty, ktorú majú ľudia pri moci voči talentu“. 

Adidas v tom čase na kritiku nereagoval a „fejkové Yeezy“ poslal do komerčného predaja. Popritom v lete úspešne vypredával aj originálne Slides. 

Kanyemu dlhodobo prekáža, že v spoločnosti nemá také slovo, ako by si sám predstavoval. Znepokojila ho aj jednoduchá marketingová aktivita, keď v Adidase zorganizovali tzv. Yeezy Day, na čo údajne nedal súhlas. Aj v tomto prípade zrejme išlo o aktivitu Adidasu s cieľom zarobiť na spolupráci, ktorú s Kanyem Westom majú. Yeezy Day organizujú od roku 2019, ten aktuálny augustový spustil sériu, ktorá zatiaľ nemá konca.

Kanyeho Westa hneď na začiatku podporil aj raper a podnikateľ Diddy. „Prosím, pošli mi niečo, čo môžem postnúť, aby som ťa podporil. Nikdy viac si neoblečiem nič od značky Adidas po zvyšok svojho života, keď všetko neuvedú na pravú mieru,“ napísal Diddy. „Boh ti žehnaj,“ reagoval West. Screenshot obaja zverejnili.  

Odporúčané
Avantgardná maska s krištáľmi Kanyeho Westa je na predaj za 50-tisíc dolárov   Avantgardná maska s krištáľmi Kanyeho Westa je na predaj za 50-tisíc dolárov 14. apríla 2023, 13:22

Paradoxne Kanye West nemal potrebu vyjadriť sa k spolupráci medzi Adidasom a Stellou McCartney, ktorá už na prvý pohľad módnym webom pripomína kombináciu modelov Yeezy Slide a Yeezy Foam.

Vyhlásil im vojnu

Slávny raper, dizajnér a podnikateľ dal verejnosti najavo, že ho znepokojuje najmä spôsob, akým s ním spoločnosť komunikuje. Zrejme očakával osobnejší prístup a väčší priestor na svoje kreatívne myšlienky. Kanye West využil svoju najsilnejšiu komunikačnú platformu, aby to členom predstavenstva spoločnosti spočítal. Postupne zverejňoval tváre najvyššie postavených riaditeľov, kreatívnych šéfov a ich zástupcov. Obvinil ich, že mu ukradli nápady a cielene ho vynechávali z dôležitých stretnutí týkajúcich sa produktov a plánovania.

Výčitky sa ušli aj kreatívnemu riaditeľovi Adidasu Alasdhairovi Willisovi, ktorý je zaťom Paula McCartneyho. „Ako sa môžeš prizerať tomu, čo Adidas robí kreatívcovi ako ja, bez toho, aby si niečo urobil? Mohol si sa so mnou aspoň stretnúť alebo mi zavolať,“ napísal Kanye na Instagrame Willisovi a pripomenul mu, že s jeho rodinným príslušníkom robil pesničky. 

Odporúčané
Kontroverzná ikona Julia Fox: Dnes je z nej bohatá celebrita, no kedysi brala heroín, pracovala ako domina a močila na zákazníkov Kontroverzná ikona Julia Fox: Dnes je z nej bohatá celebrita, no kedysi brala heroín, pracovala ako domina a močila na zákazníkov 23. februára 2023, 9:30

Netrvalo dlho a fanúšikovia sa za Kanyeho Westa rázne postavili. O kreatívnom riaditeľovi začali vytvárať aj vulgárne mémové obrázky. Kanye tak musel príspevok stiahnuť a verejnosť upokojiť. „Verím, že je to dobrý človek a naozaj mi pomôže,“ napísal West. 

Adidas skutočne podniká kroky, ktoré naznačujú, že chce ovládnuť Kanyeho dizajnérsky dom. Dostal vraj ponuku vo výške miliardy dolárov, ak ho ako celok predá. „Pokúsili sa ma kúpiť za 1 miliardu dolárov. Len moje honoráre v budúcom roku dosahujú 500 miliónov dolárov,“ napísal Ye.

Kanye si to následne namieril proti členom predstavenstva JP Morgan & Chase. Ide o jednu z najbohatších investičných skupín v Spojených štátoch. Kanye vidí medzi finančníkmi a Adidasom konflikt záujmov, pretože sa chcel dohodnúť na vstúpení do predstavenstva, čo mu však neumožnili. Kanye to vníma ako sprisahanie Jin Ulrichovej, ktorú si dal ako profilovú fotku otočenú hore nohami.

Ye tak zrejme bude ďalej hľadať značku, pod ktorou bude môcť realizovať svoje nápady bez toho, aby riskoval, že ho začnú vykrádať. V tejto súvislosti ocenil napríklad konkurenčný Reebok. 

Ušlo sa aj značke GAP, s ktorou Ye rovnako podpísal zmluvu o spolupráci a rovnako má pocit, že s ním málo konzultujú. Pôvodná značka vraj vo svojej kolekcii odkopírovala jeho kolekciu YGEBB (Yeezy Gap Engineered by Balenciaga).

Predstavitelia spoločností Adidas ani GAP zatiaľ na tieto útoky nereagovali. 

Kanye West v minulosti zverejnil svoju zmluvu s vydavateľstvom Universal Music, z ktorej podľa neho vyplýva, že ho diskriminujú. V tomto prípade sme sa zatiaľ podobných výstrelkov so zverejňovaním kontraktov nedočkali. 

Odporúčané
Celebritný fotograf Jan: Už nejdem pod 10-tisíc dolárov za svadbu. Tie najdrahšie si vôbec neplánujú známe osobnosti (Rozhovor) Celebritný fotograf Jan: Už nejdem pod 10-tisíc dolárov za svadbu. Tie najdrahšie si vôbec neplánujú známe osobnosti (Rozhovor) 28. novembra 2022, 14:30

Populárneho rapera sa aj tentoraz zastali kolegovia zo scény, ktorí začínajú bojkotovať značku Adidas. Okrem Diddyho sa pridali aj T. I. či Swizz Beatz a ďalšie desaťtisíce ich sledovateľov. S hodnotou akcií spoločnosti Adidas však Kanyeho kritika nepohla. 

Podobné výstrelky predvádza roky

Prvýkrát sa Kanye West so svojou kontroverziou zapísal do histórie, keď na odovzdávaní cien VMA v roku 2009 v priamom prenose vynadal Taylor Swift. Počas svojej kariéry si stihol urobiť veľa nepriateľov nielen medzi známymi osobnosťami, ale aj medzi podnikateľmi či novinármi.

 

Kanyeho museli viackrát hospitalizovať, v roku 2016 o tom informoval aj denník New York Times, podľa ktorého mal raper po zrušení turné duševné problémy. O podlomenom mentálnom zdraví v súvislosti so stresom a s obrovským nasadením dnes už rozprávajú aj najväčšie hviezdy vrátane Justina Biebera, Seleny Gomez či Ariany Grande. Všetci upozorňujú na to, že najlepším riešením je vyhľadať odbornú pomoc. 

Pamätný je napríklad moment, keď zverejnil číslo šéfredaktora časopisu Forbes, lebo sa mu nepáčilo, že ho nezaradili medzi miliardárov na základe prísnych metodík výpočtov, aj keď Kanye sa už ako miliardár cítil.

Domov
Zdieľať
Diskusia