Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2022, 9:19
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Hygienici: Žltý povlak na autách a balkónoch je definitívne preč. Nahradia ho ďalšie silné alergény

NEWS ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Síce nebudeme musieť toľko upratovať a umývať, no alergici sa ešte tešiť nemôžu.

Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulom týždni ako alergén v ovzduší na celom území Slovenska. Tento peľ prispel aj k tvorbe žltých povlakov na autách, balkónoch či okrajoch mlák.


Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá peľová služba, peľ brezy ešte dosahoval najmä na strednom a severnom Slovensku alergiologicky významné denné koncentrácie, na ktorých mal podiel najmä vetrom transportovaný peľ z chladnejších regiónov.

Peľ
Zdroj: REFRESHER


„Rozbehla sa však peľová sezóna ďalšieho silného alergénu – tráv z čeľade lipnicovitých. Denné koncentrácie peľu tráv dosiahli vysoké koncentrácie už aj na strednom Slovensku. Na druhej strane poklesli denné koncentrácie peľu buka, duba, javora, hraba, orecha i jaseňa,“ uvádza RÚVZ.


Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ pagaštana, gaštana, bazy, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých rastlín. Spóry húb boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a ich denné hladiny dosahovali vysoké hodnoty na celom území Slovenska.
Podľa RÚVZ sa peľová sezóna brezy definitívne končí. „Predpokladáme, že ani transportovaný peľ už nezvýši denné koncentrácie do alergiologicky významných hladín,“ konštatuje RÚVZ.

pyl alergie
Zdroj: Pxhere/volně k užití


Naplno sa v týchto dňoch rozbehla peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. „Denné koncentrácie peľu ihličnanov už majú klesajúcu tendenciu. Silný vietor však môže prispieť k zvíreniu prachu a v ňom padnutého peľu a k jeho ďalšiemu transportu,“ informuje RÚVZ.


„Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobudne prevahu peľ bylín. Denné koncentrácie spór plesní počas teplejších dní stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou,“ dodáva Úrad verejného zdravotníctva SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia