Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2022, 9:44
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš TASR

Vladimir Putin: Chcete v Európe obilie? Dohodnite sa s Lukašenkom

Vladimir Putin: Chcete v Európe obilie? Dohodnite sa s Lukašenkom
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Obilie by sa podľa Putina mohlo prepravovať aj po rieke Dunaj cez Rumunsko či Maďarsko.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že ukrajinské obilie by mohli vyvážať z Ukrajiny cez Bielorusko, ak EÚ zruší sankcie voči Minsku. TASR informuje podľa správy agentúr Reuters a AFP.


Putin v rozhovore pre ruskú televíziu povedal, že tvrdenia o blokáde ukrajinských prístavov Ruskom sú zavádzaním krajín Západu, ktoré sa snažia zakryť svoje vlastné politické chyby.


„Ak chce niekto vyriešiť problém s vyvážaním ukrajinského obilia – nech sa páči, najjednoduchším spôsobom je vyvážať ho cez Bielorusko. Nikto tomu nebráni,“ povedal Putin. Dodal, že v takomto prípade treba zrušiť sankcie uvalené na Bielorusko.


Šéf Kremľa povedal, že ukrajinské obilie sa dá vyvážať aj cez ukrajinské prístavy v Mariupole a Berďansku. Tie však v súčasnosti okupuje ruská armáda, pripomína AFP.
Putin takisto navrhol možnosť vývozu z prístavu v Odese, ktorý kontroluje Kyjev. Tento prístav však musí byť odmínovaný. Rusko by na revanš umožnilo lodiam bezpečný prechod, povedal ruský prezident.


Obilie by sa podľa Putina mohlo prepravovať aj po rieke Dunaj cez Rumunsko či Maďarsko.

lukašenko putin
Zdroj: TASR/AP

Putin tvrdí, že situácia na svetovom potravinovom trhu sa bude zhoršovať pre britské a americké sankcie na ruské hnojivá.


Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že Bielorusko je pripravené umožniť tranzit ukrajinského obilia do nemeckých, poľských, pobaltských alebo ruských prístavov cez svoje územie. Minsk však za to požaduje, aby z týchto prístavov mohli vyvážať bieloruské produkty.


Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. Kyjev tvrdí, že v ukrajinských prístavoch je v súčasnosti 22 miliónov ton obilia.

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

V posledných mesiacoch hlásila Ukrajina hneď niekoľko prípadov, keď Rusi kradli z územia obilie. Prevážali ho napríklad do Sýrie. Podľa juhoukrajinských farmárov Rusi na krádeže často používajú kamióny s krymskými poznávacími značkami, ktoré bývajú označené písmenom Z.

Ruské jednotky podľa svedectiev miestnych kradnú aj kombajny, traktory a generátory.

Domov
Zdieľať
Diskusia