Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 16:31
Čas čítania 0:36
Jana Chovancová TASR

Covidpasy budú platiť o rok dlhšie, európske inštitúcie predĺžili ich platnosť

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Predĺženie platnosti covidpasov umožní ľuďom používať ich aj po uplynutí ich platnosti 30. júna 2022.

Európska komisia privítala predbežnú politickú dohodu, ktorú dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu spolu s francúzskym predsedníctvom v Rade EÚ. Týka sa predĺženia platnosti digitálneho certifikátu EÚ o ochorení covid-19, a to o jeden rok. 

Týmto umožnia držiteľom certifikátov používať ich počas cestovania po EÚ aj po uplynutí platnosti nariadenia, ktorým je 30. jún 2022. Od začiatku pandémie ochorenia covid-19 sa situácia neustále vyvíja a rovnako sa vyvíjajú aj nástroje, ktoré zavádza EÚ. Povedal to eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

„S viac ako 1,8 miliardy vydaných certifikátov sú jasné dve veci: epidemická situácia sa môže rýchlo zmeniť a certifikát EÚ je kľúčovým nástrojom, ktorý nám pomáha prekonať meniace sa vlny pandémie,“ dodal Didier. 

Komisár zároveň pripomenul, že eurokomisia sa zaviazala k návratu k neobmedzenému voľnému pohybu v rámci Európy a víta rozhodnutie niektorých štátov zrušiť všetky cestovné obmedzenia vrátane covidpasov.

Európsky parlament a Rada EÚ musia utorkovú politickú dohodu dodatočne potvrdiť hlasovaním a súhlasom väčšiny krajín.

Domov
Zdieľať
Diskusia