Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 17:28
Čas čítania 0:32
Jana Chovancová

Štyri medvede sa pohybovali na turistami vyhľadávanom mieste na Veľkej Rači

NEWS MEDVEDE NA SLOVENSKU SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V dôsledku prílišnej ochrany medveďov dochádza k ich premnoženiu, tvrdia poľovníci.

Poľovníci tvrdia, že ochrana medveďov vedie k ich premnoženiu, a preto sa s nimi ľudia v prírode stretávajú častejšie. Podľa informácií, ktoré pre My Kysuce poskytlo poľovnícke združenie Javorské z Oščadnice, spozorovali poľovníci a pastieri v lokalite Veľkej Rače výskyt medveďa dokopy štyrikrát. 

Toto miesto vraj obľubujú turisti, ktorí sa tam často nachádzajú. Predseda združenia Zdenek Kubala povedal, že medvede sa v Oščadnici nezdržiavajú, ale prechádzajú ďalej na hrebene medzi Slovenskom, Poľskom a Českou republikou

„Je to podmienené tým, že aj keď sú Kysuce chránenou krajinnou oblasťou, človek sa tu môže pohybovať prakticky kadekoľvek. Medvede preto nemajú svoje zóny pokoja. Všade navôkol sa ťaží drevo, na horách je veľa turistov, cykloturistov aj nespratníkov, ktorí si les mýlia so súťažnou dráhou, a zvuk štvorkoliek a motoriek sa rozlieha na kilometre. To všetko negatívne vplýva nielen na medveďa,“ hovorí Kubala.

Anketa:
Stretol si už niekedy zoči-voči medveďa hnedého?
Áno.
Nie.
Stretol som, ale bol obďaleč.
Áno.
14 %
Nie.
76 %
Stretol som, ale bol obďaleč.
10 %
Domov
Zdieľať
Diskusia