Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 15:34
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

Boris Kollár si berie do strany poslanca z fašistickej ĽSNS. Je to dôkaz, že si bez nás poradia, odkazuje SaS

NEWS BORIS KOLLÁR KOALIČNÁ KRÍZA ĽSNS SLOBODA A SOLIDARITA
Uložiť Uložené

Boris Kollár zoberie do strany okrem Romany Tabák aj Jozefa Šimka, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu.

Klub Sme rodina bude od septembra fungovať v Národnej rade SR s 20 poslancami.

Pre TASR to potvrdil predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár. Klub jeho strany posilnia nezaradení poslanci Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko.

Jozef Šimko je nezaradený poslanec, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke strany ĽSNS, ktorej predseda je právoplatne odsúdený neonacista. Pod krídlami kotlebovcov pôsobil v NR SR zhruba rok a pol, odišiel od nich v auguste 2021.

Romana Tabák a Ján Krošlák pôsobili v hnutí OĽaNO, ale dlhodobo hlasovali s opozíciou.

Boris Kollár spravil tento krok v čase najhlbšej koaličnej krízy, keď strana Sloboda a solidarita vypovedala koaličnú zmluvu a žiada ju prepracovať na základe aktuálnych politických reálií. Zároveň žiada, aby Igor Matovič ďalej nebol ministrom financií. Ak Eduard Heger nenaplní požiadavky do 31. augusta 2022, všetci štyria ministri SaS podajú demisiu. Predseda Sme rodina už povedal, že nie je za zmenu koaličnej zmluvy, ako žiada SaS. 

Boris Kollár
Zdroj: Facebook/Boris Kollár

Poslanecký klub SaS zareagoval, že toto rozhodnutie Borisa Kollára je dôkazom, že si koalícia poradí aj s extrémistami. „Prijatie exkotlebovca Jozefa Šimka do poslaneckého klubu Sme rodina je len potvrdením toho, že koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by dokázala fungovať ďalej aj bez strany SaS, a to s podporou poslancov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke Kotlebovci – ĽSNS.“

Hnutie OĽaNO uviedlo, že berie vyjadrenie predsedu Sme rodina a parlamentu Borisa Kollára na vedomie.

Po odchode viacerých členov strany Za ľudí do klubu SaS mali liberáli v pléne 19 poslancov. Klub Sme rodina doteraz fungoval s počtom 17, po posilnení ich bude mať 20. Ostane teda druhým najsilnejším v koalícii.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Zo strany Borisa Kollára pravdepodobne ide o taktický krok, platí totiž, že dvojke v koalícii zvyčajne pripadne po voľbách post šéfa parlamentu. Ak bude Heger pripravovať novú koaličnú zmluvu, Kollár sa opäť nemusí báť o tento svoj post. 

Mohlo by ťa zaujímať:
Metallica zareagovala na použitie ich piesne vo finále seriálu Stranger Things
Vodič Audi preletel okolo policajtov rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu. Dostal pokutu 800 eur, ktorú na mieste zaplatil
Marián Gáborík o drafte do NHL: „Juraj Slafkovský je hotovým hráčom do NHL, Šimon Nemec potrebuje ešte 1 či 2 sezóny nižšie“
Domov
Zdieľať
Diskusia