Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2022, 11:20
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Ľuboš Blaha vydal knihu o Leninovi pod pseudonymom. Stiahli ju z predaja a jeho nadriadený radšej odišiel zo SAV

NEWS ĽUBOŠ BLAHA
Uložiť Uložené

Ľuboš Blaha vydal knihu, v ktorej sa označuje za disidenta. Aj riaditeľ SAV sa už vyjadril, že kniha nikdy nemala uzrieť svetlo sveta.

Podpredsedovi Smeru Ľubošovi Blahovi vyšla pod hlavičkou Slovenskej akadémie vied kniha o Leninovi. Denník N upozornil, že poslanec Národnej rady SR ju vydal pod pseudonymom Peter Vidovan. Blaha sa v knihe označuje za disidenta a vyzdvihuje v nej komunistický režim. 

Blaha v knihe naznačuje, že nežijeme v demokratickom štáte, a novinárom vysvetľuje, že falošné meno využil preto, lebo sa bojí prenasledovania a zastrašovania za svoje názory. Ide o paradox, keďže rovnako svoje názory prezentuje v parlamente alebo na tlačových konferenciách, či v statusoch na sociálnej sieti. 

Slovenská akadémia vied pravdepodobne chcela zabrániť vydaniu knihy s extrémistickými názormi, publikovať sa ju nakoniec podarilo aj vďaka riaditeľovi Ústavu politických vied SAV Petrovi Dinušovi. Ten ako Blahov nadriadený rovnako uznáva komunizmus a má blízko aj ku Komunistickej strane Slovenska. 

Predseda SAV Pavol Šajgalík už oznámil, že Peter Dinuš požiadal o ukončenie pracovného pomeru v Akadémii. Jeho odchod pravdepodobne súvisí s kauzou, ktorá sa v týchto dňoch prevalila. SAV tvrdí, že chybu spravilo interné vydavateľstvo Veda a jeho šéfredaktor Milan Brňák, cez ktorého Dinuš vydanie pretlačil. Vedenie SAV sa ohradzuje voči tomu, že by vedelo, že knihu napísal pod vymysleným menom poslanec Národnej rady SR Blaha. 

Odporúčané
VIDEO: „Prúdia sem africkí špekulanti a za všetko môže Amerika.“ Vysvetľujeme hoaxy Blahu, Uhríka a Fica VIDEO: „Prúdia sem africkí špekulanti a za všetko môže Amerika.“ Vysvetľujeme hoaxy Blahu, Uhríka a Fica 7. januára 2023, 15:00

„Je to podraz od pána riaditeľa ústavu SAV Dinuša, že nepovedal, že ide o publikáciu pána Blahu,“ bráni sa Brňák podľa Denníka N. Knihu už dal Brňák stiahnuť z obehu, ešte stále sa však dá objednať na niektorých online portáloch. Stojí približne 20 eur. 

Šajgalík tvrdí, že je neštandardné, keď vyjde vedecká publikácia s vymysleným menom, a za 70-ročnú existenciu sa to vydavateľstvu SAV Veda nestalo. 

Blaha
Zdroj: Facebook/Ľuboš Blaha
Domov
Zdieľať
Diskusia