Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. januára 2021, 17:03
Čas čítania 5:40
Adam Smeták Jakub Paulík

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY HOROR
Uložiť Uložené

Kvalitné horory sa netočia iba v nezávislých kruhoch a náš rebríček je toho dôkazom.

Názory v obecenstve sa rôznia. Niektorí vravia, že hororový žáner má svoje zlaté časy už dávno za sebou, iní tvrdia, že mu v Hollywoode opäť svieti iskrička nádeje. S novými nápadmi sa prichádza stále ťažšie a ťažšie, no filmy útočiace na naše centrá strachu sa stále dokážu vynájsť a priniesť niečo nové.

Pozri si zoznam najlepších hororov a ich hodnotenie v našej databáze.

Niečo, čo nás opäť priklincuje k sedačkám a párkrát nás prinúti sklopiť zrak z tých všemožných výjavov na obrazovke. Ako je na tom teda Hollywood v 21. storočí? Viac ako dobre. Naši redaktori si pre vás pripravili rebríček najlepších desivých filmov, ktoré vznikali pod záštitou veľkých štúdií a radia sa do takzvaného žánrového mainstreamu. Máte už zhasnuté svetlá?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorý film je podľa nás najlepším hollywoodskym hororom 21. storočia
  • O 3 vynikajúcich hororoch od toho istého režiséra
  • Ktorý film nás nielen vystrašil, ale aj skvelo pobavil
  • Čím je výnimočný horor Saw
  • Ktorý horor fantastickým spôsobom využíva originálny svet astrálneho cestovania
Odporúčané
Zranenie pri natáčaní lesbického sexu či neželaná erekcia. Takto vzniklo 10 výrazných sexuálnych scén zo seriálov na Netflixe Zranenie pri natáčaní lesbického sexu či neželaná erekcia. Takto vzniklo 10 výrazných sexuálnych scén zo seriálov na Netflixe 26. januára 2021, 14:30

10. The Invisible Man (réžia: Leigh Whannell, 2020)

Cecília sa trápi vo vzťahu (Elisabeth Moss) so sociopatom Adrianom (Oliver Jackson-Cohen), ktorý ju obklopuje materiálnym luxusom, ale zároveň aj svojou krutosťou, žiarlivosťou a chorobným kontrolovaním jej súkromia. Keď sa od neho rozhodne utiecť, jej bývalý partner údajne spácha samovraždu a zanechá jej veľké dedičstvo. 

Cecilia však neskôr zistí, že Adrian prišiel na spôsob, ako sa stať neviditeľným, kvôli čomu jej môže rôznymi spôsobmi robiť zo života peklo. Filmárom sa podarilo vytvoriť atmosféru všadeprítomného zla, ktoré hrdinku ohrozuje na každom jej kroku. Adrian môže ako neviditeľný muž ubližovať nielen Cecilii, ale tiež jej priateľom. Šialený expriateľ však útočí najmä na jej psychiku a neustále ju, tak ako diváka, udržuje v strachu a napätí.

 

The Invisible Man
The Invisible Man Zdroj: Universal Pictures

9. The Mist (réžia: Frank Darabont, 2007)

Pokračujeme filmom, ktorý možno časť z vás nepozná, no určite vám bude známy minimálne autor knižnej predlohy. Je ním majster hororov Stephen King, a tým pádom si môžete byť istí, že nejde o obyčajný strašidelný film. Príbeh o skupinke ľudí zatvorených v supermarkete a obklopených tajomnou hmlou skvelo dopĺňa hlbšia myšlienka o „démonoch" v samotných ľuďoch.

Kingov obdivovateľ režisér Frank Darabont (Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa) dokázal perfektne vystihnúť tiesnivú atmosféru, napätie a psychologický prerod celej uväznenej komunity. Použité efekty síce môžu na prvý pohľad v dnešnej dobe pôsobiť lacno, no nenechajte sa odradiť. Celému filmu kraľuje záver, na ktorý len tak ľahko nezabudnete.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer / Dimension Films.

