Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2022, 18:21
Čas čítania 0:46
Martin Mičuda

Austrálska banka od roku 2025 prestane dávať úvery na nové spaľovacie vozidlá, chce podporiť elektromobilitu

Austrálska banka od roku 2025 prestane dávať úvery na nové spaľovacie vozidlá, chce podporiť elektromobilitu
Zdroj: Tesla
TECH ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Úver tamojší klienti od roku 2025 dostanú len na nové elektrické vozidlo alebo staré s benzínovým alebo naftovým motorom.

Nemusíš byť vyslovene automobilový fanúšik, ktorý pravidelne sleduje dianie zo sveta štyroch kolies, a pravdepodobne ti neuniklo, že ústrednou témou začínajú byť čoraz častejšie elektromobily.

Či už ide o nové prísne emisné normy, nedávno schválene zákazy spaľovacích motorov, alebo množstvo samotných automobilových noviniek, ich spoločným menovateľom je elektrický pohon. 

Potvrdzujú to aj rôzne zvýhodnenia pre majiteľov elektrických áut, ktoré sa chystajú alebo už nadobudli platnosť. Najnovšie prichádza zaujímavá správa z Austrálie, kde tamojšia banka vyrukovala so vskutku kontroverzným rozhodnutím. Okrem toho, že Bank Australia sa netají tým, že do roku 2035 chce pri svojich úkonoch dosiahnuť nulové emisie, tak už od roku 2025 prestane poskytovať úver na nové vozidlá so spaľovacím motorom.

Banka sa tak snaží zamedziť tomu, aby požičiavala peniaze zákazníkom, ktorí si nechcú kúpiť ekologickejší automobil s elektrickým pohonom, a teda snažiť sa znižovať emisie.

Tesla, Model S Plaid,
Zdroj: Tesla

Úver tak tamojší klienti od roku 2025 dostanú len na nové elektrické vozidlo alebo staré s benzínovým alebo naftovým motorom. Bank Australia si od tohto kroku sľubuje zrýchlenie prechodu na pohon budúcnosti. V Austrálii pritom nie sú v pláne v nasledujúcich rokoch také striktné emisné limity ako v okolitom svete a ani predaju elektromobilov sa tam až tak nedarí.

Domov
Zdieľať
Diskusia