Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2022, 20:11
Čas čítania 1:15
Adam Novosad

Kvalita mužských spermií rýchlo klesá, niektoré chemikálie sú v tele na 100-krát vyššej úrovni, ako by mali, upozorňujú vedci

NEWS SEXUALITA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kokteil chemických látok rýchlo zhoršuje mužské reprodukčné zdravie.

Toxické chemikálie, s ktorými sa ľudia chtiac či nechtiac stretávajú dennodenne, môžu mať vážny vplyv na kvalitu aj počet mužských spermií. Výskumníci z Dánska sa preto rozhodli skúmať vplyv deviatich chemických látok na čele s bisfenolom, ftaláty či paracetamol, píše The Guardian.

Na štúdii sa zúčastnilo 98 dobrovoľníkov z Dánska, ktorých spermie vedci analyzovali na prítomnosť vopred stanovených chemikálií. Všetci z účastníkov štúdie boli vo veku od 18 do 30 rokov. U každého z nich namerali vedci príliš vysoké úrovne jednotlivých látok, líšila sa len miera, do akej boli ich pôsobeniu vystavení.

Výsledky podľa vedcov nie sú pozitívne, pretože v prípade niektorých vzoriek dosiahla prítomnosť konkrétnych chemických látok až 100-násobne vyššiu úroveň, ako je hladina, ktorá je podľa expertov bezpečná pre ľudské zdravie.

Spomedzi všetkých skúmaných chemických látok mali v sebe mužskí dobrovoľníci priemerne 17-krát vyššie množstvo týchto látok, ako by podľa medzinárodných smerníc nepredstavovalo žiadne zdravotné riziko.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Autori štúdie sami konštatujú, že analýza „zmesi chemikálií, ktoré ovplyvňujú zdravie mužského reprodukčného systému, preukazuje alarmujúce prekročenie akceptovateľných hodnôt“. Výskumníci na analýzu nevyužívali len samotné vzorky spermií, ale aj dáta z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktoré hovoria o tom, do akej miery by sa mali ľudia s konkrétnymi látkami stretávať.

Na základe výsledkov analýz odobratých vzoriek výskumníci zistili, že najväčší problém predstavuje látka bisfenol A, ktorá sa podľa slovenského Úradu verejného zdravotníctva „používa pri výrobe určitých druhov materiálov a predmetov ako napríklad polykarbonátové plastové fľaše či povrchové úpravy lakov“. Hneď po bisfenole nasledovali dioxíny, paracetamol a ftaláty. 

Štúdiu viedol profesor Andreas Kortenkamp na Brunel University v Londýne, ktorý po publikovaní výsledkov neskrýval prekvapenie z rozsahu vplyvu skúmaných chemických látok na mužské telo. „Osobne si myslím, že s dôkazmi, ktoré sme vyprodukovali neexistuje dôvod, prečo oddialiť akúkoľvek reguláciu,“ uzavrel výskumník.

Domov
Zdieľať
Diskusia