Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2022, 14:42
Čas čítania 0:50
Ema Stanovská

Rusko v sobotu preruší dodávky zemného plynu do Fínska. Zároveň vytvorí nové vojenské základne na západe Ruska

NEWS FÍNSKO RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dôvodom sú sankcie, ktoré uvalili západné štáty na Moskvu, ale aj snaha Fínska o členstvo v NATO.

Dodávky ruského zemného plynu do Fínska sa v sobotu (21. 5.) zastavia. V piatok to oznámil fínsky štátny energetický koncern Gasum. K prerušeniu dodávok má dôjsť v sobotu o šiestej ráno. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.


„Na túto eventualitu sme sa starostlivo pripravovali a za predpokladu, že nedôjde k výpadkom v prepravnej sieti zemného plynu, budeme môcť v najbližších mesiacoch zásobovať plynom všetkých našich zákazníkov,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Gasum Mika Wiljanen. Firma chce dodávať plyn fínskym zákazníkom prostredníctvom plynovodu Balticconnector.


Rusko už cez víkend Fínsku zastavilo dodávky elektriny pre problémy s platbami, keďže sankcie, ktoré uvalili západné štáty na Moskvu za inváziu na Ukrajinu, viedli k vylúčeniu významných ruských bánk z medzibankového platobného systému SWIFT.


Moskva už zastavila dodávky plynu aj Poľsku a Bulharsku. Išlo o reakciu na to, že odmietli platiť Gazpromu v rubľoch.

Nové vojenské základne

Ruský minister obrany Sergej Šojgu taktiež vyhlásil, že Rusko v reakcii na rozširovanie NATO vytvorí nové vojenské základne na západe Ruska. 

„Do konca roka bude v oblasti Západného vojenského okruhu sformovaných dvanásť vojenských jednotiek a divízií,“ povedal.

Rusko posilní svoje jednotky na západe krajiny v dôsledku rozhodnutia Fínska a Švédska, ktoré požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie. Obe krajiny sa rozhodli usilovať sa o členstvo v NATO aj napriek varovaniam z Kremľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia