Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
15. decembra 2022, 10:45
Čas čítania 1:52

Prečo je tak veľa chorých? Česko je na prahu epidémie, zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Česká republika je podľa Štátneho zdravotného ústavu na pokraji novej epidémie, v Nemecku pre nárast chorých detí kolabujú nemocnice. Zisťovali sme, ako je na tom Slovensko.

Viaceré európske krajiny už niekoľko týždňov evidujú zvýšený nárast respiračných ochorení. V Nemecku bojujú s akútnym nedostatkom lôžok, a to najmä na detských klinikách – lekári tam varujú pred „katastrofickou situáciou“. Zle je na tom aj susedná Česká republika, ktorá podľa Štátneho zdravotného ústavu stojí na prahu epidémie akútnych respiračných infekcií.

Príčinou zhoršenej situácie je okrem bežných chrípkových stavov aj zvýšený výskyt RSV vírus (skratka pre „ľudský respiračný syncyciálny vírus“). Je to nákazlivý vírus, ktorý sa prejavuje podobne ako bežné nachladnutie a v Európe sa objavuje opakovane, najmä počas jesenných, zimných a jarných mesiacov. Závažné ťažkosti môže spôsobiť novorodencom, dojčatám a starším ľuďom.

Treba sa báť RSV vírusu?

Jeho zvýšenú aktivitu evidujeme aj na Slovensku, ale podobná kritická situácia, aká je v západných krajinách, u nás zatiaľ nehrozí. Úrad verejného zdravotníctva informuje, že v súčasnosti pozorujeme zrýchlený prenos RSV vo všetkých skupinách populácie vo viacerých krajinách Európskej únie. 

8. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:32 Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať

Príčinou môžu byť paradoxne aj protipandemické opatrenia v posledných rokoch – deti boli chránené pred covidom, ale aj pred bežnými chrípkovými vírusmi.

„Nárast prípadov môže byť napríklad dôsledkom toho, že deti sú viac v kolektívoch (v ostatných dvoch rokoch boli pre rôzne opatrenia v kolektívoch menej), a takisto uvoľnením nefarmaceutických opatrení plošne zavedených počas pandémie,“ vysvetľuje pre Refresher hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Z toho však nevyplýva, že plošné opatrenia sa v daných fázach pandémie nemali uplatňovať – v tom čase mali dôležitý preventívny význam.“

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku a chrípke podobné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkových sezónach 2021/2022 a 2022/2023.
Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku a chrípke podobné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkových sezónach 2021/2022 a 2022/2023. Zdroj: ÚVZ

Ťažký priebeh infekcie RSV môže prebiehať predovšetkým u predčasne narodených detí, u detí s vrodenými chybami srdca či s chorobami pľúc, u ktorých nie je imunitný systém úplne vyvinutý.

Závažnosť ochorenia s vekom klesá, ale u seniorov znovu stúpa. Rizikové sú všetky osoby s oslabeným imunitným systémom. Základom prevencie je vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami, dôkladná respiračná etiketa, umývanie a dezinfekcia rúk, dezinfekcia predmetov a plôch, ktoré používame s inými osobami.

Aká je situácia na Slovensku?

Chorobnosť u nás v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 39,1 %. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. 

5. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:56 Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť?

Od začiatku chrípkovej sezóny 2022/2023 evidujeme 17 prípadov ochorení u detí spôsobeným RSV vírusom potvrdených v laboratóriách mimo úradov verejného zdravotníctva. V súčasnosti poznáme štyri typy vírusu chrípky – A (ktorý má až 18 typov), B, C a D. Podľa údajov ÚVZ u nás prevláda vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie, vírus chrípky typu A/H3 a adenovírus.

Vekovo špecifická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkovej sezóne 2022/2023.
Vekovo špecifická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkovej sezóne 2022/2023. Zdroj: ÚVZ

WHO odhaduje, že sezónna chrípka môže mať za následok až 650 000 úmrtí ročne. Tento odhad pritom ráta iba s dôsledkami respiračných ochorení. Ak by zohľadnil aj úmrtia na iné ochorenia, ktoré môžu súvisieť s chrípkou – obzvlášť tie kardiovaskulárne z „prechodenej“ chrípky –, odhadovaný počet obetí by bol ešte vyšší.

Sezónne očkovanie proti chrípke je obzvlášť dôležité v prípade malých detí, starších ľudí, tehotných žien alebo ľudí so zraniteľným imunitným systémom. Hlavný hygienik Ján Mikas však očkovanie odporúča aj ľuďom, ktorí nepatria do týchto zdravotne špecifických skupín.

Domov
Zdieľať
Diskusia