Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kooperativa.
31. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 5:43
Sponzorovaný obsah

Koniec prázdnin je tu: Týchto 8 tipov ti pomôže ľahšie zvládať školské povinnosti a zvyknúť si na septembrový režim

Koniec prázdnin je tu: Týchto 8 tipov ti pomôže ľahšie zvládať školské povinnosti a zvyknúť si na septembrový režim
Zdroj: Unsplash /moren hsu
ZAUJÍMAVOSTI STREDNÉ ŠKOLY TIPY A TRIKY VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Keď budeš mať dobre rozvrhnutý čas medzi školskými povinnosťami, zábavou a koníčkami, pôjde ti všetko ľahšie.

Nejeden študent sa na konci leta snaží zistiť, ako predĺžiť prázdniny aspoň o pár dní. Obdobie festivalov, stanovačiek a ponocovania bude predsa chýbať väčšine z nás. Ale ak si študent, mal by si čo najrýchlejšie vymeniť uvoľnený letný režim znovu za ten školský. Vieme, že to nie je jednoduché. Preto ti prinášame niekoľko tipov na ľahší poprázdninový štart, s ktorými nám pomohli odborníci.

festival, zábava, leto
Zdroj: Unsplash/Krists Luhaers

1. Spánok je základ 

Cez prázdniny si zrejme chodil spať neskôr a ráno si si zvykol dlhšie pospať. Ako vyriešiť posunutý spánkový režim? To je klasická septembrová dilema. Keď sa nevyspíš, návrat do školy bude ešte náročnejší. Preto si skús čas spánku posúvať každý deň o 15 minút. Chce to síce trpezlivosť, ale je to ideálny spôsob, ako upraviť svoj režim bez prudkého skoku. Dôležité je docieliť, aby si chodil do postele každý deň v tom istom čase. Samozrejme, snaž sa, aby si spal dostatočný počet hodín. Ideálna je osmička. To iste vieš. 

spánok
Zdroj: Unsplash/Andisheh A

2. Rozvrhni si čas 

Aj keď je letná bezstarostnosť krásna, podľa psychologičky Šárky Šuvadovej z digiQ nie je reálne, aby si si ju uchoval aj počas školského roka plného povinností. Úlohy, seminárky a prezentácie sa totiž ľahšie zvládajú, keď sú dobre zorganizované. K tomu ti najefektívnejšie pomôže prehľadný harmonogram. Keď budeš mať dobre rozvrhnutý čas medzi školskými povinnosťami, zábavou a koníčkami, pôjde ti všetko ľahšie. 

učenie, harmonogram
Zdroj: Unsplash/Firmbee.com

Psychologička Šárka zdôrazňuje, že pri tvorení harmonogramu bude užitočné, ak si zrekapituluješ všetky povinnosti, ktoré máš, a priradíš im počas každého dňa dostatok času. Druhým krokom je, že si vyhradíš čas na spánok. Ak ti ostalo pár hodín aj na koníčky a oddych, máš to rozvrhnuté dobre. Ak nie, mal by si prehodnotiť množstvo svojich povinností a podľa možností nejaké ubrať. Zisti, koľko oddychu potrebuješ a koľko povinností za deň zvládneš. Týmto spôsobom si postupne nastavíš taký harmonogram, aký bude v tvojom živote fungovať najlepšie.

3. Emócie potrebujú voľný priebeh

Je pochopiteľné, že so zmenami prichádzajú rôzne emócie. Nie je totiž jednoduché prepínať medzi prázdninovým a školským módom zo dňa na deň. Navyše, s návratom povinností môžu prísť aj menej príjemné emócie ako strach či smútok. Podstatné je, aby si im dal voľný priebeh, pretože inak sa budú v tvojom podvedomí hromadiť. „Skúmaj svoj diskomfort. Čo sa deje s tvojím telom, keď sa takto cítiš? Čo je to vlastne za emócia? Strach, smútok alebo hnev? Zisti, aké myšlienky ti pri týchto emóciách idú hlavou, a potom sa vedome presmeruj na pozitívne prvky, teda na to, na čo sa tešíš,“ radí psychologička.

stres, povinnosti
Zdroj: Unsplash/Elisa Ventur

4. Ak pocítiš príznaky preťaženia, uber

Povinnosti a úbytok voľného času ti poľahky spôsobia stres. Ak sa ho nahromadí priveľa, môže sa prejaviť na tvojom psychickom aj fyzickom zdraví. V takom prípade je dôležité ubrať, oddychovať a prípadne preventívne vyskúšať rozhovor so psychológom. Aby si vedel, na čo si máš dávať pozor, s odbornou pomocou psychologičky Šárky Šuvadovej z digiQ sme pre teba spísali príznaky stresu, pri ktorých by ti mala zasvietiť červená kontrolka. 

Psychologické príznaky preťaženia:
  • dlhodobo zvýšená nervozita a emočná citlivosť,

  • zhoršená nálada, pocit únavy, strata záujmu,

  • neschopnosť vypnúť neustály prúd myšlienok,

  • strach z budúcnosti, úzkosť (strach bez reálneho zdroja ohrozenia),

  • znížená schopnosť koncentrácie a zhoršenie ďalších kognitívnych funkcií, napríklad pamäti, čo sa môže odraziť aj na učení, ktoré sa zrazu môže zdať ťažšie,

  • nespavosť.

nervózny chlapec, počítač
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití
Psychosomatické ťažkosti:
  • bolesti brucha, vracanie, nechuť do jedenia alebo prejedanie sa, prípadne iné gastroenterologické komplikácie a s tým súvisiace zmeny telesnej hmotnosti,
  • bolesti hlavy,
  • svalové napätie či svalová slabosť,
  • búšenie srdca,
  • kožné problémy,
  • dýchavičnosť,
  • výkyvy menštruačného cyklu,

  • zhoršená imunita, ktorá spôsobuje zhoršenie už existujúcich zdravotných ťažkostí.

5. Vybuduj si mentálnu obranyschopnosť

Ak máš toho veľa, je úplne normálne, že pociťuješ stres. Nakopené školské povinnosti a nový režim sú klasickými spúšťačmi. Podľa psychologičky je dôležité zistiť, kde je tvoja hranica medzi eustresom, teda mierou napätia, ktorá udržiava tvoju motiváciu, a distresom, ktorý sa označuje ako znehybňujúci alebo nepríjemný stres.

škola, chlapec, žiak
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

Ak nechceš, aby ťa stres naplno ovládol, môže ti pomôcť, ak si budeš budovať rezilienciu, teda akúsi mentálnu obranyschopnosť. Môžeš na nej pracovať pomocou psychoterapie, správnej životosprávy či meditácie, ale vyskúšať môžeš aj čoraz viac obľúbenú techniku mindfulness. Ak nepatríš k tým, ktorí sú rezilientní prirodzene, ubezpečujeme ťa, že sa to dokážeš naučiť.

6. Nájdi rovnováhu medzi online a offline svetom

Vieme, že sa to nečíta ľahko, ale ak chceš svoj návrat do školy skutočne zjednodušiť, mal by si obmedziť čas, ktorý tráviš pred obrazovkou. Nemusíš si hneď odinštalovať sociálne siete či obľúbené hry, ale pokús sa nájsť balans medzi svojimi online a offline aktivitami. Ak stráviš niekoľko hodín denne prokrastináciou na instagrame, automaticky si ukrojíš z času, ktorý mal byť venovaný povinnostiam alebo spánku. Reguluj svoj čas pred obrazovkou, rob si prestávky a kontroluj svoje držanie tela pri práci s počítačom. S uboleným krkom totiž bude učenie ešte nepríjemnejšie.

Mobil, telefon, socialne siete
Zdroj: Pexels/na voľné použitie

7. Daj si pozor na digitálne nástrahy

To, čo je dôležité offline, je dôležité aj online. Aj v digitálnom prostredí by si si mal chrániť súkromie a rešpektovať ostatných. Odborníčka na digitálne občianstvo z organizácie digiQ Andrea Cox upozorňuje, aby si si nezabudol nainštalovať a pravidelne aktualizovať bezpečnostný softvér – filter, brány firewall a antivírusový program. Over si, že softvéry a digitálne nástroje, ktoré používaš na prácu v škole a vo voľnom čase, sú bezpečné. 

