Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2022, 13:44
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

Zuzanu Čaputovú by za prezidentku isto volilo 15 % ľudí, tretina by o tom uvažovala. Veľa priaznivcov má aj medzi voličmi OĽaNO

NEWS OĽANO PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY SPRÁVY Z DOMOVA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Veľa priaznivcov má prezidentka aj medzi sympatizantmi strany OĽaNO, hoci jej líder sa o hlave štátu vyjadril, že je „zákerná a falošná“.

Ak by Zuzana Čaputová v tomto období opätovne kandidovala na post hlavy štátu, s istotou by jej dalo svoj hlas 15 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza.

Focus sa respondentov v prieskume pýtal, aký by bol ich postoj k voľbe prezidentky Zuzany Čaputovej, ak by sa voľby konali už na budúci víkend. Voľbu súčasnej prezidentky by zvažovalo 31 percent Slovákov. Naopak, nikdy by jej svoj hlas nedalo 46 percent ľudí.

prieskum
Zdroj: TV noviny

Najviac priaznivcov má prezidentka medzi sympatizantmi strany Progresívne Slovensko (PS), kde začínala svoju politickú kariéru – s istotou by ju volilo 49 percent stúpencov PS.

Získala by aj priazeň tretiny voličskej základne hnutia OĽaNO a strany SaS. Líder OĽaNO Igor Matovič pritom nedávno povedal, že ju v najbližších voľbách nepodporí, pretože je podľa jeho slov „zákerná a falošná“.

V dnešnej relácii Na telo na otázku, či budú v OĽaNO hľadať svojho kandidáta, povedal, že to „nebude znásilňovať, je minimálne stotisíc lepších žien, hodnotovo, ako naša pani prezidentka“. Doplnil, že by bolo dobré, keby boli v prezidentských voľbách na výber viacerí kandidáti. 

prieskum
Zdroj: TV noviny

Z elektorátu KDH by Zuzana Čaputová oslovila štvrtinu voličov, 14-percentnú podporu by našla pri voličoch Sme rodina.

Nižšiu podporu jej v prieskume prejavili voliči opozície. Možnosť „určite by som ju volil/-a“ uviedlo sedem percent voličov strany Hlas a dve percentá voličov Smer a rovnako aj strany Republika. Erik Tomáš z Hlasu dnes povedal, že strana zatiaľ kandidáta na prezidenta nemá.

prieskum
Zdroj: TV noviny

Prezidentke v posledných mesiacoch klesá popularita. V marcovom prieskume sa síce umiestnila na vrchole rebríčka v dôveryhodnosti, no od novembra sa zároveň výrazne prepadla. Prišla totiž o najviac bodov spomedzi všetkých politických subjektov. Nedôveru jej vtedy vyjadrilo 56 percent ľudí.

Zuzana Čaputová nastúpila do úradu prezidentky 15. júna 2019. Mandát sa jej končí o dva roky, teda v roku 2023, a doteraz nepotvrdila, či bude znovu kandidovať.

Anketa:
Volil by si súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú v najbližších prezidentských voľbách?
Určite áno
Skôr áno
Skôr nie
Určite nie
Určite áno
40 %
Skôr áno
9 %
Skôr nie
7 %
Určite nie
44 %
Domov
Zdieľať
Diskusia