Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 8:24
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

Ak nazveš svojho kolegu plešatým, po novom môže ísť o sexuálne obťažovanie, rozhodol britský súd

ZAUJÍMAVOSTI SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE SPRÁVY ZO SVETA VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Trojčlenná súdna porota prirovnala komentovanie plešivosti na pracovisku k tomu, ako keď kolega v práci adresuje žene poznámky týkajúce sa veľkosti jej pŕs.

Ak v práci nazveš svojho kolegu plešatým, môže ísť o sexuálne obťažovanie, rozhodol Britský zamestnanecký senát (súdny orgán, ktorý rozhoduje o pracovných a zamestnaneckých záležitostiach alebo sporoch – pozn. red.).

Podľa verejnej inštitúcie so štatutárnou právomocou totiž používanie tohto slova predstavuje formu diskriminácie, informoval britský denník Independent. Trojčlenná súdna porota prirovnala komentovanie plešivosti mužov na pracovisku k tomu, ako keď kolega v práci adresuje žene poznámky týkajúce sa veľkosti jej pŕs.

Odporúčané
Vypadávanie vlasov je komplexný problém, pomôcť môžu lieky na predpis, plazmoterapia, ale aj zlepšenie domácej starostlivosti Vypadávanie vlasov je komplexný problém, pomôcť môžu lieky na predpis, plazmoterapia, ale aj zlepšenie domácej starostlivosti 5. mája 2022, 14:30

Rozhodnutie súdu prišlo v spore s elektrikárom Tonym Finnom, ktorý zažaloval svojho bývalého zamestnávateľa – malý rodinný podnik British Bung Company so sídlom v Yorkshire.

Vo firme pracoval takmer 24 rokov a žaloval ju pre nespravodlivé prepustenie a sexuálne obťažovanie. Vedúceho závodu obvinil z toho, že ho nazval „tučným plešatým ko**tom“. Vzhľadom na to, že plešivosť sa vyskytuje predovšetkým u mužov, súd rozhodol, že ide o pomenovanie spájané s pohlavím a jeho použitie v pejoratívnom kontexte sa preto javí ako forma diskriminácie.

„Tieto poznámky boli obvineným vyslovené s cieľom narušiť dôstojnosť žalobcu a vytvoriť pre neho zastrašujúce, nepriateľské, ponižujúce alebo urážlivé prostredie,“ uvádza sa v rozsudku. Finn napokon uspel nielen so žalobou vo veci sexuálneho obťažovania, ale aj s nespravodlivým prepustením.

Domov
Zdieľať
Diskusia