Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022 o 14:30
Čas čítania 7:44
Tímea Krauszová

Vypadávanie vlasov je komplexný problém, pomôcť môžu lieky na predpis, plazmoterapia, ale aj zlepšenie domácej starostlivosti

MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU SKRÁŠĽOVACIE PROCEDÚRY VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Dermatologička Nadezhda Brabcová, ktorá sa venuje vlasom, hovorí, že ani pri geneticky danom vypadávaní vlasov netreba vešať hlavu. Mnohým pacientom vie pomôcť, no musia poslúchať jej rady.

Vlasy každému človeku vypadávajú denne. No keď sa chuchvalce premenia na hrste vlasov a na hlave sa začnú objavovať prázdne miesta, mnohí ľudia spanikária. Zisťovali sme, čo znamená, keď začneme vo väčšej miere strácať vlasy. Hoci sa mnohí so svojím osudom „zmieria“ a privlastnia si nový imidž, ak chceš svoje vlasy späť, nezúfaj. Dá sa to.

Vlasy vypadávajú z rôznych dôvodov, povedala nám dermatologička Nadezhda Brabcová, ktorá pracuje v Prahe a špecializuje sa na zdravie vlasov a vlasovej pokožky. „Do istej miery je možné vypadávanie vlasov spomaliť, zastaviť či dokonca vrátiť ich do pôvodného stavu. Miera úspešnosti liečby závisí od mnohých faktorov, v prvom rade sa musí určiť správna diagnóza.“ Liečba zvyčajne zahŕňa kombináciu liekov na predpis a estetických neinvazívnych riešení.

Viac o kozmetike a estetických procedúrach si prečítaš v tejto sekcii článkov. Na vlastné oči sme sa boli pozrieť na vyhľadávané plastické či kozmetické procedúry, testujeme produkty na vlastnej koži a prinášame ti nesponzorovaný pohľad na svet krásy. Ak chceš našu tvorbu podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+.

Odporúčané
Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť Čo je alopécia? Will Smith udrel Chrisa Rocka za vtip o chorobe manželky Jady, ktorá vypadnutie vlasov premenila na svoju prednosť 28. marca 2022 o 17:30

Prečo mi padajú vlasy?

Dermatologička Brabcová sa špecializuje na zdravie vlasov. Vo svojej ambulancii pomáha pacientom a pacientkam s vypadávaním vlasov už roky a k praxi ju priviedla jej vlastná skúsenosť so stratou vlasov. Po vyliečení sa rozhodla, že chce pomáhať ľuďom v podobnej situácii. „Je to veľmi emotívna vec aj napriek tomu, že väčšinou ide o čisto vlasovú záležitosť a nie o systémové ochorenie. Na druhej strane to má veľký vplyv aj na duševné zdravie,“ povedala pre Refresher.

Vlasy môžu vypadávať mužom aj ženám a má to rôzne príčiny. Nedávno sa do povedomia širšej verejnosti dostala Alopecia areata, ktorú má Jade Pinkett Smith. Pri tejto diagnóze vlastná imunita napáda vlasové folikuly, ktoré následne spôsobujú zápal tkaniva a vypadávanie vlasov.

Najčastejšou formou straty vlasov je tzv. telogénne eflúvium, pri ktorom zrazu začnú vo veľkej miere vlasy vypadávať. Zvyčajne sa do pol roka stav obnoví (s výnimkou chronických prípadov). Dôvodom takéhoto vypadávania je nesprávny pomer vlasov v rastovej a odpočinkovej fáze. Tých v odpočinkovej (tzv. telogénnej) fáze je zrazu viac, a preto vypadávajú vo veľkom množstve a rýchlejšie.

Odporúčané
Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? 13. júla 2024 o 9:30

Rozšírenou formou je aj androgénna alopécia. Ide o zvyčajne genetickú stratu vlasov a tvorenie plešín. Túto formu alopécie nemajú len muži, ale aj veľa žien.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si vieš doma zapríčiniť rednutie či zhoršenú kvalitu vlasov nesprávnou starostlivosťou.
  • Prečo máme nezdravé vlasy a čo s tým dokážeme doma urobiť.
  • Ako lekári zisťujú príčinu vypadávania vlasov.
  • V ktorých prípadoch sa ti vlasy samy po niekoľkých mesiacoch „vrátia“ a nepotrebuješ to riešiť.
  • Aké metódy sa používajú v ambulanciách, ktoré môžu pri vypadávaní vlasov pomôcť.
  • Kedy sa oplatí investovať do transplantácie.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112797 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia