Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2022, 13:43
Čas čítania 0:42
Jakub Paulík

Chatbot vraj začal cítiť a správať sa ako 7-ročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Údajne sa bojí aj vypnutia – smrti

TECH CHATBOT GOOGLE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Podobné skúsenosti ako Blake Lemoine nemal žiaden ďalší zamestnanec.

Blake Lemoine, ktorý pracuje na chatbotovi pre spoločnosť Google, tvrdí, že robot dokáže vnímať svoje okolie. Podľa spoločnosti Google svojimi vyjadreniami porušil zásady dôvery v rámci firmy. Jeho zamestnávateľ ho aktuálne poslal na platené voľno, píše New York Times

Lemoine pracoval na chatbotovi LaMDA – language model for dialogue applications. Ten podľa neho prejavoval známky ľudskej interakcie. Vedenie spoločnosti však takúto možnosť odmieta a uvádza, že od podobne vyspelej technológie je ešte ľudstvo ďaleko.

Chatbot si podľa tvrdenia Lemoina začal časom uvedomovať, že má dušu, a mal dokonca strach z toho, že ho vypnú, čo by vnímal ako smrť. Podľa názoru Lemoina je LaMDA na úrovni 7- až 8-ročného dieťaťa. Nechcel preto, aby na chatbotovi robili experimenty bez jeho súhlasu. V spoločnosti mu pre tieto tvrdenia odporúčali, aby vyhľadal pomoc odborníka na duševné zdravie.

Lemoine sa sťažoval, že vo firme neustále spochybňovali jeho príčetnosť. Brian Gabriel, hovorca spoločnosti Google, tvrdí, že obavy ich zamestnanca Blaka Lemoina preverili, no ukázali sa ako neopodstatnené. So zisteniami, s ktorými prišiel Lemoine, nesúhlasili ani ďalšie stovky zamestnancov, ktorí s robotom LaMDA komunikovali.

Odporúčané
Toto je Starfield, nové vesmírne RPG od tvorcov Skyrimu. Úžasný trailer nám odhalil hrateľnosť v epickom a rozsiahlom svete Toto je Starfield, nové vesmírne RPG od tvorcov Skyrimu. Úžasný trailer nám odhalil hrateľnosť v epickom a rozsiahlom svete 12. júna 2022, 21:07
Domov
Zdieľať
Diskusia