Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 9:30
Čas čítania 8:04
Dominik Vetrák

20 najzárobkovejších filmov v histórii. Avatar a Avengers sú len špičkou ľadovca

20 najzárobkovejších filmov v histórii. Avatar a Avengers sú len špičkou ľadovca
Zdroj: 20th Century Fox/Disney/Marvel Studios/Paramount Pictures/Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY NAJZÁROBKOVEJŠIE FILMY (BOX OFFICE) KINO TRŽBY
Uložiť Uložené

Filmy v súčasnosti zarábajú v kinách aj miliardy dolárov. Ktoré sú na vrchole rebríčka?

Filmy kedysi v kinách zarábali prinajlepšom niekoľko stoviek miliónov dolárov a šlo o najväčšie hity. Postupom času jednak pre infláciu, jednak pre zvyšujúce sa ceny vstupeniek a jednak pre takzvaný hype, ktorý sprevádza premiéry veľkých blockbusterov, začali tržby kinofilmov ešte viac narastať.

Dosiahnutie miliardových tržieb v kinách bolo ešte pred 10 rokmi udalosťou roka. Dodnes sa to podarilo len 49 filmom (50. filmom bude možno Doctor Strange 2 alebo Jurassic World: Dominion), pričom až 39 z nich vyšlo od roku 2010. V súčasnosti zarobí miliardu dolárov v kinách v rámci jedného roka hneď niekoľko filmov.

Odporúčané
O čom bude film Avengers 5? Proti komu a čomu budú hrdinovia bojovať? O čom bude film Avengers 5? Proti komu a čomu budú hrdinovia bojovať? 11. mája 2022, 12:30

Platilo to obzvlášť v čase pred pandémiou. Jedinému filmu, ktorému sa od začiatku pandémie podarilo zarobiť viac ako miliardu dolárov v kinách, je Spider-Man: No Way Home (1 892 617 772 dolárov), a to aj napriek tomu, že štúdiám Disney a Sony sa nepodarilo dostať ho do čínskych kín. Práve vďaka nim by snímka mohla zarobiť ďalšie stovky miliónov dolárov. Napríklad film Avengers: Endgame tam zarobil viac ako 600 miliónov dolárov.

Bohužiaľ, štúdio Disney a celkovo Hollywood majú veľký problém dostať svoje filmy do čínskych kín, keďže predtým musia prejsť prísnou cenzúrou.

20. The Fate of the Furious – 1 236 005 118 dolárov (2017, Universal)

Výsledok v podobe viac ako miliardy dolárov zarobených v kinách nebol vôbec prekvapivý, keďže sa to podarilo už predošlej časti filmovej série. Zaujímavé je, že šlo o posledný film s hercom Dwaynom Johnsonom, ktorý sa pred natáčaním a počas neho pohádal s Vinom Dieselom a ostatnými hercami. Následne natočil s hercom Jasonom Stathamom vlastné Rýchlo a zbesilo s názvom Hobbs and Shaw. 

19. Incredibles 2 – 1 243 089 244 dolárov (2018, Pixar/Disney)

Rodinka úžasných 2 je najzárobkovejším filmom od Pixaru. Jednotka bola veľmi populárnym animákom, a aj keď dvojka nedosiahla jej kvality, film sme si užili. Boli by sme prekvapení, ak by sme sa niekedy v budúcnosti nedočkali aj tretej časti. 

18. Beauty and the Beast – 1 273 576 220 dolárov (2017, Disney)

Remake animovaného filmu Kráska a zviera dorazil do kín v čase, keď Disney obnovovalo jednu legendárnu rozprávku za druhou. Do hlavnej roly navyše tvorcovia obsadili obľúbenú herečku Emmu Watson (Hermiona z Harryho Pottera), takže diváci sa hrnuli do kín. 

17. Frozen – 1 281 508 100 dolárov (2013, Disney)

Animovaný film Ľadové kráľovstvo sa preslávil vďaka príjemným postavám, skvelému soundtracku, hitu Let It Go či snehuliakovi Olafovi. Išlo o krásny rodinný film s veľkým dôrazom na kvalitnú animáciu. O vysoké tržby sa postarali najmä rodiny s deťmi, ktoré sa do filmu zamilovali. 

16. Jurassic World: Fallen Kingdom – 1 310 466 296 dolárov (2018, Universal)

Toto je jeden z prípadov, keď si myslíme, že film si také vysoké tržby nezaslúžil – už len pre hlúpy záver filmu, nad ktorým nechápavo krútime hlavami aj štyri roky po premiére. Jedna z vedľajších postáv totiž urobí veľmi hlúpe rozhodnutie, ktoré ohrozí život ľudí na planéte. Išlo však o pokračovanie veľkolepého návratu dinosaurov z roku 2015, takže miliardové tržby by dosiahol, aj keby ho recenzenti zvozili pod čiernu zem.

15. Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi – 1 332 698 830 dolárov (2017, Disney)

Ďalší z radu filmov, ktoré by sme v tomto rebríčku radšej nevideli. The Last Jedi v podstate „pochoval“ filmovú ságu Skywalkerovcov. Jeho tvorcovia zmenili správanie obľúbených postáv a dej nasmerovali tak problematicky, že sa to novému režisérovi deviatej časti už nepodarilo zachrániť.

Nájdu sa diváci, ktorým sa film páčil, no aj tí sa zhodnú na tom, že režisér Rian Johnson rozbil koncept trilógie, ktorá sa v poslednej časti už ani nedala zachrániť. Premrhaná šanca a celkom veľké sklamanie. Stále však platilo, že značka Star Wars prilákala do kín veľké množstvo divákov.

14. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – 1 342 359 942 dolárov (2011, Warner Bros.)

Záver veľkolepej filmovej ságy o Harrym Potterovi prilákal do kín väčšinu z nás, ktorí sme na nej vyrastali od prvej časti. Samotný súboj Voldemorta a Harryho nás sklamal, ale inak šlo o podarený film a emotívnu rozlúčku s našimi milovanými hrdinami. 

13. Black Panther – 1 347 597 973 dolárov (2018, Marvel/Disney)

Afroamerickí herci a tvorcovia to majú v Hollywoode stále ťažké, no minimálne Black Panther dokázal, že aj oni môžu natočiť absolútny hit, aj keď v obsadení nemajú jedinú veľkú belošskú hollywoodsku hviezdu.

Z neznámeho hrdinu hraného nie veľmi známym hercom sa stal celosvetový hit. Je možné, že dvojka bude ešte úspešnejšia, a to najmä preto, že diváci budú zvedaví, ako sa tvorcovia vyrovnajú s úmrtím Chadwicka Bosemana, ktorý stvárnil samotného Black Panthera a ktorého v druhej časti musia nejako nahradiť.

12. Avengers: Age of Ultron – 1 402 809 540 dolárov (2015, Marvel/Disney)

Age of Ultron je jedna z tých slabších marveloviek, ale stále ide o zábavný komiksový film, ktorý do kín prilákal masy ľudí. Bude to tak s každým ďalším filmom o Avengers. Pomáha tomu aj fakt, že ich nie je veľa a že na ne vždy čakáme mnoho rokov, takže diváci medzitým zvýšia svoje očakávania. 

11. Frozen 2 – 1 450 026 933 dolárov (2019, Disney)

Po úspechu prvej časti bolo jasné, že dvojka bude hitom. Kvalitatívne šlo o výrazne slabší film, no rodičia s deťmi naň znova šli v húfoch. 

10. Furious 7 – 1 515 341 399 dolárov (2015, Universal)

Šiesta časť zarobila v kinách takmer 800 miliónov dolárov, takže bolo jasné, že sedmička bude útočiť na miliardu v kinách. Je to morbídne, ale je to fakt: smrť herca Paula Walkera náramne pomohla tržbám, keďže všetci diváci a fanúšikovia série boli zvedaví, ako to ovplyvní film a ako sa tvorcovia rozlúčia s postavou Briana, ktorú Walker hral. Samotné finále a rozlúčka s Walkerom boli veľmi podarené a emotívne. 

9. The Avengers – 1 518 815 515 dolárov (2012, Marvel/Disney)

Nikto si nedokázal predstaviť, ako môže byť partia menej známych hrdinov (Iron Man bol pred filmami druhoradým hrdinom) taká úspešná. Marvelu sa podaril husársky kúsok, keď trpezlivo vytvoril spoločný tím hrdinov. Keď film vyšiel v kinách, bola to obrovská popkultúrna udalosť. 

8. The Lion King – 1 662 899 439 dolárov (2019, Disney)

Originálny animovaný film je veľká klasika, takže bolo jasné, že diváci budú zvedaví aj na remake. Ten sa zďaleka nevyrovnal animáku, no predstavil úžasný príbeh leva Simbu novým generáciám divákov, a to vďaka revolučnej technológii.

7. Jurassic World – 1 671 537 444 dolárov (2015, Universal) 

Po skvelom Jurskom parku od režiséra Stevena Spielberga natočil Hollywood dve pokračovania, ktoré už neboli také dobré. Stále však v kinách zarábali množstvo peňazí, a tak je divné, že štúdio Universal túto značku nevyužilo viac ako 10 rokov.

Nakoniec sa štvrtá časť Jurassic World dostala do kín 14 rokov po premiére filmu Jurassic Park 3 a podľa očakávaní šlo o veľký hit. Milo nás prekvapila aj samotná kvalita filmu, keď bolo citeľné, že nejde len o snahu zarobiť na nostalgii, ale že sa tvorcovia naozaj snažili natočiť niečo úžasné. 

6. Spider-Man: No Way Home – 1 892 617 772 dolárov (2021, Marvel/Disney/Sony)

Účasť predošlých dvoch Spider-Manov a Daredevila bola jedným z najhoršie strážených hollywoodskych tajomstiev. Na návrat hercov Tobeyho Maguiera a Andrewa Garfielda v kostýmoch Spider-Mana bol zvedavý každý komiksový fanúšik, a tak padali viaceré kasové rekordy.

Podaril sa aj film ako taký, takže chápeme, prečo sa snímke podarilo zarobiť takmer 2 miliardy, a to bez tržieb z čínskych kín. Čínska vláda totiž chcela, aby tvorcovia filmu upravili celý záverečný akt. 

5. Avengers: Infinity War – 2 048 359 754 dolárov (2018, Marvel/Disney)

Prvá časť dvojdielneho príbehu o Avengers bola obrovským lákadlom pre divákov všade na svete. Ako sme písali vyššie, každý film Avengers bol a bude obrovský, keďže v ňom hrajú desiatky obľúbených hercov. 

4. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 2 069 521 700 dolárov (2015, Disney)

Návrat Star Wars po 10 rokoch bol veľkolepou kultúrnou udalosťou, o čom svedčia aj vysoké tržby. Šlo o kvalitný film, ktorého tvorcovia išli až príliš na istotu, v dôsledku čoho film pôsobil trochu ako remake Star Wars: Epizóda IV – Nová nádej.

Vidieť Harrisona Forda ako Hana Sola spoločne s Chewbaccom však bolo veľmi silné a nostalgické, takže by sme klamali, ak by sme tvrdili, že nás tento celovečerák v kine nepotešil. Škoda, že ďalšie dve časti sa vôbec nepodarili. 

3. Titanic – 2 201 647 264 dolárov (1997, Paramount Pictures)

Titanic bol svojho času najzárobkovejším filmom všetkých čias (bez započítania inflácie) od scenáristu a režiséra Jamesa Camerona. Prekonať ho dokázal až on sám o 12 rokov neskôr svojím veľkolepým sci-fi Avatar. Titanic je síce prevarený romantický film, ale jeho kvality mu nik nedokáže uprieť a jeho tržby sú zaslúžené. 

2. Avengers: Endgame – 2 797 501 328 dolárov (2019, Marvel/Disney)

Endgame sa na krátky čas stal najzárobkovejším filmom histórie. Prvenstvo si pre seba opätovne uchmatol Avatar až po tom, čo ho hollywoodske štúdiá Disney a Fox znovu nasadili do kín. 

Na rozdiel od Avatara sa však Endgame nespoliehal na žiadnu technologickú revolúciu, akým bola v čase premiéry Avatara technológia 3D. Marvel dokázal natočiť úžasný film, ktorý bol zároveň poctou pôvodným Avengers a veľkou prehliadkou nostalgických a úžasných scén, ktoré potešili každého komiksového diváka. Len za premiérový víkend zarobil film celosvetovo 1,2 miliardy dolárov!

Marvel sa na tento film pripravoval viac ako 10 rokov. Dostať na jednu scénu desiatky hollywoodskych hercov bolo majstrovským producentským ťahom a už len za to si tvorcovia filmu tie obrovské tržby zaslúžia. 

1. Avatar – 2 847 379 794 dolárov (2009, 20th Century Fox)

Veľkolepé sci-fi režiséra Jamesa Camerona, na ktoré sa pripravoval od 90. rokov (vtedy na jeho tvorbu ešte neboli dostatočne vyspelé technológie). Príbeh, ktorý sa až príliš podobá na Pocahontas, nás vôbec neohúril, ale z technického hľadiska ide o ozajstnú revolúciu. Vizuál nás očaril a skvelé využitie 3D obrazu prilákalo do kín státisíce divákov. 

Bude zaujímavé sledovať, koľko v kinách zarobí dvojka, ktorá vyjde v decembri tohto roka. Predsa len, 3D už ľudí veľmi nezaujíma a okrem pekného vizuálu a špičkových počítačových trikov nemá Avatar 2: The Way of Water z technologického hľadiska čím zaujať na rovnakej úrovni ako jednotka. 

Ako vidíš, až 13 z top 20 filmov vydalo štúdio Disney. Z celkových 50-miliardových počinov im zase patrí 28 titulov. 

Poradie Film Celosvetové tržby Rok
21. Iron Man 3 1 214 811 252 $ 2013
22. Minions 1 159 444 662 $ 2015
23. Captain America: Civil War 1 153 337 496 $ 2016
24. Aquaman 1 148 528 393 $ 2018
25. The Lord of the Rings: The Return of the King 1 146 436 214 $ 2003
26. Spider-Man: Far from Home 1 131 927 996 $ 2019
27. Captain Marvel 1 128 462 972 $ 2019
28. Transformers: Dark of the Moon 1 123 794 079 $ 2011
29. Skyfall 1 108 569 499 $ 2012
30. Transformers: Age of Extinction 1 104 054 072 $ 2014
31. Jurassic Park 1 099 428 303 $ 1993
32. The Dark Knight Rises 1 081 153 097 $ 2012
33. Joker 1 074 445 730 $ 2019
34. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker 1 074 149 279 $ 2019
35. Toy Story 4 1 073 394 593 $ 2019
36. Toy Story 3 1 066 970 811 $ 2010
37. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest 1 066 179 747 $ 2006
38. The Lion King 1 063 611 805 $ 1994
39. Rogue One: A Star Wars Story 1 056 057 720 $ 2016
40. Aladdin 1 050 693 953 $ 2019
41. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 1 045 713 802 $ 2011
42. Despicable Me 3 1 034 800 131 $ 2017
43. Finding Dory 1 028 570 942 $ 2016
44. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 1 027 082 707 $ 1999
45. Alice in Wonderland 1 025 468 216 $ 2010
46. Zootopia 1 024 121 104 $ 2016
47. Harry Potter and the Sorcerer's Stone 1 017 713 119 $ 2001
48. The Hobbit: An Unexpected Journey 1 017 030 651 $ 2012
49. The Dark Knight 1 006 102 277 $ 2008
50. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 977 070 383 $ 2010
Domov
Zdieľať
Diskusia