Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2022, 18:02
Čas čítania 1:24
Adam Novosad

Zelenskyj podpísal zákon, vďaka ktorému môže Ukrajina zhabať majetok podporovateľom Ruska a invázie

Zelenskyj podpísal zákon, vďaka ktorému môže Ukrajina zhabať majetok podporovateľom Ruska a invázie
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Nový zákon podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nový zákon, na základe ktorého budú môcť ukrajinské úrady skonfiškovať majetok osôb, ktoré podporujú ruskú inváziu. Tento zákon schválil ukrajinský parlament v hlasovaní 12. mája po tom, čo Zelenskyj prvotnú schválenú verziu upravil a poslal na revíziu naspäť do Verchovnej rady.

Vďaka novému zákonu dostane ukrajinská vláda do ruky nástroje, pomocou ktorých bude môcť skonfiškovať majetok vlastnený fyzickou alebo právnickou osobou, u ktorej sa preukáže podpora ruskej invázie na Ukrajine. Prostredníctvom zákona bude môcť Ukrajina takýmto osobám skonfiškovať majetok alebo zhabať kapitál, ktorým priamo alebo nepriamo disponujú.

„Procedúra identifikácie a konfiškovania majetku sankcionovaných osôb, ktoré tak či onak podporujú agresiu okupantov voči Ukrajine, umožní rýchlo a efektívne doplniť ukrajinský štátny rozpočet na účet nepriateľov. Zákon poskytuje zodpovedným inštitúciám jasné inštrukcie, ako má tento proces prebiehať,“ uviedol samotný Zelenskyj v stanovisku k zákonu na oficiálnej stránke prezidenta.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

V praxi by mal zákon fungovať tak, že ukrajinské ministerstvo spravodlivosti bude na základe rozhodnutí Rady národnej bezpečnostnej obrany vykonávať kroky na to, aby identifikovaným osobám a subjektom bolo možné majetok skonfiškovať. Hlavným cieľom zákona by mali byť ruskí a bieloruskí občania podporujúci agresiu na Ukrajine.

Rozhodovať o zhabaní majetku bude Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny, ktorému zákon určuje rozhodovaciu lehotu na najviac desať dní. Konfiškácia bude možná nielen na území Ukrajiny, ale aj na cudzích územiach.

Portál Euractiv však upozorňuje, že zákon by sa mohol dotknúť aj ruského štátneho aparátu a samotných ruských vojakov bojujúcich na fronte. Možnej konfiškácii majetku budú na Ukrajine čeliť aj osoby, ktoré nakupujú ruské štátne dlhopisy či televízni propagandisti vzývajúci na násilie voči ukrajinskému ľudu. Na ukrajinských občanov sa zákon vzťahovať nebude, ak nepôjde o osoby, ktoré vykonávajú teroristické aktivity.

Mohlo by ťa zaujímať:
10 najlepších filmov Dwayna Johnsona
10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
10 najlepších filmov Toma Cruisa
Späť
Zdieľať
Diskusia