Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:31
Ivan Koribanič

Dobrovoľník Peťo pomáha ukrajinským vojakom priamo na fronte a od začiatku vojny najazdil vyše 100-tisíc kilometrov (Rozhovor)

Dobrovoľník Peťo pomáha ukrajinským vojakom priamo na fronte a od začiatku vojny najazdil vyše 100-tisíc kilometrov (Rozhovor)
Zdroj: Facebook/AutoEurocentrum
ZAUJÍMAVOSTI ČESKO HUMANITÁRNA POMOC REPORTÁŽE Z UKRAJINY RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SLOVENSKO UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Spí tri hodiny denne, prejazdil vyše 110-tisíc kilometrov a rukami mu prešlo 200 ton humanitárnej pomoci. Takto vyzerá život dobrovoľníka na Ukrajine.

Peťo je český dobrovoľník. Na Ukrajine, konkrétne na Zakarpatí, žije vyše 5 rokov. Od vypuknutia vojny sa aktívne venuje pomoci druhým – od prevozu ľudí, zvierat, jedla či áut pre vojakov. V Mykolajive, druhom najostreľovanejšom meste Ukrajiny má humanitárny sklad, kde s ďalšími dvomi Ukrajinkami pomáha civilistom v meste.

Peťo sa v dohľadnom čase chce pridať k ukrajinskej armáde. Momentálne prebieha na jeho profile zbierka na dron, ktorým by následne lokalizoval ruské pozície a dával ukrajinskej armáde súradnice. Popritom však nechce zanevrieť ani na humanitárnu pomoc.

Ak sa ti článok bude páčiť, pridaj sa do klubu Refresher+. Tento rozhovor vznikol priamo v teréne – na Ukrajine. Členstvom v klube podporíš tvorbu kvalitného obsahu. Okrem toho získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod. 

Keď porovnáš záujem pomáhať zo začiatku vojny a teraz, aký rozdiel vnímaš?

Zo začiatku toho bolo toľko, že sme ani nestíhali voziť. Vtedy som ešte vozil pre rôzne organizácie. Potom začali pomoc voziť priamo ku mne a nestíhal som to prepravovať do organizácií. Teraz je to slabé. Vtedy som bol týždeň na cestách a dva dni doma. Teraz prídem domov a 10 dní čakám, kým sa mi naplní auto a vozík. Máme síce okruh ľudí, ktorí stále pomáhajú, ale je to slabé.

Prečo ten zápal upadol?

V Európe všetko zdraželo. Celý svet stojí táto vojna veľkú ekonomickú daň. Ľudia buď nemajú, alebo si hovoria, že to nie je potrebné. Od čias, keď Ukrajina vytlačila Rusov od Kyjeva, je to slabé. Je to na úrovni z roku 2014, keď sa tá vojna v podstate začala. Hlavne je to od nás „ďaleko“.

Akú pomoc vieš ty ako dobrovoľník oceniť najviac?

Sme radi za všetko. Ale čo momentálne chýba, sú konzervy. Lacnejšia pomoc typu cestoviny chodí častejšie. Najlepšia forma pomoci je však finančná. Zdá sa mi nezmyselné voziť to napríklad z Česka alebo zo Slovenska. Človek dá iba na cestu sem približne 350 eur. Potom potrebujem ja ďalších 350 eur, aby sa to dostalo k ľuďom, ktorí to potrebujú.

Humanitárna pomoc v Peťovom 7-metrovom prívesnom vozíku.
Humanitárna pomoc v Peťovom 7-metrovom prívesnom vozíku. Zdroj: Facebook/AutoEurocentrum

Čo je teda najväčšou výhodou finančnej pomoci?

Napríklad ja mám kontakty na rôzne veľkosklady alebo výrobcov, od ktorých viem kúpiť pomoc lacnejšie a presne tú, ktorá je v daný moment najviac potrebná. A týmto spôsobom je to okamžitá pomoc, máme to tu hneď. Zatiaľ čo na Slovensku alebo v Česku trvá týždeň, kým sa naplní dodávka, a ďalší týždeň, kým sa vyzbierajú peniaze na cestu. A takto mi príde jedno auto za 14 dní. Efektívna pomoc je rýchla pomoc.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120271 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerá rozkrádanie humanitárnej pomoci v praxi a ako proti tomu Ukrajina bojuje.
  • Prečo je Peťo dobrovoľník „extrémista“.
  • Prečo je dôležité Ukrajine pomáhať.
  • Koľko ton jedla už Peťo odviezol.
  • Ako funguje komunikácia cez tajné heslá na vojenských blokpostoch.
  • Čo znamená safari na Rusov.
Domov
Zdieľať
Diskusia