Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 11:22
Čas čítania 3:54
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: OĽANO Matoviča neodvolá, ak o to Sulík požiada

NEWS KOALIČNÁ KRÍZA SPRÁVY Z DOMOVA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

OĽANO napísalo verejný list, v ktorom informuje stranu SaS, že jej bude dávať ultimátum zbytočne.

Hnutie OĽANO odmieta prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča z vlády. Takáto požiadavka je podľa OĽANO v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie s ňou nebude súhlasiť.

Počas celého dňa budeme sledovať vývoj koaličnej krízy a rokovania republikovej rady SaS v článku naživo. Strana Sloboda a Solidarita bude mať o 16:00 tlačovú konferenciu po skončení rokovania mimoriadnej rozšírenej republikovej rady. 

Apeluje pritom na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam v koalícii. Deklarovalo, že nebude hlasovať za predčasné voľby. Vyplýva to z listu, ktoré hnutie adresovalo predstaviteľom SaS po svojom predsedníctve.

„Žiadate opäť odchod predsedu hnutia OĽANO z vlády. Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽANO s ňou nesúhlasí a taktiež určite nebude hlasovať za predčasné voľby,“ uviedlo OĽANO. Odmieta tvrdenia SaS, že Matovič pri balíčku pomoci rodinám 'vulgárne zneužil legislatívny proces' a presadil ho s opozíciou, či to, že ním rozvrátil verejné financie.

„Nič z toho nie je pravda,“ vyhlásilo OĽANO. SaS podľa hnutia ústami svojho predsedu Richarda Sulíka na rokovaní koaličnej rady súhlasila s predložením balíčka do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní s tým, že hoci s ním nesúhlasí, nebude ho vetovať.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Čo sa týka osobných útokov, podľa OĽANO prichádzajú vždy z oboch strán. „Niet pochýb, že sú zbytočné a úplne zbytočne prekrývajú všetko dobré, čo sme spolu spravili,“ podotklo. Zdôrazňuje, že v súčasnej situácii ide o všetko a SaS na Republikovej rade rozhodne podľa OĽANO o budúcnosti Slovenska.

„Ďalšie povalenie vlády bude viesť ešte k horšiemu výsledku, ako to bolo v roku 2012, a to, že k Ficovi a Pellegrinimu sa do koalície pridajú fašisti z Republiky. Uvrhnete Slovensko do katastrofy,“ upozornilo hnutie a vyzvalo SaS, aby to nerobila. „Vráťte sa na rokovania koaličných rád a poďte spolu s nami prijímať dôležité rozhodnutia na pomoc ľuďom,“ uzavrelo s tým, že dobro krajiny je viac ako osobné spory.

Odporúčané
Koaličná kríza ZÁZNAM: SaS dáva ultimátum Hegerovi, musí odvolať Matoviča aj zvýšiť platy učiteľom Koaličná kríza ZÁZNAM: SaS dáva ultimátum Hegerovi, musí odvolať Matoviča aj zvýšiť platy učiteľom 6. júla 2022, 11:19

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami.

SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať. Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá zatiaľ nepovedala viac o svojom postupe. Rozhodnúť má na stredajšej rozšírenej Republikovej rade.

Celé vyhlásenie:

Toho, čo nás spája, je viac ako toho, čo nás rozdeľuje!

Naša koalícia získala od ľudí vo voľbách 2020 veľmi silný mandát vytrhnúť Slovensko z rúk mafie, ktorá počas 12 rokov vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho ovládla celý štát.

Popri štáte, kde sa predávali rozsudky a boli masívne zneužívané orgány činné v trestnom konaní sme od prvého dňa do vienka dostali celosvetovú pandémiu Covid-19, následnú ekonomickú krízu, vojnu na Ukrajine, utečeneckú krízu, najvyššiu infláciu v EÚ za posledných 40 rokov či mnohonásobný nárast cien plynu a elektriny.

Problémov a kríz sme sa nezľakli, aj keď je to mimoriadne ťažké. Popri ich riešení sme spustili masívnu očistu OČTK tým, že sme dali vyšetrovateľom absolútnu slobodu ísť po krku zločincom.

Ukončili sme politiku „našich ľudí“ a konečne sme si pred zákonom všetci rovní.

Cez Plán obnovy sme získali 6 miliárd eur na obnovu Slovenska a po 12 rokoch bez akýchkoľvek reforiem sme mnohé spustili – reformu nemocníc, národných parkov, vysokých škôl, súdnej mapy, verejného obstarávania, nájomného bývania, podpory rodín, a ďalšie.

Dosiahli sme výborné renomé Slovenska v zahraničí a na východ sme získali historicky prvú automobilku.

Odstránili sme krivdy pri dôchodkoch matiek, zrušili doplatky na lieky, zdvojnásobili sme tzv. vianočné dôchodky, či zaviedli tehotenský príspevok.

Presadili sme stovky menších či väčších zmien k lepšiemu.

Nedokázali sme to sami. Dokázali sme to spolu s vami.

Napriek všetkým prekážkam, napriek ťažkej situácii, propagande a šíreniu nenávisti opozíciou. A chceme ísť s vami ďalej.

Áno, priznávame, že počas tých dvoch rokov sa udiali aj veci, ktoré nás v koalícií rozdeľovali. Mali sme nezhody počas pandémie, ktorej bremeno bolo najmä na pleciach OĽANO, keďže sme zodpovední za rezort zdravotníctva.

Nezhody vyvrcholili vašou požiadavkou na odstúpenie nášho ministra zdravotníctva a premiéra. Vyhoveli sme vašej požiadavke, lebo Slovensko v ťažkých časoch potrebovalo stabilitu.

Dnes žiadate opäť odchod predsedu hnutia OĽANO z vlády. Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽANO s ňou nesúhlasí a taktiež určite nebude hlasovať za predčasné voľby.

Tvrdíte totiž, že predseda OĽANO pri Rodinnom balíčku pre pomoc rodinám „vulgárne zneužil legislatívny proces“, „presadil ho s opozíciou napriek vôli koaličného partnera“ a „rozvrátil ním verejné financie“. Nič z toho nie je pravda.

Vaša strana SaS ústami predsedu na rokovaní koaličnej rady totiž dala plný súhlas na navrhnuté finančné krytie a predloženie Rodinného balíčka do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní s tým, že síce s ním nesúhlasí, ale nebude ho vetovať. Tým akékoľvek spochybňovanie procesu a finančného krytia balíčka zo strany SaS stráca zmysel a nie je úctivé k pravde.

Ako ďalší dôvod uvádzate osobné útoky. Buďme poctiví a priznajme si, že sú spravidla vždy z oboch strán. Niet pochýb, že sú zbytočné a úplne zbytočne prekrývajú všetko dobré, čo sme spolu spravili.

Posledný príklad vzájomného obviňovania sa, kto sa „spojil s fašistami“, je dobrým príkladom toho, že to nemalo vôbec žiadny zmysel. Preto sme sa za našu stranu sporu aj verejne ospravedlnili.

Vážení predstavitelia strany SaS, koaliční partneri, ide o všetko. Rozhodnete o budúcnosti Slovenska, ktoré môže byť dobrým miestom pre život, alebo opäť a ešte viac ovládnuté mafiou.

Ďalšie povalenie vlády bude viesť ešte k horšiemu výsledku ako tomu bolo v roku 2012, a to, že k Ficovi a Pellegrinimu sa do koalície pridajú fašisti z Republiky.

Uvrhnete Slovensko do katastrofy. Nerobte to! Vráťte sa na rokovania koaličných rád a poďte spolu s nami prijímať dôležité rozhodnutia na pomoc ľuďom. Čaká nás spolu ešte veľmi veľa práce. Chceme spolu s vami ukázať ľuďom, že dobro krajiny je viac ako osobné spory.

Toho, čo nás spája, je viac ako toho, čo nás rozdeľuje!
Domov
Zdieľať
Diskusia