8. Nerieš konflikty so spolužiakmi na sociálnych sieťach

Napätie a konflikty medzi spolužiakmi sa čoraz častejšie prenášajú na sociálne siete. Samozrejme, problémy by si nemal riešiť na internete, ale osobne a ideálne bez publika. Ak sa však staneš obeťou alebo svedkom nenávistných prejavov na internete, mal by si sa držať niekoľkých zásad. Kým zaujmeš stanovisko, zisti si všetky informácie a fakty o danom probléme alebo situácii. Nemusíš sa zapájať do diskusie alebo odpisovať na správy ihneď, ako si ich prečítaš. Premysli si, či tvoj komentár skutočne pomôže situáciu zlepšiť a či tvoja odpoveď na urážlivú správu nebude len zbytočným míňaním tvojho času a energie. 

mobil, ruky
Zdroj: Unsplash/ROBIN WORRALL

Ak sa predsa len rozhodneš zareagovať, vystavaj svoju reakciu na argumentoch a nie na emóciách„Vyhni sa osobným útokom alebo urážkam. Používaj pravdivé a faktické argumenty a podlož svoje informácie spoľahlivými zdrojmi. Aj keď fakty nie sú také príťažlivé ako emocionálne výboje, niekto sa z nich možno poučí,“ vysvetľuje Andrea Cox. Nezabúdaj, že ak sa niekto správa naozaj neprípustne, môžeš nahlásiť jeho nenávistné správy alebo si jeho profil zablokovať.

viac rád nájdeš tu

Osveta o digitálnom občianstve

Život mladých ľudí je v súčasnosti prepojený s digitálnymi technológiami viac ako kedykoľvek predtým. Aj keď sa prázdniny skončili, neznamená to, že mobil a počítač teraz vymeníš za učebnice a zošity. Digitálne technológie sú totiž súčasťou vzdelávacieho procesu. A keďže ich okrem školy zrejme používaš aj na komunikáciu či zábavu, je dôležité, aby si vedel fungovať ako správny digitálny občan.

Vieš, čo je digitálne občianstvo? 

Podstatou digitálneho občianstva je bezpečné a vedomé používanie technológií a internetu. Vďaka technologickým inováciám sa v posledných rokoch mnohé oblasti presunuli do digitálneho priestoru. Digitálne občianstvo zahŕňa širokú škálu aktivít, a to od vytvárania online obsahu cez jeho prijímanie, zdieľanie, hranie, socializáciu, učenie či prácu. Cieľom tohto prístupu je rozvíjať tie kompetencie, ktoré pomáhajú digitálnym občanom aktívne participovať na dianí v spoločnosti. Aj v digitálnom priestore totiž existujú práva a povinnosti, pravidlá aj nástrahy.

Aby princíp digitálneho občianstva chápalo čoraz viac mladých ľudí, rozhodli sa odborníci z organizácie digiQ vytvoriť program rovesníckeho vzdelávania na školách digiPEERS, ktorý pomáha financovať Nadácia poisťovne KOOPERATIVA. V rámci prvého ročníka dobrovoľníckeho programu odborníci vyškolili 17 digiPEERS z celého Slovenska. Tí v spolupráci s mentormi aktívne viedli desiatky workshopov na základných a stredných školách, s ktorými majú v pláne pokračovať aj v školskom roku 2022/2023.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DigiQ | Digitálna Inteligencia (@digiqsk)

Hľadá sa 10 ďalších digiPEERS

Organizácia digiQ a Nadácia poisťovne KOOPERATIVA hľadajú tento rok ďalších desiatich mladých ľudí vo veku od 14 do 19 rokov, ktorí žijú online, chcú sa naučiť niečo nové a byť prínosom pre svoju generáciu. Ak rád píšeš, vedieš diskusie či workshopy alebo tvoríš krátke videá či obsah na sociálne siete, táto výzva je presne pre teba.

škola
Zdroj: Unsplash/Jeswin Thomas/na voľné použitie

„Vďaka programu digiPEERS som spoznal mnoho zaujímavých ľudí, naučil sa kriticky myslieť, zistil som, ako upútať pozornosť žiakov a podať im informácie takou formou, aby sa pri učení zabavili a zároveň si z toho niečo vzali. Zdokonalil som sa v práci s ľuďmi i vo využití empatie pri workshopoch, vďaka čomu viem, akým témam sa vyhnúť a s ktorými pracovať,“ prezradil devätnásťročný Jakub z Dunajskej Stredy, ktorý sa digitálnej osvete venoval minulý školský rok.

chcem byť nový digipeer

Ak ťa tento program zaujal, prihlás sa do 30. septembra cez stránku www.digipeers.sk. Stačí si nájsť svoju tému a ďalší školský rok môžeš byť digiPEER aj ty. Svojim rovesníkom môžeš prednášať o prevencii kyberšikany či nenávistných prejavov, digitálnom občianstve, dezinformáciách, kritickom myslení alebo o digitálnom manažmente. 

Domov
Zdieľať
Diskusia