Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 9:51
Čas čítania 0:48
Jakub Paulík TASR

Krym je navždy súčasťou Ruska a akýkoľvek zásah NATO by vyvolal 3. svetovú vojnu, vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev

ZAUJÍMAVOSTI DMITRIJ MEDVEDEV SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Vstup Švédska a Fínska do NATO mu vraj neprekáža. Pri Ukrajine však tvrdí niečo iné.

Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a exprezident Dmitrij Medvedev by vstup Ukrajiny do NATO považoval za väčšie nebezpečie, než keby sa do Severoatlantickej aliancie pridali Fínsko a Švédsko. Riziko vidí najmä pre možný zásah na polostrov Krym, ktorý Rusko pričlenilo k svojmu územiu v roku 2014.

„Pre nás je Krym súčasťou Ruska, a to navždy. Akákoľvek snaha o zásah na Kryme je vyhlásením vojny našej krajine. Ak by toto spravila krajina, ktorá je členom NATO, znamená to konflikt s celou Severoatlantickou alianciou, tretiu svetovú vojnu – totálnu katastrofu,“ upozornil Medvedev.

Odporúčané
Zbankrotuje Rusko? Podľa analytika Pavela Havlíčka sa jeho ekonomické problémy majú prehĺbiť koncom roka 2022 Zbankrotuje Rusko? Podľa analytika Pavela Havlíčka sa jeho ekonomické problémy majú prehĺbiť koncom roka 2022 27. júna 2022, 14:30

I keď povedal, že by sa Rusko cítilo týmto krokom ohrozené, bola to práve jeho krajina, ktorá napadla Ukrajinu, a ich strely len včera zasiahli obchodné centrum plné civilistov, pričom si vyžiadali najmenej 18 obetí.

Naopak pričlenenie Fínska a Švédska do NATO Rusko podľa názoru Medvedeva „ničím novým neohrozuje“„V súčasnosti s týmito krajinami nemáme ani neočakávame žiadne teritoriálne spory a ani dôvody na ne. Ak sa budú cítiť lepšie a pokojnejšie v NATO, tak nech sa páči,“ vyhlásil Ďalej.

Rusko chce však napriek tomu zaviesť odvetné kroky a hranice s Fínskom a Švédskom posilniť. Tieto kroky môžu zahŕňať aj rozmiestnenie balistických rakiet Iskander. „Bezjadrový status Baltského mora sa stane minulosťou,“ uviedol Medvedev.

Domov
Zdieľať
Diskusia