Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. februára 2022, 20:30
Čas čítania 4:55
Viktor Kniš

VYSVETĽUJEME: Čo Kanye West predvádza na Instagrame?

OSOBNOSTI KANYE WEST
Uložiť Uložené

Tvorí meme obrázky a útočí na každého, kto mu príde do cesty. Kanye West plánuje vydať nový album Donda 2, aktuálna šou na Instagrame však nemusí byť len dobre premysleným promom.

Nie je to tak dávno, čo Kanye West močil na sošku Grammy a zverejňoval zmluvu so svojím vydavateľstvom Universal Music, z ktorej podľa neho vyplýva, že ho diskriminujú. Krátko po jeho výstrelku zo septembra 2020 sa začali objavovať informácie o rozvode s Kim Kardashian, ktorý údajne zvládal len veľmi ťažko.

Keď rozvod do leta 2021 spečatili, rapera zamestnával najmä album Donda, na ktorom Kim Kardashian vyjadril náklonnosť, dokonca ju pozval na pódium v rámci jedného z vystúpení, kde si obliekla svadobné šaty.

Dnes už vieme, že nešlo len o promo. Kanye West vstúpil do roku 2022 s ťažkým srdcom na svoju exmanželku, ale aj jej priateľa a každého, kto mu príde v jeho spanilej jazde Instagramom do cesty. Ušlo sa už aj Billie Eilish a Kid Cudimu, ktorí boli úplne ticho.

V článku vysvetľujeme, prečo jeden z najsledovanejších raperov na planéte každý deň pridáva na Instagram divné príspevky bez širšieho kontextu a ako ich má bežný divák vnímať.

Väčšina z nich vydrží v originálnej podobe na nástenke rapera len krátko, pretože si publikáciu odvážnych slov a obrazových príloh neraz rozmyslí. Ak ťa zaujíma viac zo sveta známych osobností, ktoré hýbu verejnou mienkou, sleduj našu kategóriu Osobnosti.

Kanye West
Zdroj: Getty Images for Universal Music Group/Kevin Mazur

Kanyeho výstrelky trvajú už 13 rokov

Emočné výkyvy nálad, podráždenosť a intenzívne prežívanie pocitov v prípade Kanyeho Westa spustila smrť matky v roku 2007. Bola to práve Kim Kardashian, ktorá sa snažila verejnosti vysvetliť, že chápať správanie jej manžela môže byť náročné, ale s ohľadom na tragickú udalosť v jeho živote by ho mohli fanúšikovia lepšie pochopiť a rešpektovať, keď občas osobné duševné problémy vyhrajú nad terapiou a liekmi, ktoré musí užívať.

Pre LA Times v minulosti povedala, že sa cíti byť bezmocná, ale vyzvala všetkých, ktorí bipolárnou poruchou trpia, aby vyhľadali odbornú pomoc. 

Pamätným a prvým veľkým momentom, keď sa Kanye West prejavil ako nevypočítateľný, bola scénka z odovzdávania cien VMA v roku 2009, keď v priamom prenose vynadal Taylor Swift. Počas svojej kariéry si stihol urobiť veľa nepriateľov nielen medzi známymi osobnosťami, ale aj medzi podnikateľmi či novinármi.

Odporúčané
Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja Kto je Bianca Censori? Manželka Kanyeho Westa bola obľúbenou študentkou vďaka veľkým prsiam, teraz sa o ňu priatelia boja 21. septembra 2023, 9:30

Viackrát museli Kanyeho Westa hospitalizovať, v roku 2016 o tom informoval aj denník New York Times, podľa ktorého mal raper po zrušení turné duševné problémy. O podlomenom mentálnom zdraví v súvislosti so stresom a s obrovským nasadením dnes už rozprávajú aj najväčšie hviezdy vrátane Justina Biebera, Seleny Gomez či Ariany Grande. Všetci upozorňujú na to, že najlepším riešením je vyhľadať odbornú pomoc. 

Pamätný je napríklad moment, keď zverejnil číslo šéfredaktora časopisu Forbes, lebo sa mu nepáčilo, že ho nezaradili medzi miliardárov na základe prísnych metodík výpočtov, aj keď Kanye sa už ako miliardár cítil. A ktovie, ako by dopadol beef medzi Pusha T-m a Drakeom, keby v ňom nebol v pozadí zapojený práve večný konkurent Drizzyho Kanye West.

Kanye West
Zdroj: TASR

Kľúčový rok 2020

Keď Kayne West v roku 2020 prišiel po záplave tweetov o svojej manželke a jej rodine do nemocnice, všimol si, že ho fotia paparazzovia. Z nemocnice odišiel, zavolal ich k sebe domov a ponúkol im, že im vyrozpráva svoju verziu celého príbehu, aby ju mohli šíriť ďalej. Ešte predtým ich však nechal dve hodiny čakať. TMZ vtedy zverejnilo niekoľko fotiek, ale príbeh nedokončilo.

V tom čase už slávny raper kandidoval za prezidenta Spojených štátov amerických a zároveň netajil svoju náklonnosť k Donaldovi Trumpovi, ktorý paradoxne nebol vnímaný ako kandidát Afroameričanov. 

Ďalším prejavom bipolárnej poruchy Kanyeho Westa bola častá zmena názorov, ak išlo o jeho manželku. 

Na Twitter napísal, že sa v minulosti pokúšal so svojou manželkou Kim Kardashian rozviesť a jej matku opísal ako rasistku. Správy následne zmazal a samotná Kim musela verejnosti pripomenúť, že bipolárna porucha jej manžela nie je žiadnym tajomstvom. „Každý, kto túto poruchu má alebo v živote má niekoho, kto ňou trpí, vie, ako neuveriteľne komplikovaná a bolestivá je na pochopenie,“ vysvetlila Kayneho manželka.

Odporúčané
Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov   Výpredaj tenisiek a obuvi Yeezy pokračuje! Priprav sa na šťavnaté novinky aj návrat ikonických modelov 31. júla 2023, 16:54

Neskôr si vraj uvedomil, že zverejnil informácie, ktoré nemali uzrieť svetlo sveta, a nepodržal manželku tak, ako ona zvykla podržať jeho. Kim poprosil o odpustenie a ďakoval jej za podporu. Oficiálnym dôvodom rozvodu neskôr bola údajná veľká pracovná vyťaženosť.

Kanye West
Zdroj: Getty Images/Oliver Contreras – Pool

Kanye West – sused vlastnej exmanželky

Keď po rozvode prestal Kanyeho Westa zamestnávať album Donda, musel si nájsť nové trvalé bydlisko – už aj s novým civilným menom „Ye“. Niekoľko týždňov totiž prespával u športovcov na štadióne v Atlante. Či už išlo o marketingový ťah, umelecký pocit, alebo ďalšie zo skratových rozhodnutí, fotky a videá z malej miestnosti pretvorenej na provizórne štúdio budú tento projekt sprevádzať navždy.

Keď projekt odznel, raper si kúpil dom veľmi blízko miesta, kde býva jeho exmanželka s deťmi. Dnes neskrýva, že jeho cieľom bolo, aby mal pod kontrolou ich výchovu.

Nepomohlo ani fyzické priblíženie – Kanye West mal stále pocit, že nad deťmi nemá kontrolu, a všetko vyvrcholilo momentom, keď sa mu znepáčilo, že Kim Kardashian deťom dovolila vystupovať na Tiktoku.

Kým raper tvrdí, že sociálne siete deťom ubližujú, matka je presvedčená o tom, že v skutočnosti len umožňuje potomkom kreatívne vyžitie. Sociálnu sieť Tiktok nepovažuje za nebezpečnú. 

Odporúčané
Avantgardná maska s krištáľmi Kanyeho Westa je na predaj za 50-tisíc dolárov   Avantgardná maska s krištáľmi Kanyeho Westa je na predaj za 50-tisíc dolárov 14. apríla 2023, 13:22

Presne týmito slovami sa začalo jedno z najdlhšie trvajúcich verejných vystúpení Kanyeho Westa na sociálnych sieťach. Už 11 dní útočí na všetko a každého, kto mu príde do cesty.

Na stranu Kanyeho Westa sa postavila politická aktivistka Candace Owensová, podľa ktorej sa Kim Kardiashian mýli. Existujú podľa nej viaceré štúdie o negatívnych vplyvoch sociálnych sietí na mladých ľudí. Kreatívne sa môže vyžiť aj iným spôsobom, dodáva aktivistka. 

Kanye West jej vyjadrenie zverejnil a dodal, že sa mu ozvalo už veľa ľudí, ktorí sa vraj v spore s exmanželkou postavili na jeho stranu. Raper ich však kritizuje, že sa boja povedať to nahlas. 

Kim Kadrashian sa pravdepodobne pokúsil kontaktovať, zverejnil totiž screenshot konverzácie, kde si pýta jej telefónne číslo. Zverejnil aj meno človeka, ktorý mu ho dal.

kanye
Zdroj: TASR/AP/Michael Wyke

2 13 22

Kanye West zjavne veľmi aktívne sleduje médiá a robí si prehľad o tom, kto je na jeho strane a kto by mohol byť jeho potenciálnym nepriateľom. Aj tieto momenty pravdepodobne súvisia s jeho špecifickým vnímaním sveta a bipolárnou poruchou.

Bezdôvodne napríklad kritizoval Billie Eilish, ktorá nedávno prerušila koncert, aby pomohla fanúšičke, ktorá mala problémy s dýchaním. „Ja sa vždy ubezpečím, či sú ľudia v poriadku, až potom pokračujem v koncerte,“ povedala speváčka.

Odporúčané
Kontroverzná ikona Julia Fox: Dnes je z nej bohatá celebrita, no kedysi brala heroín, pracovala ako domina a močila na zákazníkov Kontroverzná ikona Julia Fox: Dnes je z nej bohatá celebrita, no kedysi brala heroín, pracovala ako domina a močila na zákazníkov 23. februára 2023, 9:30

Raper si však tieto slová vysvetlil ako útok na svojho blízkeho priateľa Travisa Scotta, na ktorého festivale nedávno zomrelo desať fanúšikov a stovky ďalších sa zranili. Žiadal ospravedlnenie. 

Popová speváčka nie je jediný umelec, ktorý Kanyemu prekáža. Verejnosť ešte viac prekvapilo, keď sa obul do Kid Cudiho. Na papier napísal, že Cudder nebude na albume, lebo sa pozná „viete-s-kým“. Myslel tým Pete Davidsona – herca, ktorý momentálne chodí s Kim Kardashian. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Def Noodles (@defnoodles)

Vzápätí vytvoril Kanye West superhrdinskú grafiku s otázkou, kto vyhrá. Na jednu stranu dal hlavy seba, Travisa Scotta či Drakea, na druhú Kim Kardashian, Peta Davidsona, Billie Eilish aj Kid Cudiho.

Takýchto meme obrázkov si Kanye West pridal na Instagram viac, postupne ich však vymazal. Pridal aj výsmešnú fotografiu Davidsona vo farebnom oblečení a nazval ho „d**khead“. Podľa Kanyeho Westa v minulosti chodil s Hilary Clintonovou. Vysmial ho aj cez ďalšie fotografie, na ktorých sa podľa rapera herec nespráva ako dospelý. 

Zatiaľ poslednú sériu výstrelkov spečatil raper fotografiou samého seba. Drží na nej v ruke papier, na ktorom je napísané: „Môj účet nikto nehackol.“ Pridal aj aktuálny dátum 13. február 2022. Všetkým tak odkazuje, že si za svojimi výstrelkami stojí. 

Kanye West ukončuje ďalšiu konfliktnú sériu informáciou, že 22. februára 2022 plánuje odprezentovať druhé pokračovanie albumu Donda. 

Kanye West
Zdroj: Kanye West
Domov
Zdieľať
Diskusia