Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti L'Oréal
23. júna 2022, 9:30
Čas čítania 1:43
Sponzorovaný obsah

Nauč sa jednoducho zastaviť pouličné obťažovanie, aby sa ženy na ulici cítili bezpečne

Nauč sa jednoducho zastaviť pouličné obťažovanie, aby sa ženy na ulici cítili bezpečne
Zdroj: L'Oréal
ZAUJÍMAVOSTI SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Aj ty môžeš prispieť k tomu, aby sa ženy cítili v uliciach bezpečne. Pozri sa, ako na to.

Sexuálne obťažovanie sa deje aj na Slovensku a ukazuje sa, že až 86 % žien do 34 rokov sa s ním stretlo. Čo je ešte viac šokujúce, že sa často takéto situácie dejú na verejnosti a skoro žiaden zo svedkov incidentu nezasiahne. Niektorí nemajú odvahu, iní možno netušia, čo môžu urobiť.

Často môžeš pomôcť nepatrným skutkom, ktorý ti možno príde zbytočný. Čo robiť, keď vidíš ženu v ťažkostiach? Radí značka L’Oréal Paris a jej projekt Stand Up v spolupráci s neziskovou organizáciou Konsent.

viac informácii
loreal consent stand up
Zdroj: L'Oréal

Nevhodné narážky, dotyky, vulgárne gestá alebo nátlak v súvislosti s odmietnutím. Obťažovanie na verejnosti má množstvo podôb, vždy však ženu stavia do veľmi stresujúcej situácie, ktorá môže vyvolať strach či traumatický zážitok. Až 40 % mladých žien zažilo na ulici pokrikovanie a hvízdanie, 64 % žien sa pre obavy zo sexuálneho násilia bojí večerných prechádzok a 62 % žien dokonca upravuje svoj vzhľad, aby sa vyhli nevyžiadanej pozornosti.

Keď už k niečomu dôjde, väčšina ľudí sa len mlčky prizerá, pretože netuší, ako reagovať. Ponúknuť pomoc pritom nie je ťažké, je len potrebné vedieť urobiť prvý krok. Ako presne sa zachovať radí značka L’Oréal Paris na stránkach svojho projektu Stand Up, kde nájdeš celý množstvo informácií aj užitočnú metódu 5D. Tá vysvetľuje, čo robiť, keď si sexuálne obťažovanie všimneš vo svojom okolí.

1. Direct – Zasiahni priamo

Keď si svedkom obťažovania, azda najhoršie, čo môžeš urobiť, je ignorovanie situácie. Nestavaj sa k realite chrbtom a ak to nie je nebezpečné, oslov páchateľa. Stačí ho požiadať, aby so svojím správaním prestal. Niekedy postačí len sa mlčky postaviť bezprostredne vedľa aktérov.

loreal consent stand up
Zdroj: L'Oréal

2. Distract – Zaskoč páchateľa

Odlákaj pozornosť páchateľa. Môžeš „omylom“ niečo upustiť a urobiť rozruch alebo mu položiť otázku na cestu či najbližší bankomat.

3. Delegate – Zavolajte pomoc

Ďalším spôsobom, ako situáciu riešiť, je oslovenie ľudí v okolí. Ideálne autoritu, ako je polícia, ochranka alebo napríklad vodič autobusu.

4. Document – Zdokumentuj incident

Ak si situáciu nakrútiš, spýtaj sa obete, ako chce s nahrávkou naložiť. Nikdy ju nezverejňuj online.

5. Delay – Zmeň tému

Aj keď sa už incident skončí, oslov obeť a ukáž jej, že si na jej strane a že sa nemá čoho báť.

loreal consent stand up
Zdroj: L'Oréal

S projektom za bezpečnejší verejný priestor prišla značka L’Oréal Paris v spolupráci s mimovládnou organizáciou Konsent. Spoločne chcú na webe Stand Up Slovensko preškoliť čo najviac ľudí, a to jednoducho pomocou názorných online videí alebo osobne na kurze, na ktorý sa môžeš na stránke prihlásiť. Je potrebné nezatvárať oči pred sexuálnym obťažovaním a vedieť zasiahnuť. Jedine tak sa z ulíc, parkov a ďalších verejných priestorov stane miesto, v ktorom sa každá žena môže cítiť bezpečne a sama sebou.

prejsť na web
Domov
Zdieľať
Diskusia