8. It (réžia: Andy Muschietti, 2017)

Ďalšie miesto v rebríčku sme tak ako predošlému filmu udelili hororu, ktorý tvorcovia natočili podľa predlohy Stephena Kinga. Hlavným záporákom It je klaun Pennywise (Bill Skarsgård), ktorý v malom americkom mestečku Derry zanechá pachuť strachu a neistoty. Miestnym obyvateľom začnú totiž miznúť deti a nikto netuší, čo sa s nimi stalo. Tajomného klauna sa nakoniec podarí vypátrať skupine kamarátov, ktorá zistí, že sa Pennywise vracia do Derry každých 27 rokov.

Doposiaľ sa mu však nikto neodvážil postaviť. Film disponuje autentickou atmosférou 80. rokov, hororovým napätím a na prekvapenie aj svižným a fungujúcim humorom. Hlášky hlavných hrdinov a ich vzájomné vzťahy sú podstatnou časťou príbehu. Postavy si tak veľmi rýchlo obľúbiš a to viac budeš vystrašený v momentoch, keď im pôjde o život.

It
It Zdroj: Warner Bros. Pictures

7. Don't Breathe (réžia: Fede Alvarez, 2016)

Home Invasion horor od Fedeho Alvareza (Evil Dead) prekonal očakávania divákov. Partička mladých ľudí sa v ňom rozhodne vlámať do domu slepého vojnového veterána, no ako už môžete tušiť, nie všetko pôjde podľa plánu. Muž v temnote dokonale vyvažuje napätie, akciu, veľmi efektívne jumpscares a pridáva zaujímavý príbehový zvrat.

Zároveň musíme spomenúť záporáka, ktorý je aj napriek očakávaniam obyčajným človekom, a nie žiadnym nepremožiteľným superhrdinom. Postavy majú dobrú motiváciu a človeka až zarazí, koľko sa toho môže stať v tak malom dome.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Sony

6. Sinister (réžia: Scott Derrickson, 2012)

Sinister je hororom, ktorý na jednej strane vystraší, ale aj zanechá nepríjemný pocit. Hlavnou postavou filmu je spisovateľ Ellison (Ethan Hawke). Ten na povale svojho domu nájde staré videokazety súvisiace s vraždami, ktoré odkazujú na akéhosi maskovaného vraha útočiaceho násilným spôsobom na svoje obete.

Čoskoro však zistí, že ide o nadprirodzenú bytosť a dostane sa do obrovského nebezpečia, do ktorého zapletie aj svojich blízkych. Režisér Derrickson vie nahodiť poriadnu atmosféru a spoločne so znepokojujúcou hudbou a výbornými hereckými výkonmi má právo byť so svojím filmom v našej top 10. Kiežby sme podobné pozitíva mohli povedať aj o pokračovaní.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Summit Entertainment

5. Insidious (réžia: James Wan, 2010)

Ak nerátame Saw, Insidious je snímkou, ktorá Wana zviditeľnila vo svete hororov. V príbehu sledujeme mladého chlapca, ktorý si poraní hlavu a ostáva v kóme. Avšak, nie je to len obyčajný chlapec. Má schopnosť astrálneho cestovania. Zatiaľ čo telo zotrváva na jednom mieste, jeho duša cestuje, kam sa jej zachce. Problémy nastanú vtedy, keď malý Dalton uviazne vo svete známom ako The Further a zlé entity sa posnažia uchmatnúť jeho telesnú schránku.

A práve spomínaný temný svet je azda tým najoriginálnejším, čo v tomto žánri v rámci hollywodskych počinov uvidíte. Jeho rodina sa mu bude snažiť pomôcť všemožnými dostupnými prostriedkami. Keď všetko zlyhá, Daltonov otec nebude mať na výber. Bude sa musieť do temného sveta vybrať sám. Dvojka pokračuje hneď za udalosťami jednotky a udržiava si takmer rovnakú kvalitu, trojka už mierne zaostáva. 

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Alliance Films

4. The Conjuring 2 (réžia: James Wan, 2016)

James Wan je hororovým hollywoodskym kráľom, o tom niet pochýb. V Conjuringu krásne vykreslil atmosféru sedemdesiatych rokov a dokázal, že vie udržať napätie a prekvapiť, keď to najmenej čakáte. V jednotke úspešne predstavil desivú Annabelle, zatiaľ čo dvojku posunul na úplne iný level, čo si môžete prečítať aj v našej recenzii.

V oboch filmoch sledujeme manželov Warrenovcov, známych paranormálnych vyšetrovateľov, ako pátrajú po pravde a majú čo robiť, aby dokázali čeliť zlým silám. Wan jednoducho boduje v každej scéne. Hoci ste podobné námety už videli, budete prekvapení, ako sa s vami jeho filmy pohrajú a spôsobia mráz na chrbte. A čo sa dvojky týka, napriek netradične dlhej stopáži si užijete každú minútu.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: New Line Cinema

3. Saw (réžia: James Wan, 2004)

James Wan dostáva v našom rebríčku pozoruhodne veľa priestoru a môžete si byť istí, že to nebude náhoda. Za jeho najlepší hororový počin považujeme práve prvý diel série Saw. V modernej kinematografii sa dobré nápady rýchlo vyčerpávajú, a tak idea umierajúceho muža, snažiaceho sa hroznými spôsobmi napravovať hriešnikov, mala vopred predurčené nezapadnúť.

V prvom diele sa dočkáme dvojice postáv, ktoré sa prebudia na neznámom mieste, sú pripútaní k stene a niekto zvonku s nimi hrá psychologickú hru. Prvý Saw je naozaj skvelo prepracovaným filmom. Diváka rýchlo vtiahne do zapleteného mysteriózneho deja, ktorý vyústi v perfektný a šokujúci záver. Bohužiaľ, ďalšie časti už kvalitatívne upadali, a tak v našom rebríčku honorujeme len prvý diel.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Lionsgate Films Inc.

2. The Others (réžia: Alejandro Amenábar, 2001) 

Je otázne, či by tento film fungoval rovnako dobre aj bez Nicole Kidman. Jej herecký výkon, obdobne ako výkony ďalších postáv, dodali skvelému príbehu dušu a nič nevtiahne divákov do deja lepšie, než pološialená Kidman. Málokedy sa podarí natočiť hororovú snímku, ktorá by fungovala skvelo aj bez strašidelných scén.

The Others medzi takéto filmy rozhodne patrí, pretože „jumpscares“ sa zase toľko nedočkáte. Na druhej strane sa môžete pripraviť na plynulé budovanie mrazivej atmosféry okorenenej skvelým príbehom a prekvapivým záverom, ktorý nepôsobí silene a skvelo uzatvára tajomný príbeh. Ak si chcete pustiť naozaj kvalitný horor, už viete, kam siahnuť. 

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Dimension Films

1. The Ring (réžia: Gore Verbinski, 2002)

Písal sa rok 1998 a filmárom sa podarilo splodiť jeden z najoriginálnejších hororových filmov. Hideo Nakata vtedy hororom Ring vytvoril menší kult. Od tej doby ubehli štyri roky, počas ktorých vyšiel aj americký remake, ktorý bez toho, aby to niekto čakal, prekonal japonský originál.

Kruh právom patrí na prvé mieste nášho rebríčku a to nielen vďaka skvelým hereckým výkonom a neuveriteľne mrazivej atmosfére, ale aj preto, že ako jeden z mála skvelo spája kvalitný príbeh s desivými scénami, ktoré sa vám ľahko dostanú pod kožu. Takmer až detektívnemu príbehu chýba k dokonalosti iba málo. Neustála časová stiesnenosť, ktorú divák prežíva spolu s postavami, ho zatlačí do sedačky. Rovnako tak aj znepokojujúca prítomnosť Samary.

10 najlepších hororov 21. storočia, ktoré vám naženú poriadnu husiu kožu
Zdroj: Dreamworks Pictures

Úspešne ste sa dostali na koniec nášho rebríčku a my dúfame, že sme vám priblížili aspoň zopár nových a dobrých filmov. Nezabúdajte však, že existuje viacero typov hororov a napríklad zombie filmy sme si zobrali na paškál v samostatnom článku.

Potrebné si je tiež uvedomiť, že strach je subjektívna vec, a to, čo vystraší nás, nemusí mať rovnaký účinok aj na iných. Stojíme si však za tým, že rebríček zahŕňa veľkú časť z najlepšej hollywoodskej tvorby, aká v 21. storočí z mainstreamu vzišla, pričom ide v prvom rade o skutočne dobré filmy, nie len o strašidelné vaty.

Domov
Zdieľať
Diskusia