Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GoBerry.
15. júla 2022, 14:52
Čas čítania 3:31
Sponzorovaný obsah

Mankeel Pioneer, e-kolobežka bez kompromisov. V čom je lepšia ako iné kolobežky?

Mankeel Pioneer, e-kolobežka bez kompromisov. V čom je lepšia ako iné kolobežky?
Zdroj: Mankeel.com
TECH ELEKTROKOLOBEŽKY
Uložiť Uložené

Obzeráš sa po elektrickej kolobežke? Pozri sa, aké plusy aj mínusy má podľa Fix Distribution.

Presuny po meste s využitím elektrických kolobežiek sú čoraz populárnejšie, na čo odpovedajú aj ich výrobcovia. Možno aj ty premýšľaš nad kúpou elektrickej kolobežky, no nevieš si vybrať spomedzi viacerých modelov rôznych spoločností. V špecializovanom servise elektrických kolobežiek GoBerry odborníci skúšali zariadenie, ktoré na to ide z trochu opačného konca než konkurenčné modely.

Mankeel so svojím modelom Pioneer cieli na ľudí, ktorí od kolobežky vyžadujú čo najdlhší dojazd, vysokú maximálnu rýchlosť či celkovo lepší komfort než jednoduché prenášanie alebo najnižšiu možnú cenu. Dokáže však prax potvrdiť tieto papierové tvrdenia? A čo v konečnom dôsledku viac uprednostňuje priemerný používateľ – dojazd alebo prenosnosť?

Hneď po vybalení z krabice upúta pozornosť spracovanie celej kolobežky. Názor na dizajn si možno urobiť už z obrázkov, no až osobný kontakt s kolobežkou pomáha vytvoriť si celkový dojem. Recenzenti z GoBerry potvrdzujú, že tento dojem bol fantastický.

kolobežka MANKEEL PIONEER

Mankeel Pioneer sa odlišuje od konkurenčných modelov a im podobných kolobežiek hneď viacerými zásadnými faktormi. Prvým z nich je bezpochyby integrácia tlmičov do prednej vidlice. Mankeel Pioneer disponuje hydraulickým odpružením, ktoré by malo, najmä pri kvalite našich chodníkov a ciest, urobiť významne veľký rozdiel v komforte a plynulosti jazdy. O tom však ešte neskôr.

xiaomi kolobežka
Zdroj: Mankeel.com

Ďalšou z vlastností, ktorými sa Mankeel výrazne líši od konkurencie, je vymeniteľný akumulátor s kapacitou 10 Ah. Rovnako podstatná však je skutočnosť, že v prípade potreby je možné tento zdroj energie jednoducho a rýchlo nahradiť novým, nabitým kusom. Okamžitý dojazd celej kolobežky sa tak dokáže ihneď zdvojnásobiť. To je vzhľadom na dĺžku nabíjania väčšiny elektrických kolobežiek silné plus.

mankeel
Zdroj: Mankeel.com

Dojazd, výkon, rýchlosť – teoreticky

Výkon elektrickej kolobežky Mankeel je v rozpätí 500 – 800 W. Samozrejme, závisí to od ďalších rôznych faktorov, napríklad od zvoleného módu jazdy. Maximálna rýchlosť tohto modelu by mala byť 25 km/h a dojazd 45 km. Čas nabíjania 10 Ah akumulátora výrobca ohraničil na 4 až 6 hodín.

Aby recenzenti z GoBerry získali lepší prehľad o „kvalite“ týchto údajov, zobrali si na porovnanie konkurenčný model v rovnakej cenovej hladine. Ten má pre papierové parametre nasledovné: výkon 300 W, maximálna rýchlosť 25 km/h a dojazd 45 km. Dobitie akumulátora na 100 % trvá podľa výrobcu približne 9 hodín.

Go Berry, kolobežky
Zdroj: Mankeel.com

Dojazd, výkon, rýchlosť – fakticky

To boli papierové parametre. Čo však ukázala prax? Pre čo najlepšie zhodnotenie sa odborníci z GoBerry rozhodli porovnať Mankeel s podobným modelom kolobežky konkurenčného výrobcu. Testovanie vykonával jeden z ich kolegov, ktorý aktívne využíva elektrické kolobežky a váži 90 kg. Obe kolobežky tak jazdili nielen po tých istých trasách, ale dokonca pod rovnakou záťažou. Tu sú fakty, ktoré boli zistené.

kolobežka
Zdroj: Mankeel.com

Reálny dojazd

Jednou z predností modelu Pioneer je reálny dojazd. Na ECO režime bolo možné prejsť až 42 km, čo sa naozaj blíži k papierovej spotrebe udávanej výrobcom. S konkurenčnou kolobežkou prešli v ECO režime len 30 km. Rozdiel v skutočnom dojazde tak predstavoval až 12 km, čo už je naozaj veľká vzdialenosť, ak dochádzaš v meste. Čo sa týka maximálneho stúpania, obaja výrobcovia uvádzajú 20°. Tento parameter je v praxi pri obidvoch kolobežkách úplne rovnaký a možno súhlasiť, že údaje uvádzané výrobcami sú tentoraz presné.

mankeel
Zdroj: Mankeel.com

Batéria

Ako už bolo spomenuté, batéria pri modeli Mankeel Pioneer disponuje kapacitou 10 Ah. Možnosť jednoducho a rýchlo vymeniť celý akumulátor je určite veľkou výhodou. Čas nabíjania 4 až 6 hodín je reálny, závisí, samozrejme, od toho, či nabíjaš z úplného vybitia. Mankeel dokáže z akumulátora s menšou kapacitou vyťažiť výrazne viac v porovnaní s modelmi iných značiek a zároveň sa nabiť zreteľne rýchlejšie. V tomto ohľade u nás nekompromisne obsadil prvú priečku.

Mankeel Pioneer, kolobežka
Zdroj: Mankeel.com

Jazda

Celkový dojem z jazdy závisí od viacerých faktorov. Jedným z nich, v ktorom by odborníci z GoBerry uprednostnili skôr konkurenčný model, boli brzdy. Výrazný rozdiel však nepostrehli. Kde je už, naopak, rozdiel výrazný a hovorí v prospech Mankeelu, je komfort jazdy.

Mankeel Pioneer, kolobežka
Zdroj: Mankeel.com

Ten je vďaka aktívnemu odpruženiu na úplne inej úrovni. Najmä na slovenských chodníkoch, cyklistických cestičkách a aj klasických cestách ho určite oceníš. Na komforte pridáva aj ďalšia vlastnosť Pioneeru, a to trochu nečakane, jeho hmotnosť. Práve vďaka nej sa Mankeel počas jazdy ukázal byť stabilnejší a pocit bezpečia (a teda aj komfortu) bol taktiež lepší.

A čo nevýhody?

Zatiaľ bol Mankeel v podstate len chválený. Aj on však má svoje nedostatky. Prvým citeľným (hoci niekedy je to, naopak, výhoda) je jeho hmotnosť. Tá je oproti konkurenčnej kolobežke približne 1,5-násobná (±23 kg oproti 14,2 kg). To sa na prvý pohľad môže zdať priveľa, na druhej strane, ako sme zistili vďaka dlhodobému používaniu elektrických kolobežiek už dávnejšie, nosenie kolobežky v ruke je naozaj zriedkavá záležitosť. Navyše vďaka dlhému dojazdu je možné Mankeel používať celý deň bez nutnosti využiť MHD či iné dopravné prostriedky.

Mankeel Pioneer, kolobežka
Zdroj: Mankeel.com

Cena a konečné zhodnotenie

V celkovom hodnotení Mankeel v GoBerry prešiel na výbornú. Počiatočná nedôvera voči nie až takému známemu výrobcovi sa po chvíli ukázala byť neopodstatnená. Jazdné vlastnosti, ako aj celkové vyhotovenie a používanie tejto elektrickej kolobežky u recenzentov zanechali takmer bez výhrad pozitívne dojmy.

Ešte stále nebol spomenutý jeden dôležitý faktor, ktorým je cena. Mala by sa pohybovať okolo 650 eur, čo je o niečo viac, ako je cena kolobežiek iných výrobcov. Stojí však dlhší dojazd, lepšia rýchlosť a podstatne vyšší komfort jazdy za ten rozdiel?

Tím GoBerry hovorí rozhodne áno, keďže komfort jazdy posúva Mankeel na úplne inú úroveň. Aspoň podľa ich názoru tak z neho robí oveľa komplexnejší stroj.

Mankeel Pioneer nájdeš na e-shope a v predajniach NAY Elektrodom.

Go Berry, nay logo
Zdroj: Nay
Domov
Zdieľať
Diskusia