Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2022, 8:24
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš TASR

Blahova kniha vyšla štandardne, hovorí jeho nadriadený. V SAV vraj končí, lebo sa mu nepáčia politické tlaky

NEWS ĽUBOŠ BLAHA
Uložiť Uložené

Kým Dinuš tvrdí, že knihu publikovali štandardným spôsobom, riaditeľ SAV má argument, že za 70 rokov pôsobenia akadémie nikdy nevydali vedeckú publikáciu pod pseudonymom.

Priamy nadriadený Ľuboša Blahu v Slovenskej akadémii vied Peter Dinuš tvrdí, že nekončí z dôvodu pochybnej kauzy okolo poslanca Národnej rady SR, ktorý napísal knihu o Leninovi pod pseudonymom. Dinuš k 30. júnu odchádza z postu riaditeľa Ústavu politických vied SAV.

Tvrdí, že žiadosť o abdikáciu podal ešte skôr, ako kauza vôbec vypukla. „Podal som ju niekoľko dní pred tým, než Denník N vo svojej nenávistnej kampani vytvoril z vydania tejto publikácie kauzu,“ tvrdí Dinuš. Taktiež sa bráni, že kniha vyšla štandardným spôsobom na základe riadnej zmluvy medzi vydavateľstvom SAV Veda a Ústavom politických vied SAV.
Z funkcie riaditeľa Ústavu politických vied SAV vraj odstúpil na znak nesúhlasu s dlhoročnými politickými tlakmi spojenými s pôsobením Ľuboša Blahu v SAV.

Odporúčané
Ľuboš Blaha vydal knihu o Leninovi pod pseudonymom. Stiahli ju z predaja a jeho nadriadený radšej odišiel zo SAV Ľuboš Blaha vydal knihu o Leninovi pod pseudonymom. Stiahli ju z predaja a jeho nadriadený radšej odišiel zo SAV 26. mája 2022, 11:20

Denník N k odchodu Dinuša ešte vo štvrtok napísal, že Slovenská akadémia vied pravdepodobne chcela zabrániť vydaniu knihy s extrémistickými názormi, publikovať sa ju nakoniec podarilo aj vďaka riaditeľovi Ústavu politických vied SAV Petrovi Dinušovi. Ten ako Blahov nadriadený rovnako uznáva totalitný režim a má blízko aj ku Komunistickej strane Slovenska. 

Blaha
Zdroj: Facebook/Ľuboš Blaha

Denník N upozornil, že knihu vydanú vo vydavateľstve akadémie Veda napísal podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha pod pseudonymom Peter Vidovan. „Spôsob vydania tejto publikácie považuje vedenie SAV za neštandardný,“ povedala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.


Vydanie knihy v pôvodnom znení mal podľa Gálikovej presadiť Dinuš, a to aj napriek odporu redakčnej rady. Tým stratil dôveru vedenia akadémie. SAV potvrdila, že v histórii vydavateľstva Veda nevyšla vedecká kniha pod pseudonymom. Jej vedeckú hodnotu dalo vedenie akadémie posúdiť.

Blaha v knihe naznačuje, že nežijeme v demokratickom štáte a novinárom vysvetľuje, že falošné meno využil preto, lebo sa bojí prenasledovania a zastrašovania za svoje názory. Ide o paradox, keďže rovnaké názory prezentuje verejne v parlamente alebo na tlačových konferenciách či v statusoch na sociálnej sieti. 

Predseda SAV Pavol Šajgalík tvrdí, že je neštandardné, keď vyjde vedecká publikácia s vymysleným menom a za 70-ročnú existenciu sa to vydavateľstvu SAV Veda nestalo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia