Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2022, 13:54
Čas čítania 1:28
Tímea Krauszová

Zuzanu Čaputovú sklamalo, že „prorodinný balíček“ prešiel s pomocou fašistov

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Povedala tiež, že na rozdiel od autora balíčka Igora Matoviča ona nepôjde do osobných urážok.

Zuzana Čaputová je sklamaná z toho, že tzv. prorodinný balíček prešiel vďaka hlasom fašistov. Jej veto parlament prelomil v stredu a schválil tak balíček Igora Matoviča vo výške 1,2 miliardy eur. „Je to sklamanie. Je to v istom zmysle prekročenie hodnôt,“ povedala v Rádiu Expres v rozhovore s Braňom Závodským.

Treba reštartovať koalíciu

Na Matovičov odkaz, aby sa ešte na to vyspala skôr, než podá tento návrh na Ústavný súd, reagovala so slovami, že jej názor je už vyzretý a urobí to. Proces už konzultovala aj s odborníkmi.

Podnet chce podať za to, že návrh prešiel v zrýchlenom konaní bez pripomienkovania, napriek tomu, že časť z neho do platnosti vstúpi až budúci rok. V relácii zdôraznila, že politiku nerobí impulzívne a nechce ísť do osobných invektív, tak ako to robí minister financií.

Prezidentka zároveň povedala, že podľa nej je v koalícii potrebný reštart vzťahov. Nepovedala však priamo, či ho dosiahnu tým, že Matovič alebo Richard Sulík odídu. Ohradila sa tým, že nie je poradkyňou koalície.

Na otázku moderátora, či bude aj v nasledujúcich prezidentských voľbách kandidovať, odpovedať nechcela. Vraví, že nechce riešiť kampaň počas trvajúceho mandátu. Ale zamýšľa sa nad tým, čo môže robiť lepšie, pretože vie, že stráca dôveru ľudí.

Odporúčané
Zuzanu Čaputovú by za prezidentku isto volilo 15 % ľudí, tretina by o tom uvažovala. Veľa priaznivcov má aj medzi voličmi OĽaNO Zuzanu Čaputovú by za prezidentku isto volilo 15 % ľudí, tretina by o tom uvažovala. Veľa priaznivcov má aj medzi voličmi OĽaNO 19. júna 2022, 13:44

V rámci balíčka pomoci dostanú deti od 5 do 18 rokov každý mesiac 60 eur na voľnočasové aktivity. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na ktorých financovanie možno použiť príspevok. Registre by mali vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Ďalej sa vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy.

Domov
Zdieľať
Diskusia