Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 18:59
Čas čítania 0:46
Eduard Starkbauer TASR

Viktor Orbán zložil sľub a hneď nato vyhlásil stav vojnovej hrozby. V Maďarsku bude platiť už od polnoci

NEWS VIKTOR ORBÁN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vláda na čele so staronovým premiérom zložila len dnes v parlamente sľub.

Maďarská vláda na čele s premiérom Viktorom Orbánom vyhlásila v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine stav vojnovej hrozby. Bude platiť už od dnešnej polnoci. Predseda vlády oznámil novinku na svojej stránke na Facebooku.

„Vláda, využijúc právo zakotvené v ústave, vyhlasuje od dnešnej polnoci stav vojnovej hrozby (...) Je to vojna, ktorej koniec ešte nikto nevidí,“ povedal staronový premiér, ktorý zdôraznil, že kabinet, ktorý len dnes zložil v parlamente sľub, začal okamžite pracovať, pretože v susednej krajine zúri vojna.

Vojna na Ukrajine znamená podľa Viktora Orbána pre Maďarsko nielen neustálu hrozbu, ktorá ohrozuje fyzickú bezpečnosť obyvateľov, ale je aj ohrozenie bezpečnosti dodávok energií pre hospodárstvo i rodiny.

Viktor Orbán vo videu rozprával aj o znižovaní materiálnej bezpečnosti obyvateľov a kritizoval európske sankcie voči predstaviteľom ruského režimu. „Vidíme, že bruselské sankcie vedú k obrovskému ekonomickému rozvratu a k drastickému zvyšovaniu cien.“ 

Stav vojnovej hrozby podľa neho umožňuje vládnemu kabinetu široký manévrovací priestor, okamžitú akcieschopnosť a schopnosť všetkými možnými prostriedkami „chrániť Maďarsko a maďarské rodiny.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Poslanci maďarského parlamentu dnes veľkou väčšinou (136 : 36) schválili aj vládny návrh zmeny ústavy, ktorým vláda dopĺňa ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia