Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 8:21
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Prvýkrát pôjde do dražby 76 miliónov rokov stará skamenelina Gorgosaura. Odborníci očakávajú, že sa predá za 8 miliónov

NEWS DINOSAURY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ide o vzdialeného príbuzného tyranosaura rexa.

Kostra obrovského dinosaura je na predaj. Gorgosaura, ktorý bol príbuzným tyranosaura rexa, uviedla do ponuky známa aukčná spoločnosť Sotheby's, dražba bude prebiehať naživo v New Yorku 28. júla. Očakávaná cena je podľa CBS News 5 až 8 miliónov dolárov.

Unikátny bytový doplnok?

Skamenelina je 6 metrov široká a 3 metre dlhá a podľa odborníkov je zhruba 76 miliónov rokov stará. Je doslova hviezdou pripravovanej aukcie, v ktorej budú všetky predmety spojené s prírodnou históriou. Ide zároveň o veľmi unikátny kúsok, vravia aj samotní predajcovia. „Mala som to privilégium predávať mnoho výnimočných a jedinečných predmetov počas mojej kariéry, no len málo z nich malo tú kapacitu inšpirovať a spútať predstavivosť tak ako táto neuveriteľná kostra gorgosaura,“ povedala Cassandra Hatton, šéfka oddelenia vedy a popkultúry u Sotheby's.

O gorgosaurovi vieme toľko, že bol mäsožravec na vrchole potravinového rebríčka. Žil na dnešnom území západných Spojených štátov amerických a v Kanade, a bol predkom tyranosaura rexa. Žil zhruba o 10 miliónov rokov skôr ako známy dinosaurus.

Anketa:
Zdá sa ti odhadovaná cena 5 až 8 miliónov vhodná na skamenelinu dinosaura?
Jasné, je to vzácny kus, takže cena je primeraná.
Je to prestrelené.
Neviem.
Jasné, je to vzácny kus, takže cena je primeraná.
77 %
Je to prestrelené.
12 %
Neviem.
11 %

Túto konkrétnu kostru objavili v roku 2018 v štáte Montana. Všetky ostatné gorgosaury, o ktorých odborníci vedia, sú umiestnené v múzeách, takže toto je jedinečná príležitosť kúpiť si niečo také staré a hodnotné. 

Odporúčané
Najdrahší nábytok sveta? Kreslo LV za takmer 100-tisíc, lampa Hermès za vyše 5-tisíc eur. Boli sme na milánskom design weeku Najdrahší nábytok sveta? Kreslo LV za takmer 100-tisíc, lampa Hermès za vyše 5-tisíc eur. Boli sme na milánskom design weeku 29. júna 